maandag, december 6, 2021
3.6 C
Rotterdam
maandag 6 december 2021

Academici protesteren tijdens opening nieuwe studiejaar in Leiden

- advertentie -

Leiden – Dit jaar moest een feestelijk jaar worden voor de Universiteit Leiden. Ze bestaan 444 jaar en zijn daarmee ook de oudste universiteit van Nederland. Vandaag werd de aandacht echter van de officiële opening weggetrokken voor een protest om de hoek.

Op het Gerecht, de locatie waar vroeger criminelen werden veroordeeld, kwamen studenten, docenten en professoren bijeen voor wat zij noemen: ‘de ware opening van het academisch jaar’. Het protest werd georganiseerd door WO in Actie.

Ontslagen en hogere werkdruk
Het protest is opgezet om ongenoegen te kunnen uiten op nieuwe bezuinigingen op het hoger onderwijs. Minister Ingrid van Engelshoven (D66) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft laten weten de aanbevelingen van de commissie Van Rijn over te nemen. Voor diverse studierichtingen betekent dit een forse bezuiniging van honderd miljoen euro.

Academici zijn erg kritisch over dit plan en zijn bang dat er honderden, zo niet duizenden ontslagen zullen vallen en dat de werkdruk alleen maar hoger wordt door dit besluit.

Opening nieuwe jaar
Terwijl het Gerecht afgeladen stond met honderden demonstranten, was minister Van Engelshoven bij de opening aanwezig in de kerk. Hier verdedigde ze zichzelf en de plannen in reactie op het protest.

In de zaal lieten genodigden ook hun steun aan het protest zien door het dragen van rode vilten vierkantjes. Ook rector magnificus Carel Stolker heeft laten weten het protest te steunen.

- Advertisement -
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,114VolgersVolg
- advertentie -