Tien jaar cel geëist tegen Hagenaar voor voorbereiding grote drugsdeal

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag tien jaar celstraf tegen een 38-jarige Hagenaar die als tussenpersoon fungeerde in een drugsdeal met ruim duizend kilo cocaïne.

Eind 2016 kreeg de politie een tip vanuit het buitenland dat de Hagenaar zich bezig hield met drugshandel. Dit was de start van een lang onderzoek. Hieruit bleek dat de man en een netwerk zich langere tijd bezig hielden met de voorbereiding van grootschalige cocaïnesmokkel.

- Advertisement -

Contacten in havens Antwerpen en Rotterdam en vliegveld Schiphol
Ruim duizend kilo drugs waren onderweg van Zuid-Amerika naar Europa. Via afgetapte telefoongesprekken kwam naar boven dat de verdachte in de havens van Antwerpen en Rotterdam mensen had die drugs uit containers kon halen, voordat deze door de scanstraat gingen.

Daarnaast had de man ook een contact met een 38-jarige Leidenaar die werkzaam was op Schiphol op de bagageafhandeling. Op deze manier probeerde men een extra aanvoerroute voor drugs te creëren.

Colombia en Peru
Tijdens het onderzoek werd de man steeds meer betrokken bij het organiseren van de transporten. Geregeld vloog de verdachte naar Colombia en Peru, vermoedelijk om af te spreken met leveranciers. Daarnaast vloog de man verschillende keren met een 46-jarige Amsterdammer naar Spanje, vermoedelijk om met een financierder te praten die zij ‘de oude man’ noemen.

Arrestatie
In juni 2017 werd de man aangehouden in de woning die hij met zijn vrouw deelde. Daar werden diverse apparaten gevonden voor het verpakken van blokken cocaïne. Ook werd er een kilo drugs gevonden. Naast de man zijn ook de Leidenaar, de Amsterdammer en de vriendin van de Hagenaar opgepakt.

Voorbereiding van drugssmokkel en drugshandel
Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan de voorbereiding van drugssmokkel en ook aan drugshandel. Zo zijn er vele getapte telefoongesprekken waarin in codetaal wordt gesproken over drugs. Die is ook op verschillende plekken in kleine hoeveelheden is aangetroffen.

Van een echte grote drugsvangst in Nederland is het niet gekomen. Maar voor de strafbaarheid maakt dat aldus de officier niet veel uit: “De wetgever heeft ervoor gekozen om ook de voorbereidingshandelingen van drugshandel strafbaar te stellen, ook wanneer die beoogde drugshandel buiten Nederland plaatsvindt”.

De officier eiste tegen de Hagenaar tien jaar cel en tegen de overige verdachten celstraffen tot vier jaar.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Onwel in woning na melding vreemde lucht Essenburgstraat Rotterdam

Rotterdam - In een woning aan de Essenburgstraat in Rotterdam is zondagmiddag iemand onwel geworden. Omdat niet bekend...

Scooterrijder aangehouden na achtervolging Gruttostraat Rotterdam

Rotterdam - De politie wilde vanavond een groepje jongeren op scooters controleren. Toen de motoragent hun een stopteken...

Aanhouding na aantreffen versnijdingspand Van Adrichemweg Rotterdam

Rotterdam - Op vrijdagmiddag 19 april heeft de politie in een woning aan de Van Adrichemweg een versnijdingspand...

Zeiljacht loopt op de blokken, twee personen gered Maasvlakteboulevard Maasvlakte

Maasvlakte Rotterdam - Zaterdagochtend 20 april rond 11.25 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden. Vanmorgen is er een zeiljacht...