donderdag, november 26, 2020

Woningbrand leidt naar hennepkwekerij Jan de Wittestraat Koog aan de Zaan

Koog aan de Zaan – Op donderdagochtend kregen de hulpdiensten rond 09.00 uur een melding binnen van een brand in een woning aan de Jan de Wittestraat. Er kwamen dikke rookwolken uit het dak en de toegesnelde brandweer besloot het pand te betreden om te controleren of er geen mensen of dieren in het pand aanwezig waren. Bij de controle werd in een slaapkamer een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. Gelukkig bleef de brand beperkt.

Bij controle door een medewerker van Liander bleek dat de stroomtoevoer naar de kwekerij buiten de meter om plaatsvond. Er was dus sprake van diefstal van stroom. De bedrading bleek ernstig aangetast te zijn, waarbij op sommige plaatsen de stroomaders bloot lagen. Hoewel een brandsoorzaak nog niet is vastgesteld, was hier minimaal sprake van een zeer gevaarlijke situatie. De stroomtoevoer naar de woning is volledig afgesloten.

De bewoonster van het pand, een 48-jarige vrouw, werd later aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Zodra de veiligheid het toelaat wordt de kwekerij, waarin achtenzeventig planten stonden, ontruimd. De planten en de bijbehorende apparatuur zijn in beslag genomen.

Geen lucratieve business
Bij dit soort hennepkwekerijen gaat het vaak om drugscriminelen die ergens een slaapkamer of zolder huren van de eigenaar of huurder van een woning. De bewoner heeft er geen omkijken naar en krijgt toch betaald voor de geboden ruimte. Totdat de kwekerij wordt ontdekt, want dan blijkt de bewoner in een keer aansprakelijk te zijn, terwijl de echte crimineel niet of moeilijk te pakken is. Bij brand, zoals in dit geval, is de kans groot dat de verzekering niets uitbetaalt. Daarnaast zal de betrokkene bij iedere andere verzekering geweerd worden. Bij diefstal van stroom moet een nieuwe meter worden aangekocht en kost zomaar een paar duizend euro’s. Bovendien wordt een schatting gemaakt over hoe vaak er geoogst is, en hoeveel er met eerdere kweken is verdiend. Ook dit bedrag moet worden terugbetaald.

Gevaar
Een illegale hennepkwekerij is gevaarlijk voor uzelf én voor uw omgeving. Bij de teelt wordt vaak gebruik gemaakt van illegaal afgetapte stroom en installaties die slecht zijn aangelegd. Daarom levert dit een ernstig gevaar op voor de brandveiligheid. Ook kan schade aan woningen ontstaan door lekkages, stank en schimmelvorming.

 

Related Articles

Gebouwen in Nederland kleuren oranje in strijd tegen geweld tegen vrouwen

Landelijk - Overheidsgebouwen en andere openbare plekken door heel Nederland, maar ook op andere plekken in de wereld, kleuren vanaf vandaag oranje. Dit gebeurt...

Grote uitslaande brand aan st. Helenabaai in Capelle aan den IJssel

Capelle aan den IJssel - In een seniorencomplex aan de st Helenabaai in Capelle aan den IJssel is woensdagavond een forse brand uitgebroken. De...

Fietser gewond na aanrijding met RET Bus Paltrokmolen Ridderkerk

Ridderkerk - Een fietser op leeftijd is woensdagmorgen omstreeks half acht gewond geraakt na een aanrijding met een RET bus op de Paltrokmolen in...

Laatste Nieuws

Gebouwen in Nederland kleuren oranje in strijd tegen geweld tegen vrouwen

Landelijk - Overheidsgebouwen en andere openbare plekken door heel Nederland, maar ook op andere plekken in de wereld, kleuren vanaf vandaag oranje. Dit gebeurt...

Grote uitslaande brand aan st. Helenabaai in Capelle aan den IJssel

Capelle aan den IJssel - In een seniorencomplex aan de st Helenabaai in Capelle aan den IJssel is woensdagavond een forse brand uitgebroken. De...

Fietser gewond na aanrijding met RET Bus Paltrokmolen Ridderkerk

Ridderkerk - Een fietser op leeftijd is woensdagmorgen omstreeks half acht gewond geraakt na een aanrijding met een RET bus op de Paltrokmolen in...

Briefpost vertraagd door brand in sorteercentrum PostNL Tergbregseweg Rotterdam

Rotterdam - In het PostNL sorteercentrum aan de Terbregseweg is woensdagmorgen brand ontstaan in een technische ruimte. De brand ging gepaard met enige rookontwikkeling...

Entree van kinderdagverblijf vernield met vuurwerk Wilhelmina van Pruisenlaan Gouda

Gouda - Een vuurwerkbom heeft in de nacht van dinsdag op woensdag de entree van Kinderdagverblijf het Paradijsje zwaar beschadigd. Omstreeks 02.00 uur was...

Stay Connected

9,093FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg