woensdag, januari 27, 2021

2.5 jaar cel voor Syriëganster

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag bij de rechtbank Rotterdam een gevangenisstraf van 30 maanden geëist tegen een 23-jarige vrouw die in 2016 haar man achterna reisde naar het kalifaat van IS in Syrië.

De vrouw staat terecht voor deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van terroristische misdrijven. Tien maanden van de geëiste straf mag van het OM voorwaardelijk worden opgelegd.

De vader van de vrouw uit Rotterdam deed in 2016 aangifte van vermissing van zijn dochter. Zij was van een vlotte meid die moderne kleding droeg geradicaliseerd en steeds extremer geworden in haar beleving van de islam. Ook was zij islamitisch getrouwd met een man die zij pas heel kort kende.

Kamp
In Syrië kreeg haar man een militaire training en liep in Raqqa wacht in de frontlinie. Hij kwam in 2017 om bij een bombardement. In het gezelschap van drie Duitse vrouwen is de Nederlandse uiteindelijk in een Koerdisch kamp terecht gekomen. Haar vader zag vorig jaar zomer kans zijn enige kind met haar pasgeboren baby uit het noorden van Syrië weg te halen.

De officier van justitie van het Landelijk Parket benadrukte op de terechtzitting dat de vrouw zich willens en wetens heeft aangesloten bij IS. Toen zij vertrok naar Syrië was al lang en breed bekend welke gruwweldaden door IS werden begaan. Zij ondersteunde haar man door voor hem te koken en deelde voedsel uit aan andere IS-strijders.

Aan de strafeis verbond de officier van justitie een proeftijd van drie jaar en een aantal bijzondere voorwaarden, waaronder een meldplicht.

Related Articles

33 arrestaties na onrust in Rotterdam West en Zuid, rustig in Prins Alexander en Capelle aan den IJssel

0
Rotterdam - De vierde avond van de avondklok is in Rotterdam veel rustiger verlopen dan...

OM en politie richten zich tot ouders: “Houd kinderen thuis”

0
Rotterdam/Landelijk - De Openbaar Ministerie (OM) laat weten dat veel van de opgepakte relschoppers die...

Noodverordeningen voor winkelcentrums in Capelle aan den IJssel en Rotterdam Alexandrium

0
Rotterdam Oost - Zowel de gemeente Capelle aan den IJssel als de gemeente Rotterdam hebben...

Laatste Nieuws

Stay Connected

9,259FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg