Grote drugsactie in ruim 100 panden en 39 aanhoudingen Zuid-Nederland

Date:

Deel bericht:

Politie en Openbaar Ministerie houden vandaag een grote gecoördineerde actie tegen de georganiseerde drugscriminaliteit in Zuid-Nederland. Tijdens deze actie, Operatie Trefpunt, worden sinds vanmorgen vroeg ruim honderd panden doorzocht en tientallen aanhoudingen verricht.

De actie komt voort uit een groot onderzoek, Explorer, naar een ontmoetingsplek voor criminelen in Best (Oost-Brabant). Onder de dekmantel van een party-verhuurbedrijf verzamelden zich hier tientallen verdachten. Ze maakten afspraken over de handel in en productie van synthetische drugs. Deze ontmoetingsplek is geobserveerd en afgeluisterd door de politie. Dit leverde dermate veel informatie op dat hier zo’n vijftig deelonderzoeken uit voortvloeiden.

- Advertisement -

Bij een inval in een woning in Eindhoven is de bewoner aangehouden. Hij wordt verdacht van witwassen. In een garagebox trof de politie een Harley Davidson-motorfiets van de verdachte aan. Deze is in beslag genomen. Inmiddels zijn 39 personen aangehouden tijdens Operatie Trefpunt.

Vandaag ‘klappen’ deze onderzoeken. Circa 1500 politiemensen en OM-medewerkers zijn betrokken bij het doorzoeken van honderd woningen en bedrijfspanden. Er moet daarbij gedacht worden aan een heel bont gezelschap: van rechercheurs, officieren en perswoordvoerders tot hondenbegeleiders, beleidsmedewerkers en medewerkers van de catering.

Meer aanhoudingen
Politie en OM zagen de afgelopen jaren in totaal ruim 700 mensen de ontmoetingsplek bezoeken. Deze zullen allemaal onder de loep worden genomen. Uit nader en lopend onderzoek zal blijken of, en zo ja in welke mate, deze bezoekers zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten en wat een passende reactie zal zijn. De verwachting is dat na deze actiedag nog meer aanhoudingen zullen volgen.

Sinds politie en OM de ontmoetingsplek in Best observeerden, zijn al tientallen onderzoeken en interventies gepleegd. Met de vergaarde informatie konden onderzoeken worden opgestart en daardoor werden onder andere verdachten aangehouden, partijen drugs onderschept, drugslabs en hennepkwekerijen opgerold en wapenvondsten gedaan. Met deze actiedag verzamelen politie en OM informatie en verwachten ze inzicht te krijgen in verschillende criminele netwerken in het zuiden van Nederland.

Intensivering Zuid
Operatie Trefpunt valt binnen de ruim een jaar geleden gestarte geïntensiveerde aanpak van drugscriminaliteit in de drie zuidelijke provincies, Brabant, Zeeland en Limburg. Deze aanpak, ‘Intensivering Zuid’, heeft tot doel als één daadkrachtige integrale overheid (OM, politie, openbaar bestuur, Belastingdienst, FIOD, Douane, Koninklijke Marechaussee, de Regionale Informatie en Expertisecentra en de Taskforce Brabant-Zeeland) criminele netwerken te verstoren en de productie van hennep en synthetische drugs substantieel terug te dringen.

Zo wordt dumping van drugsafval in het milieu teruggebracht. Deze vormen van ondermijnende criminaliteit zijn zeer lucratief. Bovendien is geld macht, waardoor er ook kans bestaat op een ongewenste vermenging tussen de boven- en onderwereld.

Korte klap
De aanpak kenmerkt zich door zogenoemde ‘korte klaponderzoeken’ met een korte looptijd tot drie maanden. Het gaat om korte, kordate interventies waarbij politie en OM zoveel mogelijk kansen proberen te verzilveren. Er wordt bovendien intensief samengewerkt met België, onder meer om verplaatsingseffecten over de landsgrenzen heen zoveel mogelijk tegen te gaan.

 

Bron : OM.nl & Politie.nl

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Jongen zwaargewond na kopstoot tegen tunneltje Albert Schweitzerpad Rotterdam

Rotterdam - Een jongen is rond middernacht zwaargewond geraakt bij een ongeluk in een fietstunnel. De jongen zou...

Politie sluit kruising bij Maasboulevard met Boerengatbrug in Rotterdam af voor reconstructie dodelijk ongeval

Rotterdam - De politie sluit zondag 3 december de Maasboulevard in Rotterdam tussen 07.00 en 12.00 uur af...

Waarschuwingsschot gelost tijdens demonstratie tegen wapenbeurs NEDS 2023 Rotterdam Ahoy

Rotterdam - De politie heeft tijdens een demonstratie tegen de wapenbeurs NEDS 2023 in Rotterdam Ahoy een waarschuwingsschot...

Bussen vol met namaakartikelen in beslag genomen in Rotterdam

Rotterdam - Bij een controle gericht op het bestrijden van handel in namaak artikelen zijn dinsdag 28 november...