Grote controle Scheveningse haven bestrijdt ondermijning

Date:

Deel bericht:

Den Haag/Scheveningen – Terwijl buurtbewoners goedkeurende geluiden laten horen, leiden motoragenten automobilisten en scooterrijders aan de lopende band naar de controleplaats. Vrijdag 20 april is de Scheveningse haven het toneel voor een grootscheepse actie tegen ondermijning. ‘Het havengebied is gevoelig voor ondermijnende criminaliteit. Daarom moeten we aan de voorkant van het probleem blijven.’

- Advertisement -

Politie, gemeente, Belastingdienst, Douane, Koninklijke Marechaussee, Agentschap Telecom; met ongeveer zeventig medewerkers in totaal start halverwege de middag de controle. Op de Vissershavenweg richten politie en Belastingdienst een controleplaats in.

Dankzij het prachtige weer is het druk in Scheveningen en het aanbod van te controleren voertuigen is dan ook groot. Ook pikt een scanauto voertuigen uit de verkeersstroom waarvan de eigenaren nog een schuld of boete hebben openstaan. Een grijze Audi scheurt langs de controleplaats. Een motoragent haalt hem terug en wijst hem terecht vanwege zijn roekeloze actie. Hij kan de controle sowieso niet ontlopen; het hek aan het eind van de weg is voor deze gelegenheid gesloten.

Kwetsbaar voor ondermijning
Frank de Koning is operationeel specialist ondermijning in politieteam Scheveningen. ‘Toen ik hier vijf jaar geleden startte, vielen mij een aantal dingen op. De infrastructuur rond een haven maakt het gebied kwetsbaar voor ondermijning. Denk bijvoorbeeld aan mensenhandel en drugssmokkel. Vanaf zee kom je zo het land binnen, ook vanuit landen buiten Europa. En voor doorvoer naar het land hoef je hier in Scheveningen maar een klein stukje te varen, in tegenstelling tot Rotterdam of IJmuiden. Tot nu toe hebben we nog geen mensensmokkel geconstateerd, maar we zijn alert.’

Enorm bedrag voor kleine ruimte
‘Illegale bewoning zie je hier ook’, gaat De Koning verder. ‘Malafide pandeigenaren die een woning permanent verhuren terwijl de woning alleen voor kort verblijf geschikt is. Vaak weten die bewoners helemaal niet dat ze er niet voor langere tijd mogen wonen, maar de eigenaar heeft ze dan verteld dat het wel mag. Of de eigenaren laten de bewoners een enorm bedrag voor een belachelijk kleine ruimte betalen. Dat is pure uitbuiting. Bovendien trekt het gebied ook mensen aan die hier in volstrekte anonimiteit hun criminele activiteiten denken te kunnen verrichten. Daarom controleert de Dienst Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente hier vandaag ook.’

Tijdens de controle worden 54 adressen bezocht. Bij dertien woningen zijn de bewoners thuis en krijgen te horen dat ze hier niet permanent mogen wonen. De eigenaren van deze dertien panden worden aangeschreven dat de permanente bewoning moet stoppen.

Aan de voorkant van het probleem
‘Scheveningen kent niet meer criminaliteit dan andere gebieden’, benadrukt De Koning. ‘Maar we moeten wel aan de voorkant van het probleem blijven, anders hebben we een heel grote inhaalslag te maken als er echt iets aan de hand is. Door met alle veiligheidspartners onder elkaar informatie te delen houden we Scheveningen veilig en leefbaar. Niet alleen voor de bewoners maar zeker ook voor de ondernemers. Toen we gingen inventariseren welke bedrijven hier geregistreerd staan, kwamen we op 700 bedrijven in vijf á zes straten. Dat past niet eens. Er zaten toen heel wat loze bv’s tussen.’

Controle schippers
Ook op het water wordt er gecontroleerd wat er zoal de haven in- en uitvaart. Politie en Marechaussee controleren samen met het Agentschap Telecom of aan boord alles in orde is. Via de Havendienst worden ze naar een grote politieboot gedirigeerd. Schippers van zeventien boten doen een blaastest. Niemand heeft te veel gedronken. Wel blijkt een van hen geen vaarbewijs te hebben en heeft een ander geen registratiebewijs.

Controle haven

Veiligheid op het water
Het Agentschap Telecom, dat vergunningen uitgeeft voor marifoons en de registratieplicht controleert, deelt vijftien waarschuwingen uit en twee bestuurlijke boetes. ‘Als je onjuist geregistreerd staat, gaat dat ten koste van je eigen veiligheid. Als je op het water in nood komt, ziet de Havendienst jou als een ander dan degene die je bent. Vaak is het een kwestie van achterstallige administratie. Gelukkig zien we dat de meeste mensen de veiligheid op orde hebben, zeker als ze de zee opgaan.’

Controle haven

Drugshandelaar
Aan het eind van de avond wordt de balans opgemaakt. Er zijn zo’n 5.000 voertuigen langs de scanauto gereden waarvan er 58 een zogenoemde “hit” gaven. De politie heeft zes mensen aangehouden. Een van hen voor drugshandel en witwassen. Hij heeft zakjes bij zich voor drugs en zogenoemde dealercoupures. De rest wordt aangehouden voor onder andere rijden onder invloed en openstaande gevangenisstraffen.

Geluidsoverlast scooters
Bij de controles komen ook een mes en knuppel tevoorschijn. De politie neemt deze in beslag, net als softdrugs voor eigen gebruik bij zes personen. Ook schrijft de politie veertig bekeuringen, voornamelijk voor geluidsoverlast van scooters en brommers en geen rijbewijs of ID-bewijs laten zien.

Openstaande belastingschulden
Douane en Belastingdienst vorderen in totaal 238.269 euro aan openstaande schulden, van 38 mensen. Eén persoon is in zijn eentje al goed voor een schuld van ruim 70.000 euro. Een aantal mensen trekt de pinpas en voldoet zijn schulden; zo wordt er 37.484 euro direct betaald. Achttien voertuigen worden in beslag genomen en afgevoerd.

Bij het gemeentelijke team van de Belastingdienst ging het om 22.120 euro aan vorderingen waarvan 3.620 euro ter plaatse betaald is. Zeven voertuigen werden in beslag genomen. Ook kregen horecagelegenheden met een schuld een bezoek. Hier is 3.800 euro geïncasseerd.

Controle haven

‘Scheveningen veilig en leefbaar houden’
Burgemeester Pauline Krikke ziet als geen ander het belang in van de gezamenlijke aanpak van ondermijning. ‘Scheveningen heeft een unieke plek binnen de gemeente Den Haag. Dat zag je afgelopen week weer, toen zoveel mensen er genoten van het mooie weer. Voor mij is belangrijk dat we het voor zowel de bewoners als voor de bezoekers veilig en leefbaar houden. Voor een aantrekkelijk Scheveningen moeten we de ondermijnende criminaliteit als overheid en samenleving hard aanpakken. Ondermijning kan ons allemaal raken, dus is het belangrijk dat we er met z’n allen tegen optreden. De integrale actie in en rond de haven is daarom een belangrijke stap. De gemeente heeft goed samengewerkt met partners zoals de politie, de marechaussee en de douane. Ik dank iedereen zeer voor zijn bijdrage. Zo werken we samen aan veiliger woonwijken en een gezond ondernemersklimaat en zorgen we dat bewoners en toeristen kunnen blijven genieten van het prachtige Scheveningen.’

De resultaten in één oogopslag
Op het water:

  • 17 schepen gecontroleerd
  • 1 proces-verbaal: geen vaarbewijs
  • 1 proces-verbaal: geen registratiebewijs
  • regels marifoons: 15 waarschuwingen en 2 bestuurlijke boetes

Op het land:

Belastingdienst / Douane:

  • 238.269 euro gevorderd waarvan 37.484 euro direct betaald
  • 18 voertuigen in beslag genomen
  • 38 personen hadden vorderingen openstaan; de hoogste bedroeg 70.046 euro

Belastingdienst gemeentelijk team:

  • 22.120 euro gevorderd waarvan 3.620 direct betaald
  • Beslag gelegd op 7 voertuigen
  • Bij 3 horeca-adressen werd 3.800 euro geïncasseerd

Dienst Stedelijke Ontwikkeling:

  • 54 woningen gecontroleerd
  • Bij 13 daarvan werd opengedaan. Permanente bewoning geconstateerd, waar alleen kort verblijf mag. Eigenaren worden aangeschreven.

Politie:

  • 6 aanhoudingen waaronder 1 voor drugshandel en witwassen
  • 1 mes in beslag genomen
  • 1 knuppel in beslag genomen
  • 6 gebruikershoeveelheden softdrugs in beslag genomen
  • 40 bekeuringen, voornamelijk voor geen rijbewijs / ID-bewijs en geluidsoverlast
- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Drugslab 5e Industriestraat in Vlaardingen ontmanteld

Vlaardingen - Een groot drugslab in een bedrijfspand aan de 5e Industriestraat in Vlaardingen is woensdag door een...

Politie houdt 18e verdachte aan voor reeks explosies in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Den Haag

Rotterdam - Woensdagochtend werd een 19-jarige man uit Wassenaar van zijn bed gelicht omdat hij wordt verdacht van...

Overvallers slaan op de vlucht na mislukte overval Oudendijk Rotterdam

Rotterdam Dinsdag aan het eind van de middag heeft er een overval plaatsgevonden. De overval werd gepleegd door twee...

Twee Rotterdammers (17 en 28) aangehouden voor explosiedreiging bij woning in Den Haag

Den Haag, Rotterdam - Dinsdagochtend 16 april zijn twee Rotterdammers van 28 en 17 jaar oud aangehouden in...