Berschermingsoefening Port Defender in Rotterdamse haven succesvol verlopen

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – Met de bevrijding van 130 gegijzelde leerlingen van de opleiding Veiligheid & Vakmanschap eindigde gisteren Port Defender Rotterdam. Maar er gebeurde nog veel meer dan dit. De Rotterdamse haven was namelijk 3 dagen lang het toneel van de grote havenbeschermingsoefening. Samenwerking tussen verschillende veiligheidsdiensten stond centraal.

In diverse realistische scenario’s kregen de hulpdiensten in de haven van Rotterdam te maken met een verhoogde dreiging. Gisteren kwamen de scenario’s bijeen in een spetterend slotstuk: een schietpartij en een gijzeling van de ‘nietsvermoedende’ passagiers op een veerboot. Terwijl de Dienst Speciale Interventies (DSI) het door terroristen gekaapte schip moesten bevrijden, medewerkers van ambulance en brandweer hulp boden aan tientallen gewonden kregen marineduikers, vliegers en militairen van de maritieme explosieven opruimingsdienst hun eigen uitdagingen voor de kiezen.

- Advertisement -

Door verschillende dreigingsscenario’s met elkaar te integreren hadden de verschillende spelers de kans om naast de eigen vaardigheden ook de onderlinge samenwerking te beoefenen. Het ging om de marine, de luchtmacht, de DSI, de Kustwacht, het Havenbedrijf Rotterdam, Politie eenheid Rotterdam, Loodswezen Rotterdam en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond)

Van levensbelang
Zo goed mogelijk voorbereid te zijn op situaties waar we uiteraard niet op hopen, maar ook niet kunnen uitsluiten. Samen oefenen, weten wat je moet doen onder extreem moeilijke omstandigheden op het gebied van onderlinge communicatie, werkwijzen en procedures is van levensbelang. Het kan het verschil maken, tussen leven en dood.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Opnieuw explosie in woning Nieuwe Crooswijkseweg Rotterdam

Rotterdam - Bij een woning aan de Nieuwe Crooswijkseweg in Rotterdam-Crooswijk is afgelopen nacht geprobeerd om een explosief...

Explosie bij woning Averdijk Rotterdam IJsselmonde mogelijk vergissing

In Rotterdam IJsselmonde, aan de Averdijk, heeft zich in de nacht van dinsdag op woensdag een explosie voorgedaan,...

Man (82) overleden na ongeluk met scootmobiel in Rotterdam

Een 82-jarige man is woensdag overleden nadat hij dinsdagmiddag betrokken was bij een ongeluk met zijn scootmobiel, zo...

Bestuurder van bestelbus schept fietster bij uitrijden parkeervak, vrouw gewond Grote Visserijstraat Rotterdam

Rotterdam - Dinsdagmiddag 26 maart rond 17.00 uur heeft er op de Grote Visserijstraat in Rotterdam een ongeval...