vrijdag, april 23, 2021
5.3 C
Rotterdam
vrijdag 23 april 2021

Stormseizoen 2018-2019 echt begonnen sluiting Hollandsche IJsselkering en Haringvlietsluizen

Zuid-Holland – De storm die dit weekend over ons land raasde, zorgde voor waterstanden van meer dan twee meter boven NAP bij Hoek van Holland. Om het achterland te beschermen heeft Rijkswaterstaat de Hollandsche IJsselkering en de Haringvlietsluizen dit weekend gesloten. De Hollandsche IJsselkering sloot op zondag van 17.00 uur tot 19.00 uur. De Haringvlietsluizen sloten dit weekend drie maal. Dit zijn de eerste sluitingen van dit stormseizoen.

Hoge waterstanden

Op zaterdag 8 december tussen 14:40 en 18:20 uur kwam het zeewater bij Stellendam tot 2,43 meter boven NAP. Op zondag 9 december tussen 03:15 uur en 07:00 uur kwam het zeewater bij Stellendam tot 2,41 meter boven NAP. Ook op deze zondag kwam het zeewater bij Stellendam tot 2,59 meter boven NAP tussen 15:10 uur en 19:15 uur. Rijkswaterstaat sluit de schuiven in de Hollandsche IJsselkering bij een waterstandsvoorspelling van 2,25 m boven NAP bij Krimpen aan den IJssel. De torens zijn dan rood verlicht, zodat mensen in de omgeving weten dat er sprake is van hoogwater. De Haringvlietsluizen sluiten bij een te verwachten waterstand van 2,00 m boven NAP bij Hoek van Holland. Tijdens zo’n stormsluiting loost Rijkswaterstaat geen water meer van de grote rivieren.

Stormseizoen

Tijdens het stormseizoen, dat loopt van 1 oktober tot en met 15 april, kan een flinke storm het water zo opstuwen, dat de waterstanden extra hoog worden. In de periode van 16 april tot 1 oktober is het onderhoud aan de keringen gedaan zodat Rijkswaterstaat samen met de waterbeheerders op tijd actie kan ondernemen om te zorgen dat Nederland veilig, leefbaar en bereikbaar blijft, óók als het stormt en het water stijgt.

Deltawerken in topconditie

Door de Deltawerken in topconditie te houden, blijven ze oersterk en veilig. Rijkswaterstaat voert tot 2023 bijzonder onderhoud uit aan de Hollandsche IJsselkering, de Volkeraksluizen en de Haringvlietsluizen. We repareren en vervangen onderdelen en we verbeteren de werking van deze keringen. Daarbij kiezen we voor duurzame oplossingen. Deze drie keringen beschermen in combinatie met andere maatregelen de inwoners van Zuid-Holland en Zeeland tegen hoogwater.

 

Tekst : Rijkswaterstaat  Archieffoto : Jeroen van Zomeren Video  sluiting Hollansche IJsselkering januari 2018 : Jeroen van Zomeren

Related Articles

Auto rijdt tankstation binnen, bestuurder gewond A29 Mijnsheerenland

0
Mijnsheerenland - Een automobilist is donderdagavond door een nog onbekende oorzaak de winkel van een...

Oudere man valt in water Oranjeboomstraat Rotterdam

0
Rotterdam - Een oudere man is donderdagmiddag in het water langs de Oranjeboomstraat gevallen. De...

Veel schade na frontale aanrijding Schuttevaerweg Rotterdam

0
Rotterdam - Op de kruising Schuttevaerweg met de Gantelstraat heeft donderdagmorgen een frontale aanrijding plaatsgevonden....

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Aantal statushouders in azc’s nam in jaar tijd met 60% toe

Aantal statushouders in azc’s nam in jaar tijd met 60% toe [...]

Huizenmakelaars op het matje bij de minister

Huizenmakelaars op het matje bij de minister [...]

24 geldezels in regio gepakt: 'toenemend probleem in regio'

24 geldezels in regio gepakt: 'toenemend probleem in regio' [...]

Ahoy heeft nu twee voetbalvelden aan zonnepanelen op dak

Ahoy heeft nu twee voetbalvelden aan zonnepanelen op dak [...]

Rotterdam gaat niet extra handhaven op Koningsdag

Rotterdam gaat niet extra handhaven op Koningsdag [...]

Stay Connected

9,380FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg