Terroristische commandant voorgeleid bij Haagse rechtbank

Date:

Share post:

- Advertisement -

De 47-jarige Syriër die dinsdag in het Zeeuwse Kapelle is aangehouden wegens betrokkenheid bij oorlogs- en terroristische misdrijven in Syrië, is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Den Haag en in bewaring gesteld. Deze rechtbank is aangewezen om internationale misdrijven, waaronder oorlogsmisdrijven, te behandelen.

De verdachte zou als commandant van een bataljon van het terroristische Jabhat al-Nusra hebben deelgenomen aan de gewapende strijd. Hij zou onder andere hebben geholpen bij de oprichting van een van de eerste bataljons van het Vrije Syrische Leger. Na korte tijd zou hij gedesillusioneerd zijn overgegaan naar Jabhat al-Nusra en trouw hebben gezworen aan dit toenmalige filiaal van Al Qaida in Syrië.

De verdachte verbleef al sinds 2014 in Nederland. Na informatie van de Duitse politie is er een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de verdachte. Het bataljon waarover de verdachte het commando zou hebben gehad is bekend geworden als Ghuraba’a Mohassan (vreemdelingen van Mohassan). Ghuraba’a Mohassan wordt verdacht van meerdere terroristische misdrijven.

Oorlogsmisdrijf
Behalve van het lidmaatschap van een terroristische organisatie wordt de man ook verdacht van moord als oorlogsmisdrijf. Hij zou hebben deelgenomen aan de standrechtelijke executie van een Syrische luitenant-kolonel in juli 2012. Van dit oorlogsmisdrijf zijn video’s op internet rondgegaan waarop te zien is waar de luitenant-kolonel met ontbloot bovenlijf naar de oever van de Eufraat wordt geleid en doodgeschoten. De politie onderzoekt ook of Abu Khuder is betrokken bij andere oorlogsmisdrijven.

Heeft u informatie die de politie kan gebruiken? Stuur dat dan naar het volgende mailadres: project-syria@politie.nl.

- Advertisement -

Gerelateerd