Ruim 630.000 euro, 42 kilo cocaïne en zes vuurwapens van straat na invallen op Rotterdam Zuid

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – In de afgelopen weken heeft de politie in twee panden op Rotterdam-Zuid invallen gedaan. Naast ruim 630.000 euro aan contanten en zes vuurwapens is 42 kilo cocaïne met een straatwaarde van 1,7 miljoen euro in beslag genomen. Twee mannen zijn aangehouden. De verdachten worden verdacht van drugshandel, witwassen en wapenbezit.

- Advertisement -

Bij ondermijning raken de zogenoemde boven- en de onderwereld verstrikt en wordt de integriteit van de bovenwereld aangetast. Ondermijning heeft allerlei verschijningsvormen, o.a. drugshandel, spookbewoning, vastgoed en onduidelijke geldstromen. Om ondermijning in Rotterdam-Zuid aan te pakken wordt er door politie, Openbaar Minister, gemeente en belastingdienst nauw samen gewerkt, onder andere in het integrale afpakteam ConfisQ. Deze acties zijn opgezet in de bestrijding van drugshandel, witwassen en spookbewoning. Spookbewoning betekent dat de bewoner of gebruiker van de woning niet degene is die er staat ingeschreven, of dat heel moeilijk is te achterhalen wie er woont bijvoorbeeld omdat er niemand is ingeschreven.

42 kilo cocaïne
Uit een al langer lopend onderzoek kwam informatie naar voren dat woningen aan de Lodewijk Pincoffsweg gebruikt werden voor ondermijnende activiteiten als drugshandel en witwassen. In twee verschillende acties werden vervolgens drugs, geld en wapens gevonden. In de eerste woning werd 42 kilo zuivere cocaïne aangetroffen. Daar waren geen verdachten aanwezig. In de tweede woning, in dezelfde straat, troffen agenten in verborgen ruimtes diverse tassen met contant geld aan. Onder de tassen lagen zes vuurwapens. In de tassen zat ruim 630.000 euro. Dat geld is in beslag genomen. Beide woningen waren zogenoemde spookwoningen.

Verborgen ruimtes en dure auto’s
In de parkeergarage die bij een van de woningen hoort zijn twee auto’s in beslag genomen. In deze auto’s zijn verborgen ruimtes aangetroffen. Vermoedelijk voor het vervoer van drugs of geld.

Voorgeleiding
De twee verdachten, een 33-jarige inwoner uit Barneveld en een 34-jarige man uit ’s-Gravenhage zijn aangehouden en maandag voorgeleid. De man uit Barneveld blijft voorlopig vastzitten.

Ondermijning
Prioriteiten van politie, OM en bestuur zijn de onzichtbare ondermijning en economie zichtbaar te maken en deze aan te pakken. Dat doen we als overheid samen, om informatie te delen over en te kunnen reageren op zaken die niet kunnen kloppen. Voorbeelden zijn: winkels waar jarenlang zelden een klant binnenstapt, kapperszaken zonder stoel en jongeren in peperdure auto’s. Ondermijning drukt eerlijke economie weg, vergiftigt het opvoedingsklimaat en bedreigt de maatschappelijke integriteit. Een van de initiatieven om ondermijnende activiteiten te bestrijden is het afpakteam ConfisQ. ConfisQ houdt zich bezig met het achterhalen van onduidelijke en onzuivere financiële transacties. In het team werken naast politie, OM, en gemeente ook organisaties als Fiod, Belastingdienst en RIEC samen.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Woningen ontruimd door brand tegen geval Korte Vest Gouda

Gouda - Donderdagmorgen rond 06.00 uur zijn zes woningen ontruimd door een brand tegen de gevel. Op de...

Explosie bij woning Averdijk Rotterdam IJsselmonde mogelijk vergissing

In Rotterdam IJsselmonde, aan de Averdijk, heeft zich in de nacht van dinsdag op woensdag een explosie voorgedaan,...

Man (82) overleden na ongeluk met scootmobiel in Rotterdam

Een 82-jarige man is woensdag overleden nadat hij dinsdagmiddag betrokken was bij een ongeluk met zijn scootmobiel, zo...

Wandelaar valt in sloot in Ridderkerk

Ridderkerk - Woensdagochtend 27 maart rond 12.00 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden waar een wandelaar op een...