vrijdag, juli 1, 2022
19.1 C
Rotterdam
vrijdag 1 juli 2022

€ 10 miljoen vloeit terug naar Capellenaren

- advertentie -

De gemeente Capelle aan den IJssel biedt de stad komend jaar sterke impulsen en zet verder in op (sociale) veiligheid. De financiën zijn onverminderd op orde en de lokale lasten blijven laag. Van het positieve resultaat over 2016 vloeit € 5 miljoen terug naar de Capellenaar via het nieuw in te richten Denk- en Doe Mee! Fonds. Daarnaast krijgt de Capelse buitenruimte een kwaliteitsimpuls van € 4,7 miljoen. Dat staat in begroting 2018 die het college deze week heeft aangeboden aan de gemeenteraad.

 

In het huishoudboekje van de gemeente Capelle aan den IJssel gaat volgend jaar € 193 miljoen euro om. “Met een ambitieuze maar solide begroting zetten we als college één van de laatste stappen in de uitvoering van het coalitieakkoord 2014-2018”, zegt wethouder Financiën Jean Paul Meuldijk. “Veiligheid blijft ons speerpunt, daarom stellen we nu al middelen beschikbaar om het succesvolle Capels Interventie Team na de pilot voort te zetten. Ook onze inzet op het sociale domein blijft onverminderd groot. We geven komend jaar ook nieuwe impulsen aan de stad. Het centrumgebied krijgt met de verbouwing van De Koperwiek, de metrostations en het Stadsplein een moderner gezicht. In Schollevaar start in 2018 de verbouwing van de Scholver en het Pier Panderplein, net als de verschillende verkeersveiligheidsmaatregelen in de wijk.”

 

Denk- en Doe Mee! Fonds

Het college wil € 5 miljoen laten terugvloeien naar de Capellenaren. “Voor de periode 2018–2020 stellen wij een Denk- en Doe Mee! Fonds voor waaruit initiatieven van Capellenaren voor een leefbaar Capelle worden gefinancierd. Een fonds dat bereikbaar is voor iedereen, bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties en dat gemeentelijk wordt ondersteund. Daarmee kunnen we samen de Capelse samenleving prettiger, socialer en veiliger maken”, aldus Jean Paul Meuldijk. Het college gaat met de raad en de Capellenaren in gesprek over de invulling van het Denk- en Doe Mee! Fonds.

 

Kwaliteitsimpuls buitenruimte en lokale lasten blijven laag

Het college investeert volgend jaar extra in de kwaliteit van de buitenruimte. De entrees naar de stad en de bedrijventerreinen Capelle-West en Rivium worden verfraaid en verschillende groenvakken in woonwijken worden opnieuw ingericht. Speel- en sporttoestellen, stadsmeubilair en hinderlijk gegroeide bomen worden vervangen of opgeknapt. Toch blijven de lokale belastingen in 2018 laag voor Capellenaren doordat tarieven en leges alleen met inflatie worden geïndexeerd.

 

Veiligheid

“Veiligheid heeft onze blijvende aandacht in 2018”, zegt Meuldijk. “Met het Capels Interventie Team (CIT) zetten we stevig in op ondermijnende criminaliteit om mensen- en drugshandel aan te pakken. In het CIT werken gemeente, politie, justitie en maatschappelijke instellingen samen om vorm en omvang van criminaliteit in kaart te brengen waardoor we samen sneller en beter kunnen ingrijpen. De eerste resultaten laten zien dat dit Capelle daadwerkelijk veiliger maakt.” De gemeente heeft in samenwerking met de Van Cappellen Stichting dit jaar (potentiële) daders van bijvoorbeeld straatroven individueel begeleidt en een dagbesteding gegeven. Deze High Impact Crimes aanpak wordt begin 2018 geëvalueerd en krijgt afhankelijk daarvan een vervolg.

 

Besluitvorming gemeenteraad

De begroting is een voorstel van het college aan de gemeenteraad. De gemeenteraad stelt de begroting vast op 13 november a.s. De begroting 2018 is te lezen viawww.capelleaandenijssel.nl


Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp+31103070855 of Mailredactie@nieuwsopbeeld.nl


 

- Advertisement -

Laatste nieuws

- advertentie -
spot_img

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,234VolgersVolg
- advertentie -