zondag, februari 28, 2021

Themazitting in Den Haag omtrent sextortion

Den Haag – Betaal of anders gaan je naaktfoto’s online. Deze vorm van chantage wordt sextortion genoemd. Een aantal sextortion-zaken is vandaag behandeld door de rechtbank van Den Haag in een themazitting.

Seksueel getinte chat
Zo is er het verhaal van een jonge vrouw die wordt beschuldigd van afdreiging (chantage) van twee mannen. Zij verleidde via een fake profiel van een ander meisje beide mannen tot een seksueel getinte chat waarbij ook foto’s en filmpjes werden uitgewisseld. Onder dreiging dit materiaal online te zetten, heeft zij de slachtoffers geld laten betalen. Sextortion dus.

Betalen
Verder staat een sextortion zaak op de rol waarbij het spel Second Life en SM-achtige activiteiten centraal stonden. Het slachtoffer moest betalen om te voorkomen dat de link naar een door de verdachte aangemaakte website met pikante foto’s van hem aan familie, vrienden en collega’s zou worden gezonden.

Geraffineerde verleiding
Het gebeurt dus nog steeds dat mensen naaktfoto’s van zichzelf delen via sociale media, onder druk of door een zeer geraffineerde verleiding. Europol startte vorig jaar al de campagne ‘Say No!’ om met name jongeren te waarschuwen tegen deze vorm van chantage. Maar blijvende aandacht voor sextortion blijft helaas nodig. Verstuur dus niet zo maar seksueel getinte foto’s naar anderen, maar sla ze ook niet (online) op. Alle online opgeslagen informatie kan door hackers worden buitgemaakt en kan dus in verkeerde handen vallen.

Related Articles

Fietser gewond na aanrijding met auto Lekdijk Oost Schoonhoven

0
Schoonhoven - Een fietser is zondagmiddag zwaargewond geraakt bij een aanrijding met een auto op...

Man gewond bij schietpartij Burgemeester Jansenlaan Zwijndrecht

0
Zwijndrecht- Een jongeman is zondagmiddag rond 17.00 uur gewond geraakt bij een schietpartij nabij het...

Zeer grote brand woningen Amperestraat Den Haag

0
Den Haag - In een woning aan de Amperestraat in Den Haag is zondagmorgen een...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

RSS Error: A feed could not be found at `https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/zuid-holland/rotterdam.xml`; the status code is `403` and content-type is `text/html`

Stay Connected

9,342FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg