Hoogheemraadschap verwacht lichte toename blauwalg door warm weersvooruitzicht

Date:

Share post:

Krimpenerwaard – De hoeveelheid blauwalg in de Krimpenerwaard gaat licht toenemen is de verwachting door het hoogheemraadschap. Door het warme weer dat wordt voorspeld, krijgt blauwalg de kans om te groeien.

Bij het hondenstrand naast de surfplas Krimpenerhout komt nog steeds veel blauwalg voor. Ook in de polder Berkenwoude is blauwalg aanwezig. Blauwalg is sliertig en groen-blauw van kleur, vertroebelt het water en kan stankoverlast en gezondheidsklachten voor mens en dier veroorzaken. Het is niet verstandig om dieren van het water te laten drinken of om erin te laten zwemmen. Het is waarschijnlijk dat in de zomerperiode blauwalg aanwezig blijft in de Krimpenerwaard.

ZWEMMEN

Bij het hondenstrand zijn waarschuwingsborden geplaatst door Groenalliantie Midden-Holland. Wil je zwemmen in de naastgelegen surfplas, dan is het verstandig om eerst op de Zwemwater App of www.zwemwater.nl te kijken of zwemmen veilig is. Daarnaast staat bij de plas op het informatiebord van de provincie altijd de kwaliteit van het zwemwater op dat moment aangegeven.

VERSPREIDING TEGENGAAN

Het oppervlaktewater houdt het hoogheemraadschap goed in de gaten: inspecteurs voeren veldinspecties uit, meten de waterkwaliteit en laten slootwater onderzoeken in een laboratorium. Het hoogheemraadschap probeert de verspreiding van blauwalg zo goed mogelijk tegen te gaan. Bijvoorbeeld door water via een andere route te laten stromen en gebieden te isoleren. Ook passen we op sommige plaatsen het waterpeil aan en laten we schoon water instromen vanuit de Hollandsche IJssel.

WAT KUNT U DOEN?

Omdat blauwalgen giftige stoffen kunnen bevatten, is het voor mensen en dieren niet verstandig om ermee in contact te komen. Aanraking kan leiden tot irritatie aan ogen en huid, hoofdpijn of maag- en darmklachten. Goed afspoelen met kraanwater is aan te raden. Met vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij de GGD via 088 – 3083322 of de website van de GGD.

Blauwalg kan overal voorkomen. Het kan gaan stinken en sterfte van vissen en watervogels veroorzaken. Merkt u dit? Dan kunt u dit melden bij onze klanteninformatie via het meldingsformulier op de website van het hoogheemraadschap, of een foto met de locatie te mailen naar klantmeldingen@hhsk.nl. Telefonisch melden kan via 010 45 37 200.

Tekst : Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard

- Advertisement -

Gerelateerd