dinsdag, november 30, 2021
9.9 C
Rotterdam
dinsdag 30 november 2021

Openbaar Ministerie wil verbod op Hells Angels als club

- advertentie -

Vandaag is een zitting begonnen in de Utrechtse rechtsbank, waarbij het Openbaar Ministerie vraagt om een civiel verbod op de Hells Angels als club. Volgens het OM houdt de motorclub een geweldscultuur in stand die steeds opnieuw leidt tot geweld. Tien jaar eerder poogde het OM ook al een dergelijk verbod op te leggen om een einde te maken aan de Hells Angels, maar daar ging de rechtbank destijds niet in mee.

Het OM lichtte vandaag in de rechtbank uitgebreid toe op welke manier Hells Angels MC zijn leden aanzet tot het plegen van geweld en geweld verheerlijkt. De officieren van justitie legden uit hoe de club aan leden een zwijgplicht oplegt en voortdurend lijsten bijhoudt van de vele gedetineerde clubleden om hen financieel en moreel te steunen in detentie.

Bovendien legt de Hells Angels met geweld en intimidatie zijn wil op aan gewone motorclubs in Nederland, omdat de club meent te moeten bepalen wie in de motorwereld welke naam, kleuren en symbolen mag dragen. Het gaat bij al deze handelingen in strijd met de openbare orde niet om een paar ‘rotte appels’, maar om vele leden en afdelingen die zich gedragen volgens de regels van de club, aldus het OM.

Onderscheidingen voor leden die geweld plegen
Een voorbeeld dat het OM aandraagt, zijn de diverse interne onderscheidingen voor leden die geweld plegen, bijvoorbeeld voor geweld richting de politie, maar ook voor leden die een moord hebben gepleegd. Ook zou er een onderscheiding zijn voor leden die ‘hun bloed hebben vergoten ter verdediging van de club’.

Ook Nederlandse leden van de club zijn gezien met deze onderscheidingen, waarvan de betekenis al zou zijn vastgesteld door politiediensten van over de hele wereld. Daarnaast hebben meerdere ex-leden hierover verklaringen afgelegd en heeft de rechtbank Noord-Holland al in eerdere zaken van twee van de vier onderscheidingen vastgesteld dat deze bedoeld zijn om geweld door Hells Angels-leden te belonen.

Eindeloze geweldspiraal
De geweldscultuur van Hells Angels MC en soortgelijke outlaw motorcycle gangs (OMG) leidt volgens het OM tot een eindeloze geweldspiraal. “In Nederland zijn al meerdere  mensen ernstig mishandeld, neergestoken of beschoten in de strijd tussen Hells Angels MC en andere motorbendes. Dat gebeurde bijvoorbeeld in een vol restaurant in Rotterdam in 2016. In de afgelopen jaren zijn daarnaast  in woonwijken van verschillende gemeenten handgranaten gelegd en branden gesticht bij huizen van leden van motorbendes en bij cafés waar zij samenkwamen.”

Een verbod op motorbendes zoals Hells Angels MC vindt het OM noodzakelijk om verder geweld en in de toekomst ook doden in Nederland te voorkomen. Al eerder vroeg het OM om een verbod op de Bandidos, Satudarah en No Surrender. De gevraagde en inmiddels deels toegewezen verboden maken deel uit van de integrale overheidsaanpak van OMG’s.

Eerder afgewezen verbod
Tien jaar geleden probeerde het OM al om verschillende lokale verenigingen en stichtingen die gebruikt werden door de Hells Angels verboden te krijgen. Dat werd destijds door de rechter afgewezen. Nu vraagt het OM een verbod op de gehele club en op de Nederlandse afdeling. De nu gepresenteerde feiten zijn uitgebreider en ernstiger dan tien jaar geleden en in de visie van het OM toe te schrijven aan de club en zijn Nederlandse afdeling. “Het verzoekschrift is een catalogus geworden van criminaliteit, en dan vooral veel, heel veel, geweld”, aldus het OM.

Na het OM komen op de zitting nog verschillende advocaten aan het woord om verweer te voeren tegen het gevraagde verbod. Zij betogen onder meer dat er geen wereldwijde organisatie genaamd Hells Angels MC bestaat. De rechtbank Midden-Nederland is van plan om op woensdag 29 mei uitspraak te doen.

- Advertisement -
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,109VolgersVolg
- advertentie -