Wat u kunt doen om woninginbraak te voorkomen?

Date:

Share post:

Dagelijks zijn particulieren en bedrijven de dupe van inbraak. Een ongewenste gast forceert sloten, ramen en deuren om uw woning of bedrijfspand binnen te komen. Een woninginbraak kan een grote impact hebben op uw veiligheidsgevoel. De twee belangrijkste plekken waar iemand zich juist veilig zou moeten voelen!

Inbrekers willen in minimale tijd zoveel mogelijk buit maken. Wanneer inbrekers binnengekomen zijn gaan zij op zoek naar waardevolle spullen en doorzoeken het huis. Zij gaan op zoek in kasten, lades en focussen zich vooral op waardevolle spullen die voor het grijpen liggen. De emotionele schade is vaak groter dan de waarde van de gestolen goederen. Inbrekers hebben het vooral gemunt op goederen die voor hen makkelijk verkoopbaar zijn. Denk hierbij aan televisies, tablets, laptops en sieraden.

Een woninginbraak is niet altijd te voorkomen, maar u kunt het de inbrekers wél moeilijker maken. De meeste dieven willen de klus zo snel mogelijk klaren, wanneer het lastig is om binnen te komen is de kans groot dat zij uw woning overslaan. Om de kans op woninginbraak zo klein mogelijk te houden kunt u zelf een aantal maatregelen nemen. Zorg voor goedgekeurd hang- en sluitwerk en vergeet bijvoorbeeld niet uw schuur goed af te sluiten. In schuren vinden inbrekers vaak gereedschap om gemakkelijker binnen te komen.

Wat te doen als u slachtoffer bent geworden van een inbraak?

Als u aan de buitenkant kunt zien dat er bij u is ingebroken, dan is het belangrijk om bij aankomst direct contact op te nemen met de politie. Wacht dan met het betreden van uw woning tot de politie is gearriveerd. Dit om een eventuele confrontatie met de inbreker te voorkomen (mocht deze nog binnen zijn) en eventuele sporen in tact te laten. Met de inboedelverzekering van Allsecur bent u verzekerd tegen bijna alle schade die plotseling en onverwacht ontstaat, bijvoorbeeld woninginbraak. Onder de inboedelverzekering vallen niet alleen uw persoonlijke eigendommen maar ook banken, kasten, tafels en stoelen. Wanneer u uw inboedel goed verzekert, bent u gedekt tegen brand, schade door onheil van buitenaf en woninginbraak.

Algemene tips

 • Zorg ervoor dat alle ramen en deuren gesloten zijn wanneer u van huis gaat. Vergeet ook de kleine ramen niet!
 • Goedgekeurd hang- en sluitwerk zorgt ervoor dat al uw ramen en deuren goed gesloten zijn. Dit is te herkennen aan het SKG-keurmerk
 • Vergeet niet die verstopte sleutel onder de deurmat te verwijderen. Inbrekers gaan altijd eerst op zoek naar de makkelijkste manier om binnen te komen.
 • Laat uw sleutels niet in het slot zitten. Inbrekers hengelen graag uw sleutels naar buiten via de brievenbus om eenvoudig binnen te komen.
 • Gebruik het nachtslot ook overdag wanneer u het huis verlaat.
 • Laat uw licht eens schijnen in- en rondom het huis. Inbrekers houden er niet van om gezien te worden. Zorg bijvoorbeeld voor goede buitenverlichting.
 • Plaats foto’s van dat mooie concert of die geweldige vakantie pas op social media wanneer u thuis bent. Anders kunnen ze in mum van tijd achterhalen of u van huis bent.

Bent u op vakantie? Hier nog een paar handige tips:

 • Creëer een bewoonde indruk. Gebruik een tijdschakelaar die op verschillende tijden aan en uit gaat op verschillende plaatsen in het huis. Ook dat bordje of kopje kunt u gerust op tafel laten staan.
 • Breng uw buren op de hoogte wanneer u op vakantie gaat om een oogje in het zeil te houden. Laat uw buren ook weten wie zij kunnen bereiken bij een calamiteit.
 • Verzorgen uw buren of bekenden uw huisdier? Vraag hen dan om de post van de deurmat te halen en op een niet zichtbare plek op te bergen. Het laten openen en sluiten van de gordijnen zorgt ook voor een bewoonde indruk.
 • Heeft u een eigen oprit en is het aantal parkeerplaatsen rondom uw huis beperkt? Stel deze dan beschikbaar aan uw buren of bekenden in de straat. Zo helpt u hen aan een parkeerplaats en denken inbrekers eerder dat er iemand thuis is.
 • Het is verleidelijk om vakantiefoto’s op Social Media te delen. Echter is het toch verstandiger om dit niet te doen (of doe dit als je al terug bent).

Wanneer inbrekers ‘Doei Doei’ zeggen tegen bovenstaande maatregelen hoeft u zich geen zorgen te maken over vervanging. Kunst, antiek, tv-, audio- en computerapparatuur zijn tot maar liefst € 15.000,- meeverzekerd. Voor herstel of het vervangen van sieraden krijg je tot € 6.000,- uitbetaald.

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld

Gerelateerd