Politie onderzoekt oplichting en hacking bedrijven Nieuwerkerk aan den IJssel

Date:

Deel bericht:

Nieuwerkerk aan den IJssel – In korte tijd zijn meerdere bedrijven en klanten in Nieuwerkerk aan den IJssel en omgeving gedupeerd door criminelen die e-mailaccounts hacken en gebruik maken van nep e-mailadressen. De politie in Gouda onderzoekt vijf zaken en waarschuwt voor deze vorm van oplichting en hacking.

 

- Advertisement -

In de zaken die de politie onderzoekt, hacken criminelen een e-mailaccount van een bedrijf. Zo kunnen  zij vanuit dit account e-mails naar klanten versturen. In deze mails  sturen zij bijvoorbeeld facturen met daarin de smoes dat het rekeningnummer is gewijzigd. Nietsvermoedend betalen verschillende klanten deze facturen. Pas later  blijkt dat het geld is overgemaakt naar criminelen, die meestal vanuit het buitenland opereren. De schade loopt in de nu bekende gevallen uit het onderzoek van tienduizend euro tot boven de honderdduizend euro.

Nep e-mailadres
Ook sturen criminelen steeds vaker per e-mail een betaalopdracht naar de administratie van een bedrijf om geld over te maken naar een ‘zogenaamde’ klant. Dit doen zij uit naam van de directeur/CEO, waarbij zij gebruik maken van een nep e-mailadres dat erg lijkt op het e-mailadres van de directeur/CEO. Criminelen gebruiken daarbij informatie die zij vinden op de websites en de social media-pagina’s van bedrijven, zoals LinkedIn.

Wat kun je hieraan doen?
Beveilig je e-mailaccount  altijd met een goed wachtwoord dat je niet gebruikt voor andere (social media)accounts. Ook is het verstandig om, als dit mogelijk is, de twee-staps-verificatie aan te zetten. Hierbij moet je een extra code opgeven om in te loggen. Deze code ontvang je meestal via SMS.
Bij het betalen van facturen kun je contact opnemen met de crediteur of je leidinggevende om te controleren of het bedrag en rekeningnummer kloppen. Wees ook extra alert op rekeningnummers die afwijken ten opzichte van het land waaruit de crediteur afkomstig is.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Gewonden bij vecht- en steekpartij bij tankstation langs A20

Regio - Bij een tankstation langs de A20 zijn maandagmiddag 25 maart twee gewonden gevallen bij een vechtpartij,...

Jongen (14) aangehouden met nepvuurwapen na online bedreiging Nieuwerkerk aan den IJssel

Nieuwerkerk aan den IJssel - De politie heeft zaterdagavond in Nieuwerkerk aan den IJssel een 14-jarige jongen aangehouden...

Vuilniswagen dumpt lading vanwege brandend afval Maalderij Nieuwerkerk aan den IJssel

Nieuwerkerk aan den IJssel - Op zaterdag 13 januari om 12:12 uur is er spontaan afval in een...

Slachtofferhulp voor getuigen van aanrijding tussen trein en persoon op station Nieuwerkerk aan den IJssel

Nieuwerkerk aan den IJssel - Bij een aanrijding tussen een trein en een persoon op het station Nieuwerkerk...