Academici protesteren tijdens opening nieuwe studiejaar in Leiden

Date:

Deel bericht:

Leiden – Dit jaar moest een feestelijk jaar worden voor de Universiteit Leiden. Ze bestaan 444 jaar en zijn daarmee ook de oudste universiteit van Nederland. Vandaag werd de aandacht echter van de officiële opening weggetrokken voor een protest om de hoek.

Op het Gerecht, de locatie waar vroeger criminelen werden veroordeeld, kwamen studenten, docenten en professoren bijeen voor wat zij noemen: ‘de ware opening van het academisch jaar’. Het protest werd georganiseerd door WO in Actie.

- Advertisement -

Ontslagen en hogere werkdruk
Het protest is opgezet om ongenoegen te kunnen uiten op nieuwe bezuinigingen op het hoger onderwijs. Minister Ingrid van Engelshoven (D66) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft laten weten de aanbevelingen van de commissie Van Rijn over te nemen. Voor diverse studierichtingen betekent dit een forse bezuiniging van honderd miljoen euro.

Academici zijn erg kritisch over dit plan en zijn bang dat er honderden, zo niet duizenden ontslagen zullen vallen en dat de werkdruk alleen maar hoger wordt door dit besluit.

Opening nieuwe jaar
Terwijl het Gerecht afgeladen stond met honderden demonstranten, was minister Van Engelshoven bij de opening aanwezig in de kerk. Hier verdedigde ze zichzelf en de plannen in reactie op het protest.

In de zaal lieten genodigden ook hun steun aan het protest zien door het dragen van rode vilten vierkantjes. Ook rector magnificus Carel Stolker heeft laten weten het protest te steunen.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Woning vol rook door schoorsteenbrand Dilledonk-Zuid Spijkenisse

Spijkenisse - Donderdagavond 25 april is er brand uitgebroken in een schoorsteen van een woning aan de Dilledonk-Zuid...

Grote brand in leegstaand kantoorpand Oosthavenkade Vlaardingen

Vlaardingen - In een groot kantoorpand aan de Oosthavenkade in Vlaardingen is donderdagmorgen rond 07.00 uur een grote...

Lichtgewonde bij eenzijdig ongeval Havendijk Schiedam

Havendijk, Schiedam - Woensdagavond 24 april rond 18.20 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden. Een automobilist is door...

Uitslaande flatbrand aan Arrheniusweg in Rotterdam

Rotterdam - Woensdagochtend 24 april is een uitslaande brand uitgebroken in een flat aan de Arrheniusweg. Mede omdat...