woensdag, januari 27, 2021

Schietpartij in tram met meerdere slachtoffers

Utrecht – In een tram op het 24 Oktoberplein heeft rond kwart voor elf een schietpartij plaatsgevonden. Er zouden hierbij drie personen zijn overleden en vijf personen zijn gewond geraakt. De hoofdverdachte is inmiddels aangehouden.

De politie heeft een groot gebied afgezet en is nog bezig met het onderzoek. Volgens de Utrechtse burgemeester Van Zanen zijn er drie doden te betreuren. Eerder werd ook gesproken van negen gewonden, maar dit is bijgesteld naar vijf gewonden. Eerder sprak de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) van meerdere schietpartijen, maar de NCTV en de politie hebben later gemeld dat dit niet het geval is geweest.

Het motief van de dader is nog niet duidelijk. Een terroristisch misdrijf wordt niet uitgesloten.

Dader
Momenteel heeft de politie zicht op één verdachte en heeft de foto en naam vrijgegeven. Het zou gaan om een 37-jarige man genaamd Gökmen T.

De verdachte is op de vlucht geslagen in een rode Renault Clio die hij tijdens een carjacking had gestolen. De auto is inmiddels gevonden en geborgen voor verder onderzoek.

Beveiliging aangescherpt
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft het dreigingsniveau voor de provincie Utrecht verhoogd naar niveau 5 (hoogste dreigingsniveau) en er wordt maximaal ingezet op het vinden van de dader. Op verschillende plekken door de stad zijn politieacties geweest en het is niet uitgesloten dat er meer acties zullen volgen.

Eerder werd mensen aangeraden om binnen te blijven. Dit advies is inmiddels ingetrokken, maar mensen moeten wel alert blijven en bij verdachte situaties 1-1-2 bellen.

Ook op verschillende plekken in Nederland is de beveiliging aangescherpt. Met name rondom openbare gebouwen, zoals treinstations en het Binnenhof, is extra politie aanwezig.

Openbaar vervoer gestremd
In de stad Utrecht moeten mensen rekening houden met gestremd openbaar vervoer. De NS heeft laten weten dat treinen van en naar Utrecht CS wel rijden, maar dat reizigers reisinformatie in de gaten moeten houden.

Ook wordt aangeraden de snelweg rondom de stad te mijden. Op de A2 is een rijstrook afgesloten en de afslag nabij het incident is in zijn geheel afgesloten.


Dit bericht wordt gedurende het incident aangevuld.
Foto’s: Remco Gerritsen

Related Articles

33 arrestaties na onrust in Rotterdam West en Zuid, rustig in Prins Alexander en Capelle aan den IJssel

0
Rotterdam - De vierde avond van de avondklok is in Rotterdam veel rustiger verlopen dan...

OM en politie richten zich tot ouders: “Houd kinderen thuis”

0
Rotterdam/Landelijk - De Openbaar Ministerie (OM) laat weten dat veel van de opgepakte relschoppers die...

Noodverordeningen voor winkelcentrums in Capelle aan den IJssel en Rotterdam Alexandrium

0
Rotterdam Oost - Zowel de gemeente Capelle aan den IJssel als de gemeente Rotterdam hebben...

Laatste Nieuws

Stay Connected

9,259FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg