dinsdag, november 30, 2021
9.5 C
Rotterdam
dinsdag 30 november 2021

Internationale operatie naar gebruikers DDoS-websites

- advertentie -

Afgelopen jaar hebben de politie en justitie als de grootste cybercriminele website Webstresser opgerold. Op deze website konden tegen lage prijzen krachtige DDos-aanvallen worden aangekocht. Bij deze operatie zijn eveneens gegevens van ruim 151 duizend gebruikers naar boven gekomen. Aan de hand van deze gegevens is een internationale operatie opgestart.

Naar aanleiding van deze gegevens wordt er voor deze operatie samengewerkt tussen Europol, de Joint Cybercrime Action Taskforse (J-Cat), de Nederlandse politie en de British National Crime Agency om de gebruikers op te sporen. Er zijn al verscheidene aanhoudingen geweest door Europa. Zo is in Engeland een 30-jarige hacker tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld nadat hij DDoS-aanvallen had laten uitvoeren tegen een mobiele telefoon operator in Liberia. Deze aanvallen waren zo krachtig dat het internet van dit West-Afrikaanse land werd lamgelegd. Verder zijn in Engeland 21 gebruikers door de politie bezocht die DDoS-aanvallen hadden uitgevoerd in de gaming industrie.

In Nederland zal de politie eveneens gebruikers van Webstresser opzoeken. Afhankelijk van de aard van het vergrijp van de desbetreffende persoon, wordt de afhandeling door het Openbaar Ministerie bepaald. Het doel is voornamelijk om mensen te laten realiseren wat voor gevolgen hun acties hebben.

Samenwerking
De landen die meedoen aan de acties tegen DDoS-aanvallen zijn België, Kroatië, Denemarken, Estland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Litouwen, Roemenië en Slovenië. Terwijl sommige landen specifiek hun acties richten op de gebruikers van Webstresser, hebben politie en justitie over de hele wereld hun aandacht gericht op de gebruikers van DDoS-booter en stresser-services in het algemeen. Om dit te realiseren heeft de FBI in december vorig jaar al 15 andere vergelijkbare websites uit de lucht gehaald. Dit waren onder meer de Downthem en Quantum Stresser. Politie en justitie maken geen onderscheid in kleine of grote gebruikers, of het nou gaat om een gamer die zijn concurrent uitschakelt of een ervaren hacker die een DDoS-aanval uitvoert voor financieel gewin. In Nederland ligt de focus op dit moment op de gebruikers van Webstresser.

Hack_Right
In Nederland hebben politie en het OM en in samenwerking met de Reclassering, HALT en de Raad voor Kinderbescherming ‘Hack_Right’ ontwikkeld. Dit recidive preventieprogramma is speciaal voor jonge hackers tussen de 12 en 23 jaar. Het is een alternatief voor en onderdeel van of aanvulling op een strafrechtelijk traject. Hack_Right heeft als doel deze ‘first offenders’ op het rechte pad te krijgen én houden.

- Advertisement -
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,109VolgersVolg
- advertentie -