Haagse rechtbank: Syriëganger krijgt Nederlanderschap niet terug

Date:

Deel bericht:

Den Haag – De rechtbank in Den Haag heeft vandaag de intrekking van het Nederlanderschap van een veroordeelde Syriëganger in stand gelaten. Ook mag hij 10 jaar lang Nederland niet meer in.

De man had naast de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit. Hij is door de strafrechter veroordeeld voor meerdere terroristische misdrijven in Syrië.

- Advertisement -

De man had aangevoerd dat de intrekking in strijd was met het verbod van discriminatie, omdat alleen het Nederlanderschap van mensen met een dubbele nationaliteit kan worden ingetrokken. Het Nederlanderschap van mensen met alleen de Nederlandse nationaliteit mag niet worden ingetrokken, omdat diegene anders staatloos wordt.

De rechtbank heeft geoordeeld dat de intrekking niet in strijd is met het verbod op discriminatie. Van bijzondere omstandigheden om van intrekking af te zien is niet gebleken.

‘Persoonlijk gedrag vormt grote bedreiging’
Het inreisverbod van tien jaar dat aan hem is opgelegd is rechtmatig, omdat de man door zijn persoonlijk gedrag een actuele en grote bedreiging vormt die een fundamenteel belang van de samenleving en de openbare orde aantast.

Volgens de strafrechter moet er ernstig rekening mee worden gehouden dat hij dit soort feiten weer gaat plegen. Er zijn volgens de rechtbank onvoldoende aanwijzingen dat de man daadwerkelijk afstand heeft genomen van zijn jihadi-salafistische denkbeelden.

Ook al is de man geboren en getogen in Nederland, heeft hij hier zijn opleiding genoten, heeft hij Nederlands als moedertaal en zijn de echtgenote en kinderen Nederlands, betekent dit niet dat het inreisverbod in dit geval niet mocht worden opgelegd.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Lichtgewonde bij eenzijdig ongeval Havendijk Schiedam

Havendijk, Schiedam - Woensdagavond 24 april rond 18.20 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden. Een automobilist is door...

Uitslaande flatbrand aan Arrheniusweg in Rotterdam

Rotterdam - Woensdagochtend 24 april is een uitslaande brand uitgebroken in een flat aan de Arrheniusweg. Mede omdat...

Aanhouding na melding steekpartij Brede Hilledijk Rotterdam

Rotterdam - Op de Brede Hilledijk is vanavond rond 19.45 uur een melding van een steekpartij geweest. De...

Kind bekneld tussen dakluik van dakterras Maashaven Noordzijde Rotterdam

Rotterdam - Op het dakterras van woningen aan de Maashaven Noordzijde is vanavond rond 17.33 uur een kind...