maandag, november 30, 2020

Politiebond wil ‘Nederlandse FBI’ in strijd tegen georganiseerde misdaad

De Nederlandse Politiebond (NPB) roept Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) op om 500 agenten in te zetten voor een nieuwe landelijke recherche-eenheid die zich moet gaan richten op georganiseerde en zware criminaliteit.

De oproep van de NPB komt als reactie op een rapport over de toenemende sociale onveiligheid in onze hoofdstad. Bondsvoorzitter Jan Struijs: ‘Het gaat niet om een puur Amsterdamse kwestie, maar om een ernstig probleem van nationaal en internationaal belang dat de hoogste prioriteit verdient.’

Eén van de pijnlijke conclusies in het rapport is dat in Amsterdam geen doelgerichte bestrijding van de drugscriminaliteit bestaat. Door een tekort aan capaciteit loopt de politie achter de feiten aan. Van langdurig en geconcentreerd onderzoek naar de structuur van deze misdaadsector komt in de praktijk weinig tot niets terecht.

‘Nederlandse FBI’
Volgens het onderzoek is de informatiepositie van de politie ‘zwak’. De politie is onvoldoende geïnformeerd over de organisatie, het formaat, het gebruik en logistiek van de drugsmarkt. Gegevens worden niet verzameld of op een manier dat verschillende diensten deze niet met elkaar kunnen vergelijken.

Bondsvoorzitter Jan Struijs pleit voor een doelgerichte bestrijding van drugscriminaliteit in Nederland: ‘Het verbeteren van de informatiepositie is het eerste wat zo snel mogelijk moet gebeuren.’ Hiervoor roept hij Minister Grapperhaus op om 500 rechercheurs aan het werk te zetten om gegevens te verzamelen over deze criminele circuits. Om het reguliere politiewerk hier niet mee te belasten zou dit in een autonome recherche-eenheid moeten gebeuren. ‘Een soort Nederlandse FBI’, verduidelijkt de NPB-voorzitter.

Zowel Struijs als de onderzoekers van het rapport wijzen daarnaast op een samenwerking tussen opsporingsinstanties en betrokken ministeries. De bestrijding is al jaren ondermaats en de politiek weigert ook al jaren om verantwoording te nemen voor de kwaliteit van het politiewerk, aldus de bondsvoorzitter.

Steeds meer burgers de dupe
Linksom of rechtsom moeten de mogelijkheden van de politie om de drugsgerelateerde criminaliteit effectief aan te pakken versterkt worden. Gebeurt dat niet, zo waarschuwen de onderzoekers, dan zullen steeds meer burgers de dupe worden van de uit de hand gelopen ‘gedoogzone’ die Amsterdam op het gebied van de illegale drugshandel geworden is: ‘In deze schaduweconomie kan inmiddels veel te veel geld worden verdiend, oplopend tot ‘honderden miljoenen, zo niet van miljarden’.

NPB-voorzitter Jan Struijs: ‘De manier waarop al deze dames en heren een graantje proberen mee te pikken uit de illegale drugsruif zorgt voor een sluipende aantasting van de openbare orde en veiligheid. Meer vuurwapens in omloop. Gewelduitbarstingen op de openbare weg. Rare winkels in de wijk. Geheimzinnig gedoe bij de buren. Intimiderend en asociaal gedrag op straat. En natuurlijk grootschalige belastingontduiking via witwassen en andere frauduleuze praktijken.

‘Ik roep premier Rutte op de politie niet te vergeten’
Het is volgens Struijs dus hoog tijd dat de overheid ingrijpende maatregelen neemt om de oorzaak van deze maatschappelijke ondermijning aan te pakken. ‘Ik heb begrepen dat het huidige kabinet zijn regeerakkoord heeft opengebroken om een paar forse eenmalige overheidsinvesteringen mogelijk te maken. Ik roep premier Rutte op de politie daarbij niet te vergeten en ook geld vrij te maken voor de broodnodige vernieuwing van de ICT-voorzieningen binnen het korps – en met name bij de recherche.’

Related Articles

Man zwaargewond na steekpartij metrostation Maashaven Rotterdam

Rotterdam - Een man is zondagavond zwaargewond geraakt na een steekpartij op metrostation Maashaven. Het slachtoffer kreeg ruzie met een andere persoon waarop hij...

Persoon bekneld bij ongeval op Breekade (N477) in Krimpen a/d Lek

Krimpen aan de Lek - Zondagmiddag 29 november heeft er een ongeval plaatsgevonden op de provinciale weg Breekade/N477 in Krimpen a/d Lek. Het gaat om...

Autodieven op heterdaad aangehouden

Puttershoek, Vlaardingen - Zondagochtend 29 november heeft de politie twee personen aangehouden die ervan worden verdacht even ervoor een Franse auto te hebben gestolen. Agenten...

Laatste Nieuws

Man zwaargewond na steekpartij metrostation Maashaven Rotterdam

Rotterdam - Een man is zondagavond zwaargewond geraakt na een steekpartij op metrostation Maashaven. Het slachtoffer kreeg ruzie met een andere persoon waarop hij...

Persoon bekneld bij ongeval op Breekade (N477) in Krimpen a/d Lek

Krimpen aan de Lek - Zondagmiddag 29 november heeft er een ongeval plaatsgevonden op de provinciale weg Breekade/N477 in Krimpen a/d Lek. Het gaat om...

Autodieven op heterdaad aangehouden

Puttershoek, Vlaardingen - Zondagochtend 29 november heeft de politie twee personen aangehouden die ervan worden verdacht even ervoor een Franse auto te hebben gestolen. Agenten...

Vijf gewonden van wie twee ernstig na te water raken auto in Nieuw-Vennep

Nieuw-Vennep/Abbenes - In het Noord-Hollandse Nieuw-Vennep zijn in de nacht van zaterdag op zondag 29 november vijf mensen gewond geraakt, van wie twee ernstig,...

Rijdende kappersbus Tetik uitgebrand Jacob Marislaan Bergschenhoek

Bergschenhoek - De luxe bestelbus van Tetik kappers is rond middernacht op de Jacob Marislaan in Bergschenhoek volledig in vlammen opgegaan. De bus is...

Stay Connected

9,096FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg