dinsdag, oktober 27, 2020

Steentijdhuis gaat in vlammen op

Holsterwold / Leiden – In naam van de wetenschap hebben Leidse archeologen een nagebouwd steentijdhuis in het Horsterwold in brand gestoken. Door het bestuderen van de overblijfselen kunnen archeologen bestaande en toekomstige vondsten beter begrijpen.

Het Horsterwoldhuis werd in 2012 gebouwd door archeologen en studenten van de Universiteit Leiden. Zeven jaar lang is de reconstructie voor educatieve doeleinden gebruikt. Omdat het gebied een nieuwe bestemming krijgt, moest het huis verdwijnen. En dat ging op spectaculaire wijze!

Het Horsterwoldproject
Met de verbranding van het huis komt een einde aan het project in het Horsterwold. Het uitgangspunt van de experimentele reconstructie was een huisplattegrond uit het Neolithicum (de late steentijd, c. 2500 v. Chr.), die bij Haamstede Brabers in Zeeland is opgegraven. De nadruk van het onderzoek lag op het bouwproces en wat voor technologische keuzes de mensen in het verleden konden hebben gemaakt.

Voor de bouw werden alleen replica’s van werktuigen uit het Neolithicum gebruikt, terwijl de bouwmaterialen uit het omliggende bos werden gehaald. Het experimentele project heeft tot onverwachte inzichten geleid en werd internationaal met belangstelling gevolgd. Hoewel reconstructies van (pre-)historische huizen vaker worden gebouwd, is dit project uniek in de mate waarin arbeid, materialen en werktuiggebruik zijn gekwantificeerd. Nooit eerder werd het hele ‘leven’ van een archeologische huisreconstructie zo gedetailleerd gedocumenteerd, van begin tot eind.

Samenwerking Staatsbosbeheer
Het Hosterwoldproject is uitgevoerd in samenwerking met Staatsbosbeheer, de beheerder van het Horsterwold. Staatsbosbeheer heeft het huis gebruikt voor educatieve doeleinden met materiaal dat door de archeologiestudenten is gemaakt. De studenten van de Universiteit Leiden hebben er diverse experimenten uitgevoerd met onder meer aardewerk- en teerproductie.

Toekomstige onderzoeksvragen
Het einde van het Horsterwoldproject betekent niet het einde van het  Leidse onderzoek naar huizen uit het verleden. De Faculteit der Archeologie werkt namelijk samen met de Federatie Broekpolder bij de bouw van een Archeologisch Educatief Erf in Vlaardingen. Hier krijgen bezoekers een beeld van hoe het leven in Delfland en omstreken er in het verleden kan hebben uitgezien. Inmiddels zijn al twee experimenteel gebouwde huizen en twee boomstamkano’s te bewonderen.

Related Articles

Gewonden na aanrijding tussen motor en fietser Laan op Zuid Rotterdam

Rotterdam - Op de kruising Laan op Zuid met de 2e Rosestraat heeft maandagmiddag rond half zes een aanrijding plaatsgevonden tussen een motor en...

Politie beëindigt illegaal feest met honderden mensen in Zoetermeer

Zoetermeer - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een illegaal feest in Zoetermeer beëindigd, wat werd gehouden in een bedrijfspand...

Politie bereidt zich voor op bijzonder Oud en Nieuw: “Jaarwisseling in alle opzichten anders dan anders”

De politie bereidt zich voor op een bijzonder oud en nieuw. Met ingang van dit jaar geldt het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Daar...

Laatste Nieuws

Gewonden na aanrijding tussen motor en fietser Laan op Zuid Rotterdam

Rotterdam - Op de kruising Laan op Zuid met de 2e Rosestraat heeft maandagmiddag rond half zes een aanrijding plaatsgevonden tussen een motor en...

Politie beëindigt illegaal feest met honderden mensen in Zoetermeer

Zoetermeer - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een illegaal feest in Zoetermeer beëindigd, wat werd gehouden in een bedrijfspand...

Politie bereidt zich voor op bijzonder Oud en Nieuw: “Jaarwisseling in alle opzichten anders dan anders”

De politie bereidt zich voor op een bijzonder oud en nieuw. Met ingang van dit jaar geldt het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Daar...

26-jarige Zoetermeerder aangehouden na aantreffen vermiste vrouw in Haagse woning

Zoetermeer, Den Haag - Zondag 25 oktober heeft de politie een 26-jarige man uit Zoetermeer aangehouden, nadat in Den Haag in een woning aan...

Slachtoffer steekpartij Spijkenisse nog altijd in levensgevaar

Spijkenisse - De politie tast nog altijd in het donker over het steekincident vorige week op het Salamanderveen. Het 25-jarige slachtoffer uit het Belgische...

Stay Connected

9,063FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg