zondag, oktober 17, 2021
10.1 C
Rotterdam
zondag 17 oktober 2021

Winkeleigenaar aangehouden na verkoop benodigdheden drugshandel Boekhorststraat Den Haag

Den Haag – Tijdens twee instappen door het Flexteam Den Haag Centrum in mei en september dit jaar werden in een winkel aan de Boekhorststraat, naast souvenirs, ook benodigdheden verkocht voor de handel in drugs. De 69-jarige eigenaar van de zaak werd aangehouden en zal zich op een later moment moeten verantwoorden voor de rechter net als één van zijn personeelsleden.

Eind december 2017 kwam bij de politie informatie binnen dat vanuit het pand benodigdheden voor drugshandel verkocht zouden worden, waaronder ponypacks, versnijdingsmiddelen en drugspersen. Het Flexteam Den Haag Centrum startte daarop een onderzoek. Gedurende het onderzoek werd duidelijk dat er inderdaad allerhande benodigdheden voor de handel in drugs te koop waren. Drugspersen, weegschalen, ponypacks, versnijdingsmiddelen.

Drugsgerelateerde artikelen
De bevindingen uit het onderzoek leidden ertoe dat begin mei een instap in de winkel werd gedaan, daarbij werden de 69-jarige eigenaar en een 54-jarige medewerker aangehouden. Tijdens de actie werden onder meer ruim 800.000 ponypacks (om gebruikshoeveelheden drugs in te verpakken), ruim 240.000 gripzakken, drugspersen met toebehoren en in totaal meer dan 100 kg aan stoffen die gebruikt worden om pure drugs mee te vermengen. Beide verdachten werden na verhoor heengezonden en mochten in vrijheid het verdere verloop van de zaak afwachten.

Hardleers
De eigenaar van de zaak liet zich echter niet afschrikken door de inbeslagname van alle goederen en het strafrechtelijke vervolg dat hem boven het hoofd hing. Al snel na de eerste inval rees het vermoeden dat hij zijn handel onverminderd had doorgezet. Opnieuw werd besloten tot een instap, dit keer in september. Dit keer werden ruim 100.000 ponypacks, ruim 260.000 gripzakken, 18 kilo versnijdingsmiddelen en 60 weegschalen in beslag genomen. De eigenaar werd opnieuw aangehouden en verhoord. Een rechter-commissaris besliste dat de man de rechtszaak in vrijheid mag afwachten.

Conservatoir beslag
De man wordt ervan verdacht een bedrag van bijna 4 ton aan wederrechtelijk verkregen voordeel te hebben bewerkstelligd met zijn handel. Om die reden is er zogeheten conservatoir beslag gelegd op zijn winkel en woning. Dat betekent dat de man in afwachting van de zitting, gewoon gebruik kan maken van zijn winkel en woning en dat de rechter een besluit zal nemen in hoeverre de panden hem definitief ontnomen worden. Dan zal door middel van een veiling worden geprobeerd het wederrechtelijk verkregen voordeel terug te vorderen.

Ondermijning
Ondermijning (de vermenging van de onder- en de bovenwereld) is een maatschappelijk probleem en komt in vele vormen voor. De buurman die wiet verbouwt op zijn zolder waardoor brand kan ontstaan, een buurtbewoner die uitkeringsfraude pleegt, een kadowinkel die naast souvenirs ook benodigdheden voor drugshandel verkoopt, grootschalige hennepteelt, maar ook overlastgevende hangjongeren op een pleintje die ervoor zorgen dat omwonenden geen aangifte durven te doen.

Soms gaan er achter ondermijning criminele organisaties schuil die enorme winsten maken met hun activiteiten, zoals bijvoorbeeld bij grootschalige hennepteelt. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed, horeca en het verkrijgen van vergunningen. Omdat dergelijke organisaties geweld, afpersing en corruptie niet schuwen, heeft de aanpak van ondermijning een hoge prioriteit. De politie werkt daarbij nauw samen met haar partners. Informatie over ondermijnende activiteiten wordt bij elkaar gevoegd. Samen met signalen vanuit bijvoorbeeld buurtbewoners, gemeenten of particuliere organisaties zoals banken en verzekeraars geeft dit een completer beeld en treedt de overheid waar mogelijk strafrechtelijk of bestuurlijk op.

Related Articles

Man raakt lichtgewond bij mogelijk steekincident Clemensstraat Rotterdam

0
Rotterdam- Een man is zaterdagavond lichtgewond geraakt bij een ruzie, waarbij mogelijk ook gestoken zou...

Persoon op scooter zwaargewond na ongeluk Van Ostadelaan Krimpen aan den IJssel

0
Krimpen aan den Ijssel - Bij een éénzijdig ongeval op de Van Ostadelaan in Krimpen...

Opnieuw honderden kilo’s cocaïne onderschept in Rotterdamse haven

0
Rotterdam - Vannacht en gisteren heeft de Douane weer honderden kilo's cocaïne onderschept in de...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Herinrichting Montessoriweg, gazons en zitranden

Herinrichting Montessoriweg, gazons en zitranden [...]

Brandweerkorps neemt afscheid van brandweerman Ap Streefkerk

Brandweerkorps neemt afscheid van brandweerman Ap Streefkerk [...]

10% zelfbewoning in RISE in middelduur segment

10% zelfbewoning in RISE in middelduur segment [...]

Douane onderschept coke met straatwaarde van 39 miljoen

Douane onderschept coke met straatwaarde van 39 miljoen [...]

Verbinding Hoek van Holland-Maasvlakte moet blijven

Verbinding Hoek van Holland-Maasvlakte moet blijven [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,062VolgersVolg