zaterdag, november 27, 2021
2.9 C
Rotterdam
zaterdag 27 november 2021

Onrust door nepvuurwapen op kermis Arie van Arendplein Pernis

- advertentie -

Rotterdam – Een nepvuurwapen heeft donderdagavond voor onrust gezorgd nabij een kermis in Pernis. Twee tieners werden aangehouden. Een voorraad nepvuurwapens van een kermisexploitant, zonder CE keurmerk, werd in beslag genomen.

De politie kreeg op donderdagavond rond 19.00 uur de melding dat er iemand met een vuurwapen liep in de buurt van de kermis op het Arie van Arendplein. Bij vuurwapenmeldingen stuurt de meldkamer van de politie altijd meerdere agenten naar de locatie. Zo ook in dit geval. Meerdere voertuigen spoedden zich direct naar de kermis.

Daar leidde een kort onderzoek naar een groep jongeren, waar twee jongens van 12 en 17 jaar uit werden gehaald. Een van hen bleek inderdaad in het bezit van een vuurwapen, maar een nep variant. Deze had hij net gewonnen op de kermis.

Ondertussen ontstond er onrust en bemoeiden twee mensen zich met de aanhoudingen. Dit bleken familieleden van de verdachten, een man van 29 en een vrouw van 30 jaar uit Rotterdam. De vrouw beet de agenten en de man gaf een van hen een kopstoot. Ook deze twee werden aangehouden.

Voorraad
Bij de kermisexploitant waar het nepvuurwapen vandaan kwam, vonden politiemensen nog eens 19 verboden exemplaren. Verboden omdat deze speelgoedwapens geen CE keurmerk hadden. Daarom zijn ze in beslag genomen. De politie doet hier verder onderzoek naar.

Nepvuurwapens, levensgevaarlijk!
De politie vroeg al eerder aandacht voor dit fenomeen met de campagne ‘Nepvuurwapens, levensgevaarlijk!’. Het advies is: neem geen (nep)vuurwapens mee op straat. Hierdoor ontstaan dreigende situaties, waarbij burgers zich onveilig voelen en de politie bellen. Als de politie niet het verschil kan zien tussen echt en nep, loop je het risico dat een agent zijn wapen trekt. Dit kan een dramatische afloop hebben.

Wijziging Europese speelgoedrichtlijn
Vorig jaar is de Europese speelgoedrichtlijn van kracht gegaan in Nederland. Hierdoor zijn de verkoop en het bezit van speelgoedwapens, die voldoen aan de CE-keuring, toegestaan. Het is echter niet toegestaan deze wapens mee de straat op te nemen. De wapenwetgeving verbiedt het dragen van speelgoedwapens in publieke ruimtes (bijvoorbeeld op straat, in winkelcentra, scholen etc), omdat deze dreigend overkomen en verward kunnen worden voor echte wapens, met alle gevolgen van dien. Kinderen mogen dat speelgoed dus wel hebben maar mogen daar niet overal mee spelen, zeker niet als andere mensen zich daardoor bedreigd kunnen gaan voelen.

- Advertisement -
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,109VolgersVolg
- advertentie -