woensdag, juli 6, 2022
12.5 C
Rotterdam
woensdag 6 juli 2022

95 kilo Illegaal zwaar vuurwerk van zolderkamer gehaald Lede Rotterdam

- advertentie -

Rotterdam – Op de Lede in Rotterdam is maandag een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk gevonden. Op de zolder van een woning lag 95 kilo gevaarlijk vuurwerk opgeslagen. De partij is in beslag genomen. De eigenaar van het vuurwerk is een 29-jarige Rotterdammer en wordt aangehouden.

 

De politie kwam deze illegale partij vuurwerk op het spoor tijdens een lopend onderzoek. Het vermoeden bestond dat er meerdere kilo’s lagen opgeslagen middenin een woonwijk.

Na overleg met de officier van justitie bracht de politie maandag 18 december een bezoek aan de woning aan de Lede. En tijdens de doorzoeking troffen de agenten op zolder zeven pakketten met zwaar vuurwerk aan. In totaal was dit 95 kilo. Tevens stonden er ook zeven mortierpijpen in de kamer opgeslagen. Alle pakketten en pijpen zijn in beslag genomen.

De 29-jarige Rotterdammer meldt zich deze week bij de politie en wordt aangehouden.

Waarom is illegaal vuurwerk zo gevaarlijk?

Illegaal vuurwerk wordt niet gekeurd en getest. Er wordt dus niet gezocht naar ‘weigeraars’ en ‘blindgangers’. Dat is vuurwerk dat niet wil afgaan of dat niet goed of volgens de aanwijzingen afgaat. De lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat u niet op tijd kunt wegkomen. Vaak ook is illegaal vuurwerk te zwaar, bevat het te veel kruit. De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging en daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden.

Gevaarlijke vuurwerk

Bepalen of vuurwerk illegaal is, is lastig. Het hoeft er niet afwijkend uit te zien en wordt ook soms normaal aangeboden. Als vuistregel geldt: illegaal vuurwerk is al het vuurwerk dat niet in de legale handel en binnen de vastgestelde verkoopdagen in Nederland wordt verkocht. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, Bengaals vuur, mortierbommen, Chinese rollen, lawinepijlen en Cobra’s. Het meest gevaarlijke zijn de Big Five.

Hoe meld ik illegaal vuurwerk?

Illegaal vuurwerk levert gevaar op voor u en uw omgeving. Weet of vermoedt u dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld? Meld dit bij de politie 0900-8844. Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.


Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp+31103070855 of Mailredactie@nieuwsopbeeld.nl


 

- Advertisement -

Laatste nieuws

- advertentie -
spot_img

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,237VolgersVolg
- advertentie -