maandag, oktober 18, 2021
14.9 C
Rotterdam
maandag 18 oktober 2021

Criminelen mogelijk in het bezit van C2000 portofoons

De kans bestaat dat criminelen in het bezit zijn van de zogenoemde politieportofoons. De politie zou nauwelijks zicht hebben op het grote aantal C2000-portofoons die in omloop zijn onder de agenten. Er zou bijvoorbeeld niet worden bijgehouden of agenten die uit dienst treden hun portofoon wel hebben ingeleverd. Dit alles zou zijn ontstaan door een gebrekkige registratie van de portofoons. Hierdoor ontstaat de kans dat diefstal en vermissing niet wordt opgemerkt.

Er is nauwelijks een controle op de juistheid en volledigheid van de administratie. Zo is bijvoorbeeld het personeelssysteem van de politie niet gekoppeld aan het systeem waarin de portofoon is geregistreerd. Als een agent dan bijvoorbeeld van functie wisselt moeten zijn gespreksgroepen mogelijk worden aangepast. Dat er geen controle zou zijn, komt mogelijk door de complexheid van het systeem en het grote aantal portofoons. De ontdekking werd gedaan door de Auditdienst Rijk in een recent verschenen rapport.

Wie gebruiken er een C2000 portofoon en waarvoor
De politie gebruikt uitsluitend het C2000 systeem om met een portofoon te praten over gevoelige informatie. Denk daarbij aan opsporingsmogelijkheden en bijvoorbeeld het controleren van NAW-gegevens of andere privé gevoelige gegevens. De ambulancedienst gebruikt het systeem om medische informatie te delen met de meldkamer. Zo kan er effectief gewerkt worden tijdens het incident. De brandweer brengt over het algemeen alleen informatie naar buiten die in het publiekelijke domein gebeuren. De politie ging juist van het openbare netwerk over naar een gesloten systeem om veilig gesprekken te kunnen voeren. Het bezit van een politieportofoon is daarom ook strafbaar gesteld en wordt behandeld als een misdrijf.

In Limburg eerder portofoon verkocht aan criminelen
Eind vorig jaar werd er door een Limburgse agent een portofoon doorverkocht. De agent kreeg er enkele duizenden euro’s voor. Criminelen konden stiekem meeluisteren met agenten, de recherche en de meldkamer. Zo bleven zij goed op de hoogte van aanstaande politieacties en konden ze vluchten alvorens agenten waren gearriveerd.

Controle
Demissionair minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie heeft zich inmiddels uitgesproken of de kwestie. Hij laat weten dat het zicht op C2000-randapparatuur snel moet worden verbeterd. Zo moet de registratie van portofoons beter worden en stelselmatig worden gecontroleerd. Ook wil hij erop toe zien dat de politie het gebruik van de portofoon door de korpsleiding streng wordt gecontroleerd.

 

 

Related Articles

Poolse vrouw (28) zwaargewond op straat aangetroffen Schieweg Rotterdam

0
Rotterdam - Een 28-jarige Poolse vrouw is in de nacht van zaterdag op zondag ernstig...

Jongen raakt hand kwijt na ongeluk met vuurwerk Veerman Spijkenisse

0
Spijkenisse - Een jongen is maandagmiddag door een ongeluk met vuurwerk zijn hand kwijtgeraakt. Het...

Wederom gewonden zware aanrijding op Laan van Avant-garde Rotterdam

0
Rotterdam - Twee personen zijn zondagavond rond kwart voor twaalf gewond geraakt nadat zij door...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Rotterdam start proef met armoedeaanpak op scholen

Rotterdam start proef met armoedeaanpak op scholen [...]

Vuurwerk zet oude supermarkt vol rook in Hoogvliet

Vuurwerk zet oude supermarkt vol rook in Hoogvliet [...]

Zwaargewonde bij verkeersongeval in Rotterdam-Nesselande

Zwaargewonde bij verkeersongeval in Rotterdam-Nesselande [...]

Eerste openbare rechtbankzitting over moord Peter R.

Eerste openbare rechtbankzitting over moord Peter R. [...]

Zwaargewonde bij ernstig ongeval op de Slinge

Zwaargewonde bij ernstig ongeval op de Slinge [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,062VolgersVolg