Koning en Koningin brengen streekbezoek aan Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard

Date:

Deel bericht:

Krimpen aan den IJssel / Krimpenerwaard – Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brachten dinsdag 21 februari een streekbezoek aan de Krimpenerwaard. De Koning en Koningin begonnen hun streekbezoek in Krimpen aan den IJssel en bezoeken aansluitend in de gemeente Krimpenerwaard Gouderak, Berkenwoude en Bergambacht. Tijdens het bezoek staat het thema ‘De kracht van de Krimpenerwaard’ centraal.

Bij het gemeentehuis van Krimpen aan den IJssel werden de Koning en Koningin ontvangen door de commissaris van de Koning, de heer J. Smit. De Krimpenerwaard bestaat sinds de herindeling van 1 januari 2015 uit 2 gemeenten: Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard. Het Koninklijk paar ontmoet de burgemeester van Krimpen aan den IJssel, de heer M.W. Vroom en de burgemeester van Krimpenerwaard, de heer R.S. Cazemier. Zij spreken over de bestuurlijke kracht van de Krimpenerwaard, de recente herindeling en de rolverdeling en interactie tussen gemeente en gemeenschap. Aansluitend vindt in het gemeentehuis een gesprek plaats met onder andere mevrouw Riek Bakker, trekker van een burgerinitiatief over mogelijke ontwikkelrichtingen voor de Krimpenerwaard.

Gouderak

- Advertisement -

Na de gesprekken in Krimpen aan den IJssel vertrok het Koninklijk paar richting Gouderak. Onderweg naar Gouderak worden zij bijgepraat over de dijkversterking langs de Hollandse IJssel. In Gouderak bezochten de Koning en Koningin gastenboerderij ’De Appelgaard’. Deze oorspronkelijke melkveehouderij is vanwege het verkopen van gronden voor natuurontwikkeling omgebouwd tot een bed & breakfast met daarnaast een bedrijf voor jongvee. De landbouw in dit gebied ziet zich geconfronteerd met bodemdaling en natte veenbodem. Op de gastenboerderij spreken de Koning en Koningin met agrariërs en natuurorganisaties over deze uitdagingen, duurzaam ondernemen en natuurontwikkeling in samenspel met landbouw.

Berkenwoude

Het Koninklijk paar vervolgde hun streekbezoek in zalencentrum ‘De Zwaan’ in Berkenwoude. Hier staat het thema ‘De kracht van de gemeenschap’ centraal. Dit zalencentrum fungeert als centrale locatie voor verschillende verenigingen en voorzieningen in deze kleine kern. De Koning en Koningin ontmoeten hier vrijwilligers van diverse organisaties uit de Krimpenerwaard, waaronder buurtverenigingen en asielzoekers met hun taalmaatjes. Ook spreken zij met jongeren over hun toekomst in de Krimpenerwaard.

Bergambacht

In Bergambacht bezochten de Koning en Koningin het bedrijf Koninklijke Otolift Trapliften. Zij krijgen daar een korte rondleiding door het bedrijf en spreken met verschillende ondernemers uit de Krimpenerwaard. Het gesprek gaat over de kwetsbaarheden en de kansen van ondernemen in een regio waar het behoud van het landschap van groot belang is en over de innovatiemogelijkheden die de regio biedt.

Het streekbezoek wordt afgesloten in het voormalige gemeentehuis van Bergambacht. Daar is een informele ontmoeting met een aantal mensen die bij de organisatie van dit bezoek betrokken waren.

De Koning en Koningin vertrekken nu voor hun bezoeken op de andere locaties in de @krimpenerwaard

Gepostet von Gemeente Krimpen aan den IJssel am Dienstag, 21. Februar 2017

De Koning en Koningin vertrekken nu voor hun bezoeken op de andere locaties in de @krimpenerwaard #streekbezoekZH

Gepostet von Gemeente Krimpen aan den IJssel am Dienstag, 21. Februar 2017

Foto’s : Jeroen van Zomeren

 

- Advertisement -

Gerelateerd