Proef taser geslaagd, Minister geadviseerd voor toevoeging uitrusting politieagent

Date:

Deel bericht:

Den Haag – De politie wil agenten die noodhulpdiensten draaien, uitrusten met een stroomstootwapen. Uit een proef met de inzet van het stroomstootwapen die de politie vorig jaar hield, blijkt dat het wapen bijdraagt aan een veilig en effectief politie optreden. De politie adviseerde dit vandaag aan Minister van Justitie & Veiligheid.

Als het stroomstootwapen aan de uitrusting wordt toegevoegd, komen per basisteam een aantal stroomstootwapens beschikbaar die agenten in de noodhulp mee de straat op nemen. Als het doorgaat, ruimt de politie een periode van vijf jaar in voordat de volledige invoering een feit is. Dit omdat agenten een speciale opleiding moeten krijgen om met het wapen te werken.

- Advertisement -

Proef
In Zwolle, Amersfoort, Rotterdam en de Eenheid Noord-Nederland gebruiken agenten sinds voorjaar 2017 het stroomstootwapen op proef. Met dit wapen kunnen agenten verdachten op veilige afstand onder controle brengen, met een minimale kans op letsel voor verdachte, agenten en omstanders. Een wapen dat dat kan, heeft de politie niet: het vuurwapen en de diensthond leveren veel meer en ernstiger letsel op, wapenstok en pepperspray zijn niet op veilige afstand te gebruiken.

Driehonderd keer
Tijdens de pilot is het stroomstootwapen ruim driehonderd keer ingezet, meest om een einde te maken aan een dreigende situatie. Daarbij heeft niemand (verdachten, agenten, omstanders) ernstig letsel opgelopen. In tweehonderd gevallen werd het stroomstootwapen gebruikt om mensen onder controle te brengen die onder invloed van drank of drugs waren of psychisch labiel. In veel gevallen bleek dreigen met het stroomstootwapen al voldoende om een gevaarlijke situatie zonder geweld te beëindigen. De agenten uit de proef zijn dan ook positief over het wapen.

Lessen
De politie trekt ook lessen uit de pilot. Zo wil de politie dat de geweldsinstructie, de wet die omschrijft in welke situatie een geweldsmiddel door de politie gebruikt mag worden, verder aangescherpt wordt. Het gebruik van de stunmodus (waarbij het wapen direct op het lichaam van een verdachte wordt gebruikt om een pijnprikkel te geven) mag alleen nog in noodsituaties. De inzet van het wapen tegen mensen die al (deels) onder controle zijn, wordt ook beperkt. De politie stelt ook voor om het stroomstootwapen technisch aan te passen: de duur van de stroomstoot wordt beperkt tot een maximum van vijftien seconden.

Inzet in GGZ
Onderscheid maken voor de inzet van het stroomstootwapen op basis van locatie, zoals in de proef het geval was, wil de politie niet. Zulke uitzonderingen maken het werk van agenten onnodig complex en politiemensen zijn getraind om in elke situatie een weloverwogen keuze te maken welk geweldsmiddel ze inzetten. De politie wil de inzet van het stroomstootwapen in GGZ-instellingen zoveel mogelijk beperken, maar is van mening dat bij ernstige gevaarsituaties waar GGZ-medewerkers zelf de hulp van politie inroepen, ook het stroomstootwapen gebruikt mag worden om meer geweld en letsel te voorkomen.

Professionals
Politiechef van de Eenheid Rotterdam Frank Paauw, portefeuillehouder van het stroomstootwapen, denkt dat het toevoegen van het stroomstootwapen aan de basisuitrusting van de politie niet tot méér geweld leidt maar tot meer precies en gedoseerd geweld. ‘Politiemensen zijn professionals die in elke gevaarzetting op basis van hun vakmanschap een afweging maken welk wapen ze inzetten. Als we geweld gebruiken, willen we maximaal effect met minimaal letsel. Het stroomstootwapen helpt ons daarbij.’

Tweede Kamer
Mede op basis van het politie-advies bepaalt de minister van Justitie & Veiligheid nu een standpunt over de invoering van het stroomstootwapen. Wanneer de behandeling in de Tweede Kamer is, is nog niet bekend.

Bekijk hieronder een filmpje waarin Politiechef Frank Paauw uitlegt waarom de politie adviseert om het stroomstootwapen aan de uitrusting toe te voegen.

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Rotterdammer en Schiedammer vast voor babbeltrucs in regio Rotterdam

Rotterdam - De politie heeft twee verdachten aangehouden die ervan worden verdacht meerdere diefstallen te hebben gepleegd door...

Woningen ontruimd door brand tegen geval Korte Vest Gouda

Gouda - Donderdagmorgen rond 06.00 uur zijn zes woningen ontruimd door een brand tegen de gevel. Op de...

Opnieuw explosie in woning Nieuwe Crooswijkseweg Rotterdam

Rotterdam - Bij een woning aan de Nieuwe Crooswijkseweg in Rotterdam-Crooswijk is afgelopen nacht geprobeerd om een explosief...

Explosie bij woning Averdijk Rotterdam IJsselmonde mogelijk vergissing

In Rotterdam IJsselmonde, aan de Averdijk, heeft zich in de nacht van dinsdag op woensdag een explosie voorgedaan,...