Berschermingsoefening Port Defender in Rotterdamse haven succesvol verlopen

Date:

Share post:

Rotterdam – Met de bevrijding van 130 gegijzelde leerlingen van de opleiding Veiligheid & Vakmanschap eindigde gisteren Port Defender Rotterdam. Maar er gebeurde nog veel meer dan dit. De Rotterdamse haven was namelijk 3 dagen lang het toneel van de grote havenbeschermingsoefening. Samenwerking tussen verschillende veiligheidsdiensten stond centraal.

In diverse realistische scenario’s kregen de hulpdiensten in de haven van Rotterdam te maken met een verhoogde dreiging. Gisteren kwamen de scenario’s bijeen in een spetterend slotstuk: een schietpartij en een gijzeling van de ‘nietsvermoedende’ passagiers op een veerboot. Terwijl de Dienst Speciale Interventies (DSI) het door terroristen gekaapte schip moesten bevrijden, medewerkers van ambulance en brandweer hulp boden aan tientallen gewonden kregen marineduikers, vliegers en militairen van de maritieme explosieven opruimingsdienst hun eigen uitdagingen voor de kiezen.

Door verschillende dreigingsscenario’s met elkaar te integreren hadden de verschillende spelers de kans om naast de eigen vaardigheden ook de onderlinge samenwerking te beoefenen. Het ging om de marine, de luchtmacht, de DSI, de Kustwacht, het Havenbedrijf Rotterdam, Politie eenheid Rotterdam, Loodswezen Rotterdam en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond)

Van levensbelang
Zo goed mogelijk voorbereid te zijn op situaties waar we uiteraard niet op hopen, maar ook niet kunnen uitsluiten. Samen oefenen, weten wat je moet doen onder extreem moeilijke omstandigheden op het gebied van onderlinge communicatie, werkwijzen en procedures is van levensbelang. Het kan het verschil maken, tussen leven en dood.

- Advertisement -

Gerelateerd