Man die ketting roofde als schoorsteenveger snel gepakt in Rotterdam

Date:

Share post:

Rotterdam – Een dag nadat een brutale nep-schoorsteenveger een gouden ketting roofde van een hoogbejaarde dame, verkocht hij de buit al bij een opkoper. Dit kwam hem duur te staan. De man zit vast en wordt verdacht van twee berovingen door middel van een babbeltruc

De politie heeft op donderdagavond 27 september een 35-jarige man aangehouden. De man wordt ervan verdacht via een slinkse babbeltruc een 86-jarige vrouw in Rotterdam-Zuid en een 84-jarige vrouw in Kralingen van hun gouden kettingen te hebben beroofd. De verdachte, zonder vaste woon of verblijfplaats, is aangehouden in Zevenhuizen. De verdachte is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris, hij zit de komende 14 dagen nog vast.

Nep-schoorsteenveger
In Rotterdam-Zuid belde de man, die zich voordeed als schoorsteenveger, aan bij een oudere dame in de Wevershoekstraat. Hoewel mevrouw wijselijk haar deur gesloten hield, stond ze de man wel via het raam te woord. Voordat ze er erg in had, leunde de man door het raam naar binnen en griste hij twee gouden kettingen van haar hals. Daarna ging hij er vandoor. Aan de Kralingse Ebalstraat liet de 84-jarige bewoonster een onbekende man buiten staan met zijn verhaal over een kapotte schoorsteen. Door de kier van de deur ging ze het gesprek aan . Hij vroeg of hij zijn nummer op een blocnote mocht schrijven. Toen hij zijn gegevens op het papier teruggaf, wist hij met zijn andere hand haar ketting af te trekken. Als een haas ging hij ervan door richting de Kralingse Plaslaan.

Digitaal Opkopers Register (DOR)
Na de beroving in Kralingen werd de ketting een dag later al ingeleverd bij een opkoper. Dat bleek uit de registratie in het Digital Opkopers Register (DOR), een digitaal in- en verkoopregister dat de handel in gestolen goederen voorkomt. Een foto van de ketting, bleek in dit onderzoek van grote meerwaarde voor de rechercheurs. Zij konden zo het ingekochte sieraad herleiden naar de beroving in Kralingen. Dankzij camerabeelden was er een signalement van de dader. De beelden werden in eerste instantie onder politiemedewerkers verspreid. De dader droeg in beide gevallen opvallende kleding. Vanwege de opvallende kleding ontstond het vermoeden dat deze man ook met een zaak in Rotterdam-Zuid van doen had. Zo kwam het onderzoek in een stroomversnelling en werd de man uiteindelijk op donderdag 27 september aangehouden.

Babbeltrucs
Dit is een sprekend voorbeeld van babbeltrucs. Mensen die aanbellen en met een smoesje uw huis binnenkomen of u op slinkse wijze geld afhandig maken. Babbeltrucs worden door zowel keurig uitziende als juist zielig uitziende personen gepleegd. Wees gezond wantrouwig aan de deur! Tip: om dit bij uw woning te voorkomen raden wij u aan onbekende bezoekers altijd naar een identiteitsbewijs te vragen. Doe nooit zomaar open voor onbekenden. Handel zoveel mogelijk bij de deur af en vraag onbekenden niet zomaar binnen. En staat er iemand aan de deur? Kent u degene niet? En verwacht u geen bezoek? Laat dan niemand binnen, wat ze ook verzinnen! Kijk voor meer informatie op https://www.politie.nl/themas/babbeltruc.html

Schaamte
Vaak schamen mensen zich als zij op deze manier zijn opgelicht. Dit is niet nodig! Oplichters zijn gehaaid en maken misbruik van het vertrouwen en behulpzaamheid van de burger.

Hebt u iets vergelijkbaars meegemaakt of bent u op een andere manier slachtoffer geworden van een babbeltruc? Neem dan contact op met de politie. Alle informatie is welkom, via 0900-8844

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld

Gerelateerd