Themazitting in Den Haag omtrent sextortion

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Betaal of anders gaan je naaktfoto’s online. Deze vorm van chantage wordt sextortion genoemd. Een aantal sextortion-zaken is vandaag behandeld door de rechtbank van Den Haag in een themazitting.

Seksueel getinte chat
Zo is er het verhaal van een jonge vrouw die wordt beschuldigd van afdreiging (chantage) van twee mannen. Zij verleidde via een fake profiel van een ander meisje beide mannen tot een seksueel getinte chat waarbij ook foto’s en filmpjes werden uitgewisseld. Onder dreiging dit materiaal online te zetten, heeft zij de slachtoffers geld laten betalen. Sextortion dus.

- Advertisement -

Betalen
Verder staat een sextortion zaak op de rol waarbij het spel Second Life en SM-achtige activiteiten centraal stonden. Het slachtoffer moest betalen om te voorkomen dat de link naar een door de verdachte aangemaakte website met pikante foto’s van hem aan familie, vrienden en collega’s zou worden gezonden.

Geraffineerde verleiding
Het gebeurt dus nog steeds dat mensen naaktfoto’s van zichzelf delen via sociale media, onder druk of door een zeer geraffineerde verleiding. Europol startte vorig jaar al de campagne ‘Say No!’ om met name jongeren te waarschuwen tegen deze vorm van chantage. Maar blijvende aandacht voor sextortion blijft helaas nodig. Verstuur dus niet zo maar seksueel getinte foto’s naar anderen, maar sla ze ook niet (online) op. Alle online opgeslagen informatie kan door hackers worden buitgemaakt en kan dus in verkeerde handen vallen.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

NS zet treinen zaterdag drie minuten stil na recente mishandeling: “Het kan niet zo langer”

Landelijk - Op zaterdag 20 april zet de NS alle treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Dit...

Celstraffen geëist tegen drugsbazen uit Schiedam en Capelle aan den IJssel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 10 jaar en 7 maanden geëist tegen twee 45-jarige mannen uit...

Politie houdt Vlaardinger aan na inval drugslab in Bleiswijk

Bleiswijk - In een garagebox in Bleiswijk aan de Overbuurtseweg is zaterdagmorgen een drugslab aangetroffen. Een 50-jarige Vlaardingen...

Scooter en fiets in botsing op Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel

Zaterdagmiddag rond 15:30 werden verschillende hulpdiensten gestuurd naar Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel waar een...