Politie en brandweer oefenen voor jaarwisseling (video)

Date:

Deel bericht:

Alphen aan den Rijn – Naast de politiehonden knalt het vuurwerk uit elkaar. Verwachtingsvol kijken ze schuin omhoog naar hun geleiders.. Met een duidelijke, maar rustige stem commanderen zij hun honden om door te lopen.

 

- Advertisement -

Een voormalige betonfabriek – zes hectare groot – in Alphen aan den Rijn was dinsdag 12 en woensdag 13 december het decor van een grootschalige oefening van het Team Surveillancehonden en de Mobiele Eenheid van de politie-eenheid Den Haag, samen met de brandweer. De zeer realistische oefenscenario’s dienen als voorbereiding op de jaarwisseling.
‘De training is nodig omdat hulpverleners het tijdens de jaarwisseling zwaar voor de kiezen kunnen krijgen,’ vertelt Esther Coster, woordvoerder van de eenheid Den Haag. ‘Voor de gemiddelde Nederlander is het een gezellig feest, voor de hulpdiensten en de politie in het bijzonder is het een enorme operatie met grote risico’s voor medewerkers en burgers. Bij de meldingen tijdens de jaarwisseling trekken politie en brandweer vaak gelijktijdig op. We moeten ons dan ook heel goed voorbereiden.’

Scenario’s

Tegen de zeventig mannen en vrouwen spelen de ‘belagers’. In het dagelijks leven zijn ze student aan de politieacademie, of medewerker Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Alphen. Ook maakt de helft van de politiehondengeleiders het de andere helft van de hondengeleiders moeilijk. Woensdag zijn de rollen omgedraaid. De scenario’s lopen onmiskenbaar op in ernst en gewelddadigheid. Per dag trainen ongeveer honderd politiemensen en brandweerlieden hoe ze het meest effectief kunnen samenwerken. Van te voren zijn hier gedetailleerde lesplannen voor gemaakt die politie en brandweer nu in de praktijk moeten voeren. Na elk scenario volgt een debriefing. Wat ging goed, wat ging niet zoals het hoort en wat kan beter?

Wennen aan zwaar vuurwerk

Voor de politiehonden heeft de oefening tot doel dat ze wennen aan het zware vuurwerk. Hun bazen – de politiehondengeleiders – trainen uiteraard heel specifiek ook op de inzet van hun hond. Zo vraagt de situatie soms wel, maar soms ook zeker niet om de inzet van een hond. Zo kan een politiehond bijvoorbeeld in een menigte ruimte creëren zodat politiemensen daar hun werk kunnen doen. Denk aan een aanhouding verrichten of een brandje blussen. Hondengeleider Patrick: ‘In deze oefening doet ook een aantal jonge honden mee die voor het eerst tijdens de jaarwisseling gaan meewerken. Voor hen is dit een goede training om commando’s te krijgen in een situatie met vuur en knallen. Voor hun geleiders is het goed om te zien hoe hun hond hierop reageert’.

Ingesloten door rellende tegenspelers

In de avond wordt de sfeer in de oefenscenario’s steeds grimmiger, het vuurwerk en de bijbehorende knallen heftiger en harder. De hondengeleiders oefenen nu hun rol als leden van de Mobiele Eenheid, mét hond. Hulpverleners raken ingesloten door rellende tegenspelers. De Mobiele Eenheid heeft als taak ze te ontzetten maar kan dit uiteindelijk niet doen zonder bijstand van de ME-hondengeleiders te vragen.

Gooien met vuurwerk

‘Helaas hebben we ook elk jaar te maken met mensen die doelbewust vuurwerk naar ons gooien’, vertelt woordvoerder Coster. ‘Dat tolereren we niet en we gaan er hard tegen optreden. Gooi je doelbewust zwaar knalvuurwerk richting hulpverleners of burgers? Dan kun je vervolgd worden voor (poging tot) zware mishandeling of (poging tot) doodslag. De explosieve kracht van illegaal vuurwerk is enorm. Het kan zelfs de kracht van een handgranaat hebben en het is dan ook levensgevaarlijk. Je kunt je voorstellen wat de gevolgen zijn als zoiets naast je ontploft. Wat ons betreft mag er een verbod komen op dit soort zwaar vuurwerk. Tegen vuurwerk met deze kracht kunnen we niemand beschermen, al doen we nog zo ons best.’

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Woning in Boskoop voor drie maanden gesloten na drugsvondst

Boskoop - Een woning aan de Azalealaan in Boskoop is voor de duur van tenminste drie maanden gesloten...

Gevangenismedewerker ontslagen na beschadigen condooms

Alphen aan den Rijn - Een medewerker van de gevangenis in Alphen aan den Rijn is op staande...

Twee gewonden na schietpartij Stationsstraat Alphen aan de Rijn

Alphen aan den Rijn - Twee personen zijn in de nacht van zondag op maandag gewond geraakt bij...

Zeer grote brand in koeienstal Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn - Op een boerderij aan de J.C Hoogendoornlaan in Alphen aan den Rijn is...