22 geldezels in Nederland opgepakt bij grote actie Europol en Eurojust

Date:

Share post:

Driebergen – Bij acties in dertig landen, waaronder Nederland, zijn in de afgelopen drie maanden 168 ‘money mules’ aangehouden. Europol en Eurojust coördineerden deze vierde European Money Mule Action (EMMA) in samenwerking met de Europese Banken Federatie met als boodschap: word geen money mule, want je bent strafbaar! Aan deze actie werkten meer dan 300 banken en private partijen mee.

‘Money mules zijn een belangrijke schakel in het criminele proces,’ vertelt Caroline Sander, teamleider bij de Electronic Crimes Task Force (ECTF) van de Landelijke Eenheid. De ECTF is een samenwerkingsverband tussen politie, OM, de Nederlandse grootbanken (ING, Rabobank, ABN Amro, de Volksbank) en International Card Services (ICS) en richt zich onder andere op cybercrime-gerelateerde fraude. ‘Geldezels staan hun bankpas af en stellen hun bankrekening ter beschikking aan criminelen om via hen crimineel geld wit te wassen en zijn dus strafbaar. De mules denken even snel geld te verdienen, maar riskeren hiermee een strafblad, een straf in de vorm van een boete of taakstraf en een plek op de zwarte lijst van de banken.’

- Advertisement -

Altijd gepakt
In Nederland zijn bij verschillende acties in de afgelopen drie maanden 41 money mules opgespoord. Tweeëntwintig money mules werden hierbij aangehouden. “Maar belangrijker nog, we hebben het afgelopen half jaar ingezet op preventie. We zien namelijk steeds vaker dat jongeren worden geronseld om hun bankpas af te staan, met name via social media. De politie en de banken roepen jongeren op om niet mee te werken aan deze vorm van oplichting’, vertelt Sander. ‘Jongeren wordt een beloning in het vooruitzicht gesteld door de criminelen. Denk echter goed na, als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat vaak ook.’

Het aanpakken van money mules is belangrijk, omdat op deze manier de criminelen die erachter zitten worden gefrustreerd.

- Advertisement -

Gerelateerd