dinsdag, juli 27, 2021
16.4 C
Rotterdam
dinsdag 27 juli 2021

Politie houdt 16 kinderen aan voor inbraken omgeving Tarwewijk Rotterdam

Rotterdam – De politie heeft in de periode van eind mei tot begin juli van dit jaar 16 jonge verdachten aangehouden op verdenking van meerdere misdrijven, waaronder veertien woninginbraken. Deze inbraken vonden voornamelijk plaats in de Tarwewijk en omgeving. Het aantal inbraken daalde na deze aanhoudingen enorm. Naast de acties van de politie om verdachten op te sporen, nam de gemeente Rotterdam in samenwerking met de woningbouwvereniging verschillende preventieve maatregelen om inbraken tegen te gaan.

Het onderzoek naar de jeugdige groep inbrekers werd opgestart nadat de politie een toename zag in het aantal inbraakmeldingen van bewoners uit de Tarwewijk. Rechercheurs kwamen er tijdens het onderzoek achter dat er in tenminste veertien woningen was ingebroken. Drie keer bleek het bij een poging. Ook vond er een diefstal plaats in een schuur en werd er een scooter gestolen. Verder had de politie aanwijzingen dat de verdachten betrokken waren bij nog een straatroof en een helingzaak en bleken twee verdachten bezig met het plannen van een overval.

Arrestaties
Het onderzoeksteam kwam zeker 16 verdachten op het spoor. In de afgelopen periode zijn zij afzonderlijk aangehouden. Het zijn verdachten in de leeftijd van 14 tot 19 jaar uit Rotterdam. De jongeren gingen in wisselende samenstelling op pad. Bij de aanhoudingen werd een aantal gestolen goederen aangetroffen, zoals horloges, een ketting en inbrekerswerktuigen. Vier verdachten zijn door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. De andere verdachten moeten later voor de rechter verschijnen. Het onderzoek wordt nog voortgezet. Tips zijn daarom nog altijd van harte welkom. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Gestolen goederen
Een aantal van de gevonden, gestolen, goederen zijn teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar. Maar helaas is dat nog niet met alle goederen gelukt. Zo is er van enkele sieraden niet bekend waar deze gestolen zijn. Bent u de eigenaar van deze juwelen (zie foto’s) of kent u de eigenaar? Neem dan contact op met de politie op 0900-8844 of vul het onderstaande formulier in.

Inbraken voorkomen
Sinds de verdachten zijn aangehouden, is het aantal inbraken significant gedaald van een tiental per week naar een enkele per week. Het onderzoeksteam vermoedt dat de daling vermoedelijk komt door het aanhouden van deze criminele jongeren. Anderzijds spelen de preventieve maatregelen die genomen zijn in samenwerking met de gemeente Rotterdam en de woningbouwvereniging een belangrijke rol. Een greep uit de maatregelen:

– de woningcorporatie investeert in nieuw hang en sluitwerk voor de meest kwetsbare woningen;
– agenten voeren controles uit (herkenbaar en onherkenbaar) in nauwe samenwerking met Stadsbeheer;
– actieve bewoners en Burger Blauw helpen mee bij uitdelen van preventie flyers met en geven buren tips om de kans op een inbraak te verkleinen;
– de buitenruimte wordt daar waar nodig aangepast. Denk dan aan straatverlichting en aanpakken van het groen. Alles om ervoor te zorgen dat donkere plekken of plekken die interessant zijn voor inbrekers meer in het zicht te krijgen/weg te nemen;
– er zijn meerdere voorlichtingsbijeenkomst in de wijk om bewoners tips te geven wat zij kunnen doen om een inbraak te voorkomen. Deze zomer komt bovendien de social mediatruck van politie naar de wijk om bewoners voor te lichten;
– er worden whatsapp-groepen voor het melden van verdachte situaties opgezet.

Nu de vakantietijd is aangebroken zien we dat veel vakantiegangers op social media foto’s en berichtjes plaatsen dat men op vakantie gaat of is. Doe dit niet. Inbrekers lezen mee. Meer tips om inbraken te voorkomen is te vinden op: https://www.politie.nl/themas/woninginbraak.html
Toch slachtoffer? Doe altijd aangifte!

Het is belangrijk om altijd aangifte te doen, omdat de politie alleen met een aangifte een onderzoek kan starten. Als de aangifte voldoende aanknopingspunten heeft begint een onderzoek, kan de dader gepakt worden en kan de opgelopen schade verhaald worden. Ook kan de politie de eigenaar van aangetroffen gestolen goederen terug vinden.

Wanneer de aangifte in eerste instantie te weinig aanknopingspunten heeft om de dader te vinden, wordt de informatie gebruikt om te voorkomen dat u of anderen opnieuw slachtoffer worden. Om te achterhalen op welke plekken een misdrijf vaak plaatsvindt bijvoorbeeld. De politie kan dan maatregelen nemen: meer toezicht of gerichte acties. Niet alleen vergroot dat de pakkans, het werkt ook preventief. Een aangifte met minder aanknopingspunten kan op een later moment gelinkt worden aan een vergelijkbare aangifte met meer aanknopingspunten, waardoor een zaak alsnog wordt opgelost. Doe dus altijd aangifte!

Getuige van woninginbraak? Bel 112!
Indien u getuige bent van een misdrijf of verdachte situatie, bel dan direct alarmnummer 112. Met een beschrijving of foto van het misdrijf, de dader (s) of kenteken en de vluchtrichting kan de politie direct in actie komen. U kunt u ook aanmelden bij www.burgernet.nl zodat de politie op uw aanwijzingen de inbrekers in de kraag kan vatten. Een veilige samenleving maken we immers samen.

Bron : Politie.nl

Related Articles

Politie op zoek naar vermiste 13-jarige Chaheny

0
De politie is op zoek naar de 13-jarige Chaheny, ze is op 24-07 weggegaan van...

Oprichter Kees Veldboer van Stichting Ambulance Wens plotseling overleden

0
Directeur en oprichter van Stichting Ambulance Wens, Kees Veldvoer, is maandag 26 juli plots op...

Dode en meerdere gewonden bij ongeval op N210 bij Bergambacht

0
Bergambacht - Op de N210 bij Bergambacht heeft maandagmiddag een ernstig ongeval plaatsgevonden tussen meerdere...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Oprichter Kees Veldboer Ambulance Wens onverwacht overleden

Oprichter Kees Veldboer Ambulance Wens onverwacht overleden [...]

Koopgoot wordt even ‘Koopsloot’ in binnenstad Rotterdam

Koopgoot wordt even ‘Koopsloot’ in binnenstad Rotterdam [...]

Containerschip Ever Given komt dag later aan in Rotterdam

Containerschip Ever Given komt dag later aan in Rotterdam [...]

Zwaargewonde door vermoedelijke schietpartij in Schiedam

Zwaargewonde door vermoedelijke schietpartij in Schiedam [...]

Auteur Bob Dijkgraaf start vragenactie voor Feyenoord

Auteur Bob Dijkgraaf start vragenactie voor Feyenoord [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,004VolgersVolg