Rotterdamse politie brengt slag toe aan georganiseerde wietteelt

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – In een actie tegen georganiseerde hennepteelt heeft de politie, onder leiding van het Openbaar Ministerie, maandag in Rotterdam invallen in woningen en bedrijfspanden gedaan. De politie arresteerde vier mannen in de leeftijd van 29 tot 32 jaar. De actie leverde naast hennep; vijf vuurwapens, munitie, grote sommen contant geld, dure sieraden en diamanten op.

- Advertisement -

Het onderzoek naar drie broers en hun handlanger begon eerder dit jaar, toen rechercheurs werden getipt over grootschalige hennepteelt. Het lijkt erop dat het viertal zich al langer bezig hield met de ontwikkeling, productie en verkoop hiervan. De broers pakte hun handel professioneel aan met een bedrijfsvoering vergelijkbaar met die van bedrijven in de bovenwereld.

Hennepkwekerijen ontmanteld
Gedurende het onderzoek is er in een eerder stadium al een aantal kwekerijen opgerold. In totaal werden er afgelopen maandag drie hennepkwekerijen ontmanteld. Eén van de kwekerijen was nog in aanbouw. Deze productielocatie zou naar schatting ruimte bieden aan 800 planten.
De hennepkwekerijen bleken uiterst professioneel ingericht en vermoedelijk goed voor een grote productie op jaarbasis. De politie denkt hiermee dat een belangrijke speler binnen de georganiseerde hennepteelt een slag is toegebracht.

Verhoor en voorgeleiding
De politie heeft de vier verdachten verhoord. Zij zijn donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. Het OM verdenkt hen van bedrijfsmatige hennepteelt, deelname aan een criminele drugsorganisatie, vuurwapenbezit en witwassen.

Crimineel vermogen afgepakt
De hennepteelt was voor de broers lucratief. Dit bleek uit de grote hoeveelheid luxe goederen die werd aangetroffen en die vermoedelijk met crimineel geld is aangeschaft. Zo nam de politie 137.220 euro aan contanten in beslag, maar ook diamanten met een waarde van tienduizenden euro’s en vele dure sieraden. Verder legde de politie beslag op vijf auto’s en een driewielige motor.

auto afpakken
Foto: auto die tijdens de actie in beslag genomen is door de politie

cash in kluis
Foto: contant geld aangetroffen in een kluis

Geld is een belangrijke drijfveer bij veel vormen van alle criminaliteit. Voor eerzame burgers die hard moeten werken is het moeilijk te verkroppen dat criminelen in dure auto’s rondrijden en een luxe levensstijl hebben. Vandaar dat OM, politie en ketenpartners al een aantal jaren het afpakken van crimineel geld als een belangrijk onderdeel zien in de strijd tegen de (georganiseerde) misdaad en de kleinere, veelvoorkomende criminaliteit. Op die manier worden criminelen geraakt op een plek die hen pijn doet, namelijk in de portemonnee. Door deze aanpak hebben verdachten geen profijt van hun daden en wordt duidelijk gemaakt dat misdaad niet loont.

Ondermijning
Deze zaak is een voorbeeld van ondermijnende criminaliteit waarbij de georganiseerde misdaad zich nestelt tussen en in reguliere bedrijven of woonwijken. Dat gebeurt niet alleen op anonieme bedrijventerreinen, maar ook in woonwijken en winkelstraten. Criminele activiteiten raken op deze manier verweven met reguliere, legale, maatschappelijke processen. Om die reden is ondermijning één van de prioriteiten van politie, OM en bestuur.

Melden heeft nut!
Deze vormen van drugscriminaliteit veroorzaken naast grote gevaren ook onveiligheid en creëren een onveilige sfeer in woonwijken. De politie doet daarom ook een beroep op het publiek om het criminele netwerk achter een hennepkwekerij aan te pakken. Naast informatie die de politie tijdens het werk verkrijgt, zijn meldingen van burgers noodzakelijk. De informatie kan immers aanleiding zijn een onderzoek te starten of net het ontbrekende puzzelstukje zijn in een lopend onderzoek.

Hebt u andere informatie die belangrijk kan zijn voor ons om te weten? Neemt u dan contact op met de politie via 0900-8844 of via het digitaal tipformulier. Anoniem melden kan ook via M. 0800-7000.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Woning vol rook door schoorsteenbrand Dilledonk-Zuid Spijkenisse

Spijkenisse - Donderdagavond 25 april is er brand uitgebroken in een schoorsteen van een woning aan de Dilledonk-Zuid...

Grote brand in leegstaand kantoorpand Oosthavenkade Vlaardingen

Vlaardingen - In een groot kantoorpand aan de Oosthavenkade in Vlaardingen is donderdagmorgen rond 07.00 uur een grote...

Lichtgewonde bij eenzijdig ongeval Havendijk Schiedam

Havendijk, Schiedam - Woensdagavond 24 april rond 18.20 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden. Een automobilist is door...

Uitslaande flatbrand aan Arrheniusweg in Rotterdam

Rotterdam - Woensdagochtend 24 april is een uitslaande brand uitgebroken in een flat aan de Arrheniusweg. Mede omdat...