woensdag, januari 26, 2022
3.1 C
Rotterdam
woensdag 26 januari 2022

Weer 300 kilo illegaal vuurwerk van straat Dordrecht, Rotterdam en Capelle

- advertentie -

Rotterdam, Dordrecht Capelle aan den IJssel – De politie heeft donderdag 28 december weer meer dan 300 kilo illegaal vuurwerk van straat gehaald. Een greep uit de meest opvallende vuurwerkvondsten van de afgelopen 24 uur.

Drie keer raak

In Dordrecht werd de politie getipt dat bij een woning aan de Boshamerstraat illegaal vuurwerk verhandeld zou worden. Toen agenten donderdagavond een onderzoek instelden in de woning stuitten ze op 100 kilo illegale pijlen, rollen en knallers. De 43-jarige eigenaar mocht met de agenten mee naar het bureau. De vuurwerkwaren zijn in beslag genomen.

Op een parkeerplaats van een fastfoodrestaurant aan de Hoofdweg in Capelle aan den IJssel zag een agent in burger hoe een aantal dozen werd overgegeven van de ene naar de andere auto. Omdat de agent vermoedde dat het vuurwerk betrof, riep hij assistentie in. Toen deze ter plaatse was en de dozen gecontroleerd werden, bleek er zo’n 50 kilo illegale rollen in de dozen te zitten. De dozen zijn in beslag genomen. Tegen de 26-jarige Rotterdammer die het vuurwerk vervoerde is proces-verbaal opgemaakt.

De politie was via Meld Misdaad Anoniem getipt dat er in een woning aan de Nystadstraat in Rotterdam illegaal vuurwerk aanwezig zou zijn. Bij een zoeking donderdagmiddag troffen agenten 130 kilo aan illegaal vuurwerk aan. De 53-jarige eigenaar deed afstand van het vuurwerk en kreeg een proces-verbaal uitgeschreven.

Lever illegaal vuurwerk in

Wil je de feestdagen niet in een politiecel doorbrengen? Zorg dan dat je geen illegaal vuurwerk in huis hebt. Illegaal vuurwerk is onbetrouwbaar, want het wordt niet gekeurd en getest. Er wordt dus niet gezocht naar ‘weigeraars’ en ‘blindgangers’. Dat is vuurwerk dat niet wil afgaan of dat niet goed of volgens de aanwijzingen afgaat. De lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat je niet op tijd kunt wegkomen. Vaak ook is illegaal vuurwerk te zwaar, bevat het te veel kruit. De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging en daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden.

Gevaarlijk vuurwerk

Bepalen of vuurwerk illegaal is, is lastig. Het hoeft er niet afwijkend uit te zien en wordt ook soms normaal aangeboden. Als vuistregel geldt: illegaal vuurwerk is al het vuurwerk dat niet in de legale handel en binnen de vastgestelde verkoopdagen in Nederland wordt verkocht. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, Bengaals vuur, mortierbommen, Chinese rollen, lawinepijlen en Cobra’s. Het meest gevaarlijk zijn de Big Five.

Hier leer je hoe je illegaal vuurwerk kunt herkennen.

Hoe meld ik illegaal vuurwerk?

Illegaal vuurwerk levert gevaar op voor jou en je omgeving. Weet of vermoedt u dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld? Meld dit bij de politie 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000 of maak gebruik van het tipformulier op www.meldmisdaadanoniem.nl.

- Advertisement -
spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -
spot_img

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,124VolgersVolg
- advertentie -