Celstraffen en 400.000 euro aan boetes geëist tegen verdachten van stelselmatige faillissementsfraude

Date:

Deel bericht:

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 10 maanden celstrad geëist tegen vijf verdachten voor stelsematige faillissementsfraude, valsheid in geschrift en loonbelastingfraude.

De hoofdverdachte, een 67-jarige man, is betrokken bij minstens vier verschillende faillissementen. Bij elk faillissement werd dezelfde werkwijze toegepast, waarbij werkzaamheden werden overgenomen, het personeel onderbetaald werd en geen loonbelasting werd betaald. Dit eindigde keer op keer in het faillissement van de bedrijven, waarbij de schuldeisers met lege handen achter bleven.

- Advertisement -

“Gedurende het onderzoek van de FIOD kwam vervolgens een hele reeks faillissementen aan het licht die allemaal één ding gemeen hebben: dezelfde hoofdverdachte” zei de officier op zitting. Ook vier andere verdachten kwamen aan het licht die fungeerde als katvanger, adviseur of boekhouder.

Celstraffen en tonnen aan boetes geëist
De hoofdverdachte heeft voor in totaal 750.000 euro onttrokken aan vier failliete boedels. Tegen hem eiste de officier een gevangenisstraf van 10 maanden – waarvan 9 maanden voorwaardelijk – en een boete van 300.000 euro.

Tegen de vermoedelijke bedenker van de fraude eist het OM een gevangenisstraf van 10 maanden – waarvan 5 voorwaardelijk – en een boete van 100.000 euro: “Hij liet zich ‘inhuren’ om dit soort strafbare constructies te bedenken en uit te (laten) voeren. Hij gaf niets om de schuldeisers en joeg slechts zijn eigen geldelijk gewin na.”

Tegen de boekhouder eiste het OM 200 dagen gevangenisstraf, waarvan 100 dagen voorwaardelijk: “Hij heeft mogelijk gemaakt dat de fraude gepleegd kon worden. Het OM rekent hem aan dat hij zijn kennis en vaardigheden op het gebied van boekhouding heeft aangewend om bij te dragen aan twee faillissementsfraudes.”

De twee katvangers hoorden 200 dagen gevangenisstraf – waarvan 100 dagen voorwaardelijk – tegen zich eisen. Het OM rekent hen aan dat zij als bestuurders niet hebben ingegrepen, terwijl het bedrijf waar ze bestuurder waren naar een faillissement werd geleid.

Uitspraak
De rechtbank doet uitspraak na sluiting van de inhoudelijke behandeling ter terechtzitting. Op zitting werd ook een ontnemingsvordering aangekondigd.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Politie onderzoekt schietpartij Fresiastraat Rotterdam-Schiebroek

Rotterdam - Op de Fresiastraat in de Rotterdamse wijk Schiebroek heeft dinsdagavond rond 23:15 uur een mogelijke beschieting plaatsgevonden....

Opnieuw een autobrand in Spijkenisse Andries van Bronckhorstlaan Spijkenisse

Spijkenisse - Vanavond is er brand ontstaan bij een auto aan de Andries van Bronckhorstlaan op een parkeerplaats...

Surfer (51) overleden aangetroffen na zoekactie Grevelingenmeer Bruinisse

Zeeland / Goeree - Overflakkee - Zaterdagavond 15 juni is het stoffelijk overschot aangetroffen van de vermiste 51-...

Brand in appartement op 48e verdieping Zalmhaventoren Rotterdam

Rotterdam - In een appartement van de Zalmhaventoren in Rotterdam heeft afgelopen nacht korte tijd brand gewoed. De...