Behandeling zedenslachtoffers nader onderzocht

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Alles wat zedenslachtoffers kan helpen om aangifte te doen grijpt de politie met beide handen aan. ‘We grijpen iedere gelegenheid aan om de aangifte-drempel zo laag mogelijk te houden’, zegt Walter van Kleef, portefeuillehouder zeden bij de politie.

Onderzoek Inspectie
Hij reageert hiermee op een onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid. De inspectie gaat onderzoeken hoe de politie en het Openbaar Ministerie (OM) slachtoffers van zedenzaken opvangen en begeleiden. De Inspectie voert haar onderzoek uit bij de politie-eenheden Den Haag, Rotterdam, Oost-Nederland, Zeeland-West-Brabant en Limburg. Zedendossiers uit 2017 en de eerste helft van 2018 worden onderzocht. Politiemedewerkers worden geïnterviewd.

- Advertisement -

De Inspectie praat vooral met slachtoffers zelf over de manier waarop met hen is omgegaan. Met haar bevindingen wil de Inspectie het politiecontact met zedenslachtoffers in het proces van de opsporing verbeteren.

De Inspectie richt zich op aanranding en verkrachting. Volgens de Inspectie zijn er drie redenen voor het onderzoek. ‘In haar onderzoek naar een zedenzaak in Hoorn heeft de Inspectie geconcludeerd dat het politieoptreden voortvarender had kunnen zijn. Naar aanleiding hiervan heeft de minister van Justitie en Veiligheid de Tweede Kamer toegezegd nader te laten onderzoeken welke belemmeringen slachtoffers ervaren bij de aangifte van een zedenmisdrijf.’

Belang slachtoffer
De Inspectie kijkt of de slachtoffers in een opsporingsonderzoek correct zijn behandeld. Ook wordt onderzocht of het besluit over het al dan niet vervolgen van een verdachte aan het slachtoffer is meegedeeld. De Inspectie vraagt meerderjarige zedenslachtoffers van deze dossiers om hun medewerking. ‘We werken actief en ten volle mee aan het onderzoek’, zegt Van Kleef. ‘De zedenmedewerkers zijn zeer gedreven om alle mogelijke verbeteringen aan te pakken. Alles staat in het belang van het slachtoffer.’

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Politie houdt 18e verdachte aan voor reeks explosies in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Den Haag

Rotterdam - Woensdagochtend werd een 19-jarige man uit Wassenaar van zijn bed gelicht omdat hij wordt verdacht van...

Twee Rotterdammers (17 en 28) aangehouden voor explosiedreiging bij woning in Den Haag

Den Haag, Rotterdam - Dinsdagochtend 16 april zijn twee Rotterdammers van 28 en 17 jaar oud aangehouden in...

NS zet treinen zaterdag drie minuten stil na recente mishandeling: “Het kan niet zo langer”

Landelijk - Op zaterdag 20 april zet de NS alle treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Dit...

Celstraffen geëist tegen drugsbazen uit Schiedam en Capelle aan den IJssel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 10 jaar en 7 maanden geëist tegen twee 45-jarige mannen uit...