Grote politieactie in strijd tegen spookbewoning

Date:

Deel bericht:

Den Haag – In een groot onderzoek naar zogehete spookbewoning heeft de politie in samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM) dinsdagmorgen 5 maart in alle vroegte doorzoekingen gedaan in ruim dertig woningen in met name de wijk Ypenburg. Bij deze actie zijn zeventien personen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij witwassen. Ook de FIOD, Belastingdienst en gemeente Den Haag zijn bij de actie aangesloten.

Uit het onderzoek van het team financieel-economisch criminaliteit (FINEC) van de politie-eenheid Den Haag bleek dat in de Haagse wijk Ypenburg in grote appartementencomplexen bewoners verblijven, die dat zo anoniem mogelijk zouden proberen te doen.

- Advertisement -

Gedurende het onderzoek kreeg de politie zicht op drie mannen die dit als verhuurbemiddelaars voor deze bewoners georganiseerd zouden hebben. In veel gevallen stond er niemand in de woning ingeschreven bij de gemeente. Daarmee bleven de feitelijke bewoners van de woningen in veel gevallen buiten beeld. Later zijn nog eens veertien personen aangehouden gedurende het onderzoek.

Achter de deuren van zogenoemde spookwoningen gaat een hele criminele wereld schuil. Omdat mensen er volledig anoniem kunnen wonen, kunnen zij veelal ongemerkt en ongestoord hun gang gaan.

Verdachten in beperking
De drie aangehouden mannen van 57, 43 en 36 jaar komen uit Zoetermeer, Nootdorp en Rijswijk. Zij zitten momenteel in beperkingen, wat betekent dat zij alleen met hun advocaat contact  mogen hebben.

Zo’n twintig huiszoekingen vonden plaats in woningen in de wijk Ypenburg. Daarnaast worden ook woningen in Rijswijk, Zoetermeer, Nootdorp en een pand in Rotterdam doorzocht. Waar nodig maakt de politie gebruik van specialistisch personeel, zoals digitale specialisten. Ook worden geld- en drugshonden ingezet.

Omdat het onderzoek nog in volle gang is, kan momenteel niet meer inhoudelijke informatie worden gedeeld. Het Openbaar Ministerie en de politie streven ernaar meer informatie te delen zodra het onderzoek dit toelaat.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Rotterdammer en Schiedammer vast voor babbeltrucs in regio Rotterdam

Rotterdam - De politie heeft twee verdachten aangehouden die ervan worden verdacht meerdere diefstallen te hebben gepleegd door...

Grote hoeveelheid drugs gevonden tijdens controle bakwagen in Zoetermeer

Zoetermeer - In de nacht van woensdag 27 op donderdag 28 maart heeft de politie twee personen aangehouden,...

Woningen ontruimd door brand tegen geval Korte Vest Gouda

Gouda - Donderdagmorgen rond 06.00 uur zijn zes woningen ontruimd door een brand tegen de gevel. Op de...

Opnieuw explosie in woning Nieuwe Crooswijkseweg Rotterdam

Rotterdam - Bij een woning aan de Nieuwe Crooswijkseweg in Rotterdam-Crooswijk is afgelopen nacht geprobeerd om een explosief...