Staatsbosbeheer begonnen met afschieten edelherten Oostvaardersplassen

Date:

Deel bericht:

Lelystad – Maandagochtend 10 december is Staatsbosbeheer begonnen met het afschieten van ruim achttienhonderd edelherten in de Oostvaardersplassen.

Het aantal edelherten moet worden teruggedrongen door nieuw beleid voor het natuurgebied. Na het afschieten moet er nog een groep van 490 edelherten zijn met een evenwichtige samenstelling en leeftijdsopbouw.

- Advertisement -

Het afschieten gebeurt in ieder geval tot en met 1 april 2019. Gedurende de Bronstijd van de dieren zal er niet worden geschoten. Vanwege de veiligheid zijn de gebieden waar geschoten wordt niet toegankelijk voor het publiek.

Een gedeelte van de afgeschoten herten zullen – als het vlees goedgekeurd wordt – aan poeliers in de omgeving worden verkocht. Andere afgeschoten herten zullen blijven liggen in het natuurgebied, als voedsel voor andere dieren of worden opgeruimd.

Maatschappelijke onvrede

Er is veel te doen geweest om het omstreden beleid. Er zijn meerdere rechtszaken aangespannen door natuurorganisaties. Zij vonden het afschieten van gezonde dieren onnodig en stelden dat het schieten vogels uit het gebied zou wegjagen. Afgelopen week heeft de rechtbank beslist dat de vergunning rechtmatig is verleend en zag geen verdere problemen. Hierdoor mocht de uitvoering doorgaan.

Op social media zijn er veel mensen te vinden die hun onvrede uiten over het beleid.

Er zijn overigens ook voorstanders te vinden.


Afgelopen winter waren er eveneens protesten in het gebied. Toen werd het beleid gevoerd om dieren aldaar niet bij te voeren. Demonstranten die dit als dierenleed zagen, hebben toen meermaals zelf voedsel gebracht. Na een tijd van maatschappelijke onrust heeft de provincie uiteindelijk afgezien van dit beleid en is overgegaan tot het bijvoeren van de dieren.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Meerdere woningen ontruimd na uitslaande dakbrand bij appartementencomplex aan Meidoornstraat in Rotterdam

Rotterdam - Vrijdagochtend 29 maart heeft er een uitslaande brand gewoed bij een appartementencomplex aan de Meidoornstraat. Twee...

Woningen ontruimd door brand tegen geval Korte Vest Gouda

Gouda - Donderdagmorgen rond 06.00 uur zijn zes woningen ontruimd door een brand tegen de gevel. Op de...

Vrachtwagen en auto botsen op Vondelingenplaat in Rotterdam, chauffeur bekneld

Rotterdam - Om 16:00 uur vanmiddag heeft zich een botsing voorgedaan tussen een vrachtwagen en een auto voor...

Wandelaar valt in sloot in Ridderkerk

Ridderkerk - Woensdagochtend 27 maart rond 12.00 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden waar een wandelaar op een...