Inspectievluchten stadswarmtenet (Video)

Date:

Share post:

- Advertisement -

Rotterdam /Capelle aan den IJssel – Ergens deze winter laat Eneco door een vliegtuig het stadswarmtenet van Rotterdam en Capelle aan den IJssel inspecteren. Tijdens deze inspectievlucht wordt met behulp van infraroodtechniek het leidingnetwerk in beeld gebracht. Hierdoor worden onregelmatigheden in het warmtenet zichtbaar en kunnen we zien waar onderhoud nodig is.

Infraroodcamera

Een klein vliegtuig van het gespecialiseerde Deense bedrijf COWI zal met een infraroodcamera de temperatuurverschillen tussen de warme stadswarmteleidingen in de grond en de omgeving daaromheen in beeld brengen. Aan de hand van de gemaakte beelden kunnen onderhoudsactiviteiten gericht en efficiënt ingepland worden. Zo kunnen onverwachte storingen worden voorkomen.

Planning

Gedurende drie avonden wordt er op ongeveer 600 meter hoogte gevlogen over verschillende gebieden in Rotterdam en Capelle aan den IJssel. De inspectievluchten kunnen alleen uitgevoerd worden onder specifieke (weers-)omstandigheden. Voor de infraroodopnames moet het namelijk droog, helder, koud en donker zijn. Omdat we afhankelijk zijn van deze specifieke omstandigheden kunnen we op dit moment nog geen exacte vliegdatum communiceren. Door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is aan Eneco een vergunning verleend om de inspectievluchten uit te voeren in de periode tot en met 15 april 2019 tussen 19:00 en 23:00 uur in de avond.

Geluidsoverlast

Om de stadswarmtenetten te inspecteren voert Eneco regelmatig inspectievluchten uit. De afgelopen jaren zijn op dezelfde wijze de stadswarmtenetten van Utrecht, Nieuwegein, Den Haag, Delft en Zoetermeer in beeld gebracht. Ondanks dat er gekozen is voor een klein en stil vliegtuig, zorgen de inspectievluchten voor geluidsoverlast. Niet alleen boven Rotterdam en Capelle aan den IJssel maar, afhankelijk van de windrichting, ook in de omliggende gemeenten.

Tijdens de voorbereiding van de inspectievluchten heeft Eneco de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Gouda, Hoekse Waard, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Lansingerland, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Waddinxveen, Zuidplas en de DCMR, Politie Rijnmond en Veiligheidsregio Rotterdam geïnformeerd over het uitvoeren van de inspectievluchten.

Advertentie

Om inwoners van de gebieden te informeren over de inspectievluchten heeft Eneco op 20 februari 2019 een advertentie geplaatst in de volgende huis-aan-huisbladen: 3B-Krant, Groot Vlaardingen, De Botlek, De Havenloods, Brielsche Courant, Hellevoetse Post, Het Kompas, Nieuwe Stadsblad, IJssel & Lekstreek, Het Zuiden Barendrecht, Het Zuiden Ridderkerk, Goudse Post, Hart van Holland Waddinxveen en AD Rotterdam. Voor de advertentie zie de bijlage.

Zodra duidelijk is wanneer de inspectievluchten exact gaan plaatsvinden, informeren wij iedereen daarover via deze website, het Twitter-account @EnecoNieuws, facebook en de lokale/regionale media.

 

Video

De video bij dit bericht geeft een indruk van een dergelijke inspectievlucht. Daarop is te zien hoe een inspectievlucht (Den Haag, winter 2018) uitgevoerd wordt en wat er met de resultaten van de warmtescan gedaan wordt.

 

Bron :  Eneco

- Advertisement -

Gerelateerd