dinsdag, mei 11, 2021
12.9 C
Rotterdam
dinsdag 11 mei 2021

Politie onderzoekt oplichting en hacking bedrijven Nieuwerkerk aan den IJssel

Nieuwerkerk aan den IJssel – In korte tijd zijn meerdere bedrijven en klanten in Nieuwerkerk aan den IJssel en omgeving gedupeerd door criminelen die e-mailaccounts hacken en gebruik maken van nep e-mailadressen. De politie in Gouda onderzoekt vijf zaken en waarschuwt voor deze vorm van oplichting en hacking.

 

In de zaken die de politie onderzoekt, hacken criminelen een e-mailaccount van een bedrijf. Zo kunnen  zij vanuit dit account e-mails naar klanten versturen. In deze mails  sturen zij bijvoorbeeld facturen met daarin de smoes dat het rekeningnummer is gewijzigd. Nietsvermoedend betalen verschillende klanten deze facturen. Pas later  blijkt dat het geld is overgemaakt naar criminelen, die meestal vanuit het buitenland opereren. De schade loopt in de nu bekende gevallen uit het onderzoek van tienduizend euro tot boven de honderdduizend euro.

Nep e-mailadres
Ook sturen criminelen steeds vaker per e-mail een betaalopdracht naar de administratie van een bedrijf om geld over te maken naar een ‘zogenaamde’ klant. Dit doen zij uit naam van de directeur/CEO, waarbij zij gebruik maken van een nep e-mailadres dat erg lijkt op het e-mailadres van de directeur/CEO. Criminelen gebruiken daarbij informatie die zij vinden op de websites en de social media-pagina’s van bedrijven, zoals LinkedIn.

Wat kun je hieraan doen?
Beveilig je e-mailaccount  altijd met een goed wachtwoord dat je niet gebruikt voor andere (social media)accounts. Ook is het verstandig om, als dit mogelijk is, de twee-staps-verificatie aan te zetten. Hierbij moet je een extra code opgeven om in te loggen. Deze code ontvang je meestal via SMS.
Bij het betalen van facturen kun je contact opnemen met de crediteur of je leidinggevende om te controleren of het bedrag en rekeningnummer kloppen. Wees ook extra alert op rekeningnummers die afwijken ten opzichte van het land waaruit de crediteur afkomstig is.

Related Articles

Brandweer schiet vastgereden ambulance te hulp in Schollebos

0
Capelle a/d IJssel - In het Capelse Schollebos reed een ambulance zich vast in het...

Grote brand in bedrijfspand Raasheerenhoek Zuidland

0
Zuidland - In een bedrijfspand aan de Raadsheerenhoek in Zuidland is maandagmiddag brand uitgebroken. Uit...

Explosie verwoest woningen Westerstraat Sassenheim

0
Sassenheim - Bij een zware explosie in een portiekwoning in  de Westerstraat in Sassenheim is...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Toestroom coronapatiënten leidt tot opnamestop in Rotterdam

Toestroom coronapatiënten leidt tot opnamestop in Rotterdam [...]

Familiehuis Daniel den Hoed aan Groene Hilledijk ontruimd

Familiehuis Daniel den Hoed aan Groene Hilledijk ontruimd [...]

Van Brienenoordbrug maandagavond dicht vanwege inspectie

Van Brienenoordbrug maandagavond dicht vanwege inspectie [...]

Laatste kaarten songfestival dinsdag in de verkoop

Laatste kaarten songfestival dinsdag in de verkoop [...]

'Subsidie voor CO2-opslag in haven is belonen van vervuiler'

'Subsidie voor CO2-opslag in haven is belonen van vervuiler' [...]

Stay Connected

9,389FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg