Slachtoffers voor 7 miljoen euro dupe van Microsoft-scam
via

 

 

Dak van woning losgewaaid Emmastraat Eijsden

Dak van woning losgewaaid Emmastraat Eijsden

Eijsden - Zondagmiddag 16 februari rond 13.15 uur aan de Emmastraat in Eijsden is er een stuk van een dak los gekomen. Het dak is in renovatie en de tijdelijke afdekking heeft het door de harde wind gedeeltelijk begeven. De brandweer is ter plaatse en zal het gat gaan...

Nederland – Een groep criminelen die zich voordoet als medewerkers van de Microsoft-helpdesk maakt nog steeds veel slachtoffers. Bijna 2.000 slachtoffers meldden zich in 2017 bij de politie. Opvallend is dat 70 procent hiervan ouder dan 50 jaar is. Bij elkaar zijn ze voor 7 miljoen euro opgelicht. Een slachtoffer werd voor maar liefst 98.000 euro gedupeerd.

Eerder besteedden de politie en de media al veel aandacht aan de oplichtingspraktijken. Via de website van de politie, via Facebook en Twitter brengen we het ook de komende tijd weer onder de aandacht. Ook Tros Opgelicht?! besteedt dinsdagavond 16 januari 21.25 uur op NPO1 aandacht aan deze scam.

Verbreek verbinding
Nep-helpdeskmedewerkers die zeggen dat ze van Microsoft zijn, waren de afgelopen jaren heel actief in diverse landen. Het lukt ze regelmatig om mensen veel geld afhandig te maken. Het is belangrijk om te weten dat Microsoft nooit uit zichzelf contact met klanten zoekt. U kunt alleen zelf een verzoek indienen via de website van Microsoft of zelf de helpdesk van het bedrijf bellen. Als u telefoon krijgt van iemand die zegt van Microsoft te zijn, verbreek dan direct de verbinding.

Hoe werkt het?
Vaak gaan de criminelen ongeveer op de volgende manier te werk: vanuit het buitenland belt een ‘Microsoftmedewerker’, die meldt dat er iets met uw computer aan de hand is. Uw computer heeft een virus, een licentie is verlopen of er is bijvoorbeeld een update nodig. De medewerker gaat zogenaamd helpen om het probleem te verhelpen. U moet dan wel een programma downloaden, zodat de medewerker op afstand de computer tijdelijk kan overnemen.

Vervolgens doet de crimineel net of hij werkzaamheden uitvoert. Hiervoor vraagt hij na afloop geld. Dit kan bijvoorbeeld betaald worden met iTunes-tegoedkaarten of door overschrijving via Western Union. Op die manier is de geldstroom niet te traceren. Maar het is criminelen ook al gelukt om direct geld van rekeningen van slachtoffers af te schrijven. Vorig jaar hebben bijna tweeduizend mensen aangifte of melding gedaan bij de politie. In 2016 waren dat er nog iets meer dan 1.100. Zeventig procent van de slachtoffers is ouder dan vijftig jaar. Gemiddeld gingen ze voor vierduizend euro het schip in. De afgelopen weken zijn mensen voor 38.000 en 98.000 euro slachtoffer geworden.

Wat kunt u doen?
Als u gebeld wordt door iemand die zegt dat hij van Microsoft is, hangt u dan direct op. Als u een telefoonnummer op uw scherm ziet, geeft u dit dan alstublieft aan de politie door. Dit kan telefonisch op 0900 8844 of via een meldformulier. Dit kan de politie helpen bij onderzoek. Als u geen software heeft geïnstalleerd, kan de oplichter niets beginnen. Bent u wel slachtoffer van deze criminelen geworden, neemt u dan zeker contact op met de politie.

Wat is cybercrime?
De Microsoft-scam is een vorm van cybercrime. Dit is criminaliteit waarbij ICT een grote rol speelt. Het is voor opsporingsdiensten relatief moeilijk om cybercrime te bestrijden. Deze criminaliteit gaat namelijk over landsgrenzen heen. De servers en IP-adressen waarmee de oplichters werken, zijn moeilijk te vinden en veranderen ook regelmatig. De criminelen zijn daardoor moeilijk te traceren.

Meer informatie over Microsoft (Tech) scam

 

Slachtoffers voor 7 miljoen euro dupe van Microsoft-scam
via

 

 

Nederland – Een groep criminelen die zich voordoet als medewerkers van de Microsoft-helpdesk maakt nog steeds veel slachtoffers. Bijna 2.000 slachtoffers meldden zich in 2017 bij de politie. Opvallend is dat 70 procent hiervan ouder dan 50 jaar is. Bij elkaar zijn ze voor 7 miljoen euro opgelicht. Een slachtoffer werd voor maar liefst 98.000 euro gedupeerd.

Eerder besteedden de politie en de media al veel aandacht aan de oplichtingspraktijken. Via de website van de politie, via Facebook en Twitter brengen we het ook de komende tijd weer onder de aandacht. Ook Tros Opgelicht?! besteedt dinsdagavond 16 januari 21.25 uur op NPO1 aandacht aan deze scam.

Verbreek verbinding
Nep-helpdeskmedewerkers die zeggen dat ze van Microsoft zijn, waren de afgelopen jaren heel actief in diverse landen. Het lukt ze regelmatig om mensen veel geld afhandig te maken. Het is belangrijk om te weten dat Microsoft nooit uit zichzelf contact met klanten zoekt. U kunt alleen zelf een verzoek indienen via de website van Microsoft of zelf de helpdesk van het bedrijf bellen. Als u telefoon krijgt van iemand die zegt van Microsoft te zijn, verbreek dan direct de verbinding.

Hoe werkt het?
Vaak gaan de criminelen ongeveer op de volgende manier te werk: vanuit het buitenland belt een ‘Microsoftmedewerker’, die meldt dat er iets met uw computer aan de hand is. Uw computer heeft een virus, een licentie is verlopen of er is bijvoorbeeld een update nodig. De medewerker gaat zogenaamd helpen om het probleem te verhelpen. U moet dan wel een programma downloaden, zodat de medewerker op afstand de computer tijdelijk kan overnemen.

Vervolgens doet de crimineel net of hij werkzaamheden uitvoert. Hiervoor vraagt hij na afloop geld. Dit kan bijvoorbeeld betaald worden met iTunes-tegoedkaarten of door overschrijving via Western Union. Op die manier is de geldstroom niet te traceren. Maar het is criminelen ook al gelukt om direct geld van rekeningen van slachtoffers af te schrijven. Vorig jaar hebben bijna tweeduizend mensen aangifte of melding gedaan bij de politie. In 2016 waren dat er nog iets meer dan 1.100. Zeventig procent van de slachtoffers is ouder dan vijftig jaar. Gemiddeld gingen ze voor vierduizend euro het schip in. De afgelopen weken zijn mensen voor 38.000 en 98.000 euro slachtoffer geworden.

Wat kunt u doen?
Als u gebeld wordt door iemand die zegt dat hij van Microsoft is, hangt u dan direct op. Als u een telefoonnummer op uw scherm ziet, geeft u dit dan alstublieft aan de politie door. Dit kan telefonisch op 0900 8844 of via een meldformulier. Dit kan de politie helpen bij onderzoek. Als u geen software heeft geïnstalleerd, kan de oplichter niets beginnen. Bent u wel slachtoffer van deze criminelen geworden, neemt u dan zeker contact op met de politie.

Wat is cybercrime?
De Microsoft-scam is een vorm van cybercrime. Dit is criminaliteit waarbij ICT een grote rol speelt. Het is voor opsporingsdiensten relatief moeilijk om cybercrime te bestrijden. Deze criminaliteit gaat namelijk over landsgrenzen heen. De servers en IP-adressen waarmee de oplichters werken, zijn moeilijk te vinden en veranderen ook regelmatig. De criminelen zijn daardoor moeilijk te traceren.

Meer informatie over Microsoft (Tech) scam

 

Dak van woning losgewaaid Emmastraat Eijsden

Dak van woning losgewaaid Emmastraat Eijsden

Eijsden - Zondagmiddag 16 februari rond 13.15 uur aan de Emmastraat in Eijsden is er een stuk van een dak los gekomen. Het dak is in renovatie en de tijdelijke afdekking heeft het door de harde wind gedeeltelijk begeven. De brandweer is ter plaatse en zal het gat gaan...

Aangebrand pannetje in woning Ronsseweg Gouda

Aangebrand pannetje in woning Ronsseweg Gouda

Gouda - De brandweer is afgelopen nacht uitgerukt voor een woningbrand in een appartement van een complex aan de Ronsseweg in Gouda. Op het vuur bleek nog een pannetje te staan welke zo heet was geworden dat er een klein brandje ontstond. De brandweer bracht de pan...