zondag, mei 29, 2022
10 C
Rotterdam
zondag 29 mei 2022

Opruimen olie in Waterweg Rotterdam gaat nog dagen duren (video)

- advertentie -

Met olie besmeurde vogels, afgesloten jachthavens, olie door de Maasmond, gestremd scheepvaartverkeer. Dit is alles zijn de gevolgen van de kleine ramp die zich gisteren heeft afgespeeld in de Botlek. Het zeeschip Bow Jubail van de Noorse rederij Odfjell botste gisterenmiddag in de 3e Petroleumhaven tegen een steiger. De ruimte waar de stookolie van het schip zat opgeslagen raakte beschadigd en 220.000 liter stookolie spoot uit het schip. Een deel daarvan kwam in de Waterweg terecht. De kans bestaat dat de olie binnenkort ook op de stranden van Hoek van Holland is te zien.

Vogelklas Karel Schot en diverse dierenambulances hebben het er druk mee. Besmeurde vogels waaronder zwanen moeten worden gevangen en schoongemaakt. Diverse gespecialiseerde bedrijven zijn inmiddels gestart met het opruimen van de olie in het water en het schoonmaken van steigers en kades. Het opruimen gaat nog dagenlang duren. Om verdere verspreiding te voorkomen zijn de kleine jachthavens in Vlaardingen, Schiedam, Maassluis, Rhoon en Hoogvliet afgesloten. Pleziervaart en beroepsvaart mogen niet naar binnen en naar buiten. Ook de Veerhaven in Rotterdam is afgesloten. buitenhaven van Vlaardingen, de jachthaven van Schiedam, de buitenhaven van Maassluis, de jachthaven van Hoogvliet, de Veerhaven in Rotterdam, de jachthaven en de Haven van Rhoon worden allemaal gesloten. Schepen kunnen niet naar binnen en buiten.

Hulpdiensten roepen mensen op om zelf geen vogels uit het water te halen of de olie in het water aan te raken. Aanraking met stookolie of het inademen van de dampen kan voor gezondheidsproblemen zorgen.  Door de hogere temperaturen kan de stookolie voor stankoverlast gaan zorgen. Mensen die last hebben van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid als gevolg van de stank worden geadviseerd contact op te nemen met de huisarts als dit na dertig minuten in de frisse lucht niet voorbij is. Het is onduidelijk wat het grote lek verder voor gevolgen heeft. Het is niet aan te raden om het water in te gaan bij de strandjes langs de Maasoever. Mocht je vogels aantreffen, neem dan contact op met de Dierenambulance.

Hoe de aanvaring met steiger heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend. Het zeeschip werd gesleept door twee slepers, onderzocht wordt hoe de aanvaring kon ontstaan en wie er nu verantwoordelijk is. De schade en de kosten voor het opruimen zal in de miljoenen gaan lopen.


Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp+31103070855 of Mailredactie@nieuwsopbeeld.nl


 

- Advertisement -

Laatste nieuws

- advertentie -
spot_img

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,221VolgersVolg
- advertentie -