Politie haalt ‘wegmisbruikers’ van de weg

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – Forse bekeuringen en een verplichte cursus bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) staat een aantal ‘wegmisbruikers’ te wachten. Agenten met een videosurveillance-auto legden woensdag hun misdragingen vast op de gevoelige plaat.

Gemiddeld zijn elke week 12 doden te betreuren op de Nederlandse wegen. Er zijn in de afgelopen jaren, dagen geweest met 7 doden op één dag. Om dit terug te dringen surveilleerden agenten met het videosurveillance voertuig de rijksweg A15 en A20.

- Advertisement -

Ook nu weer was de controle niet voor niets. Verschillende automobilisten gingen aan de kant omdat zij onveilige situaties creëerden voor zichzelf of voor het overige verkeer. Alle overtreders kregen een bekeuring. Sommige autobestuurders raakten hun rijbewijs kwijt of moeten verplicht op cursus. Lees hieronder waarom!

Racen
Een 19-jarige beginnend bestuurder en een 45-jarige automobilist gingen met elkaar de snelheidsstrijd aan op de A15 bij Barendrecht. De 45-jarige bestuurder viel al eerder op door zijn hoge snelheid, ruim 42 km/uur te hard. Hij had niet door dat hij in de gaten werd gehouden door de agenten. De 19-jarige trapte ook het gas in en beiden gebruikten de weg als racebaan. Ze pleegden overtreding na overtreding. Er werd onvoldoende afstand gehouden, de snelheid werd fors overschreden, rechts ingehaald en ingehaald over een doorgetrokken streep. De twee gingen aan de kant op de Randweg in Ridderkerk en kregen de videobeelden van hun rijgedrag te zien. Het tweetal kreeg de nodige bekeuringen en moet verplicht op cursus bij het CBR.

Normaal
Op de A20 bij Rotterdam viel een 65-jarige bestuurder op door zijn snelheid. De man reed lange tijd onnodig op de linker rijstrook. De agenten volgden hem en constateerden dat deze bestuurder zijn richtingaanwijzer niet wist te vinden. Herhaaldelijk wisselde hij van richting zonder richting aan te geven. De man kreeg proces-verbaal voor zijn snelheid, onnodig links rijden en het niet gebruiken van de richtingaanwijzer. Aangezien deze bestuurder dit normaal rijgedrag noemde, moet ook hij op een verplichte cursus bij het CBR.

Rijbewijs kwijt
Op de A15 nabij Papendrecht haalde een 19-jarige automobilist de agenten in. De bestuurder reed met een gemiddelde snelheid van 138 km/uur waar ‘100’ was toegestaan. Ook reed hij een grote afstand onnodig op de linker rijstrook. Voorbij Papendrecht waar de maximum snelheid 120 km/uur is, trapte de bestuurder het gaspedaal flink in met als resultaat een gemiddelde snelheid van 177 km/uur. Op de Merwedestraat in Dordrecht ging de man aan de kant en werd geconfronteerd met de gemaakte videobeelden. Hij moest direct zijn rijbewijs inleveren en kreeg proces-verbaal voor de snelheid en het onnodig links rijden. Deze man moet ook naar de cursus bij het CBR.

Rood kruis
Bij Hendrik-Ido-Ambacht haalde een 29-jarige bestuurder de onopvallende politieauto in. Door Rijkswaterstaat was daar een rijstrook afgesloten met een rood kruis op de matrixborden. Voor de overige rijstroken gold een snelheidsbeperking van 70 km/uur. De bestuurder reed gewoon door met een gemiddelde snelheid van 135 km/uur. Ook deze bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren en kreeg natuurlijk een proces-verbaal.

Meer inzicht in eigen rijgedrag
Automobilisten die kleven, drankrijders en automobilisten of bijvoorbeeld bromfietsers die door rood rijden kunnen door de videosurveillanten in de hele eenheid aan de kant worden gezet. Sommige weggebruikers schrikken daadwerkelijk bij het zien van de videobeelden van hun eigen rijgedrag. De videosurveillanten geven daarbij extra uitleg over de reden waarom de bestuurder is staande gehouden, zodat deze weggebruikers inzicht kunnen krijgen in de soms enorme risico’s die aan hun rijgedrag vastzitten.

Extreme hardrijders raken rijbewijs kwijt
De videosurveillanten controleren regelmatig op de N-wegen en A-wegen maar ook op wegen binnen de bebouwde kom. Daar vorderen zij regelmatig rijbewijzen in van extreme hardrijders. Bij snelheidsovertredingen van meer dan 50 km/uur, wordt het rijbewijs ingevorderd. Bij brom- en snorfietsers gebeurt dit bij snelheidsovertredingen van meer dan 30 km/uur. Het rijbewijs wordt dan doorgezonden naar het Openbaar Ministerie. Indien men het rijbewijs niet bij zich heeft, kan de politie het voertuig meenemen en onder toezicht stellen op het politiebureau, totdat het rijbewijs is ingeleverd.

Verplichte cursus CBR
Autobestuurders die aangehouden zijn omdat ze onverantwoord en verkeersgevaarlijk reden moeten op cursus bij het CBR. De cursus is bedoeld ervoor te zorgen dat de autobestuurder voortaan wel veilig deelneemt aan het verkeer. Als mensen niet meewerken aan de cursus, wordt hun rijbewijs ongeldig.

- Advertisement -

Gerelateerd

Grote hoeveelheid wapens en middelen voor drugsproductie bij invallen in Rotterdamse regio

Regio - De politie heeft een grote drugsproductie- en wapenvondst gedaan bij invallen en boekingen op meerdere locaties...

Onderzoek in woning na overleden persoon Carnisselaan Rotterdam

Rotterdam - In een woning aan de Carnisselaan is een stoffelijk overschot aangetroffen. De politie doet samen met de...

Auto vliegt spontaan in brand N478 – Veerweg Bergambacht

Bergambacht - Op de Veerweg in Bergambacht is vrijdagmiddag door een nog onbekende oorzaak een auto in brand...

Forse vertraging door ongeval op A15 bij Pernis

Rotterdam - Door een ongeval met twee voertuigen op de A15 ter hoogte van Pernis ontstond vanmorgen een...