vrijdag, mei 14, 2021
11.2 C
Rotterdam
vrijdag 14 mei 2021

Celstraffen en 400.000 euro aan boetes geëist tegen verdachten van stelselmatige faillissementsfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 10 maanden celstrad geëist tegen vijf verdachten voor stelsematige faillissementsfraude, valsheid in geschrift en loonbelastingfraude.

De hoofdverdachte, een 67-jarige man, is betrokken bij minstens vier verschillende faillissementen. Bij elk faillissement werd dezelfde werkwijze toegepast, waarbij werkzaamheden werden overgenomen, het personeel onderbetaald werd en geen loonbelasting werd betaald. Dit eindigde keer op keer in het faillissement van de bedrijven, waarbij de schuldeisers met lege handen achter bleven.

“Gedurende het onderzoek van de FIOD kwam vervolgens een hele reeks faillissementen aan het licht die allemaal één ding gemeen hebben: dezelfde hoofdverdachte” zei de officier op zitting. Ook vier andere verdachten kwamen aan het licht die fungeerde als katvanger, adviseur of boekhouder.

Celstraffen en tonnen aan boetes geëist
De hoofdverdachte heeft voor in totaal 750.000 euro onttrokken aan vier failliete boedels. Tegen hem eiste de officier een gevangenisstraf van 10 maanden – waarvan 9 maanden voorwaardelijk – en een boete van 300.000 euro.

Tegen de vermoedelijke bedenker van de fraude eist het OM een gevangenisstraf van 10 maanden – waarvan 5 voorwaardelijk – en een boete van 100.000 euro: “Hij liet zich ‘inhuren’ om dit soort strafbare constructies te bedenken en uit te (laten) voeren. Hij gaf niets om de schuldeisers en joeg slechts zijn eigen geldelijk gewin na.”

Tegen de boekhouder eiste het OM 200 dagen gevangenisstraf, waarvan 100 dagen voorwaardelijk: “Hij heeft mogelijk gemaakt dat de fraude gepleegd kon worden. Het OM rekent hem aan dat hij zijn kennis en vaardigheden op het gebied van boekhouding heeft aangewend om bij te dragen aan twee faillissementsfraudes.”

De twee katvangers hoorden 200 dagen gevangenisstraf – waarvan 100 dagen voorwaardelijk – tegen zich eisen. Het OM rekent hen aan dat zij als bestuurders niet hebben ingegrepen, terwijl het bedrijf waar ze bestuurder waren naar een faillissement werd geleid.

Uitspraak
De rechtbank doet uitspraak na sluiting van de inhoudelijke behandeling ter terechtzitting. Op zitting werd ook een ontnemingsvordering aangekondigd.

Related Articles

Brand verwoest woning Groenlust Gouda

0
Gouda - Een flinke brand die begon in een slaapkamer van een woning aan het...

Gewonde man zwaait met mes Zweedsestraat Rotterdam

0
Rotterdam - De politie heeft donderdagavond op de Zweedsestraat in Rotterdam een man aangehouden. De...

Auto net niet te water Oudelandselaan Berkel en Rodenrijs

0
Berkel en Rodenrijs - Een automobilist is donderdagmiddag door een nog onbekende oorzaak van de...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Diergaarde Blijdorp vernoemt pinguïn naar Patricia Paay

Diergaarde Blijdorp vernoemt pinguïn naar Patricia Paay [...]

Auto schiet van snelweg en raakt personen bij McDonald's

Auto schiet van snelweg en raakt personen bij McDonald's [...]

Feyenoord-trainer Advocaat boos op arbitrage

Feyenoord-trainer Advocaat boos op arbitrage [...]

Feyenoord snakt naar einde seizoen, maar moet nog even door

Feyenoord snakt naar einde seizoen, maar moet nog even door [...]

Sparta en FC Utrecht scoren niet op Het Kasteel

Sparta en FC Utrecht scoren niet op Het Kasteel [...]

Stay Connected

9,390FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg