Hitteplan van kracht in groot deel van Nederland

Date:

Share post:

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Mileu) heeft vandaag het hitteplan geactiveerd voor het midden, zuiden en oosten van het land. Met het hitteplan vraagt de overheid mensen om extra op zichzelf en kwetsbare individuen te letten gedurende het warme weer.

Het hitteplan geldt voor de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg. Volgens het KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut  kan het vandaag op sommige plaatsen al meer dan 28 graden worden. Vanaf morgen zelfs meer dan 30 graden.

- Advertisement -

Vooral in het midden, zuiden en oosten van het land wordt het warm. In het zuidoosten lijkt het warme weer de hele week aan te houden, in de kustprovincies lijkt het minder lang te duren. Ook de nachten blijven warm; het wordt niet veel kouder dan een graad of 20. Er is weinig wind en de luchtvochtigheid is hoog, waardoor het benauwd aan kan voelen.

Extra aandacht
Het hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Tips om gezondheidsproblemen tegen te gaan
• Drink voldoende;
• Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
• Zoek de schaduw op;
• Smeer de huid in met zonnebrand;
• Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
• Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
• Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

De kracht van de ultraviolette (UV ultraviolet ) straling van de zon is waarschijnlijk ook hoog: tussen de 7 en 8. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Bescherm uzelf dus tegen de zon.

Huisdieren en kinderen
Let met het warme weer ook op huisdieren en kinderen. Let erop dat ze voldoende gehydradeerd blijven en verkoeling krijgen in de schaduw. Laat vooral geen dieren en kinderen achter in de auto. Ook niet als het maar voor heel even is.

- Advertisement -

Gerelateerd