Politie aansprakelijk voor bloedbad in winkelcentrum Alphen aan den Rijn

Date:

Deel bericht:

De politie moet schade vergoeden die Tristan van der V. in 2011 aanrichtte in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Dat heeft de Hoge Raad vandaag besloten.

Tristan van der V. heeft op 9 april 2011 in het winkelcentrum De Ridderhof met vuurwapens een bloedbad aangericht. Daarbij zijn zes doden en zestien gewonden gevallen. De schutter heeft daarna zichzelf gedood.

- Advertisement -

Slachtoffers, nabestaanden van slachtoffers, ooggetuigen en winkeliers van wie eigendommen zijn beschadigd bij de schietpartij, hebben een zaak aangespannen tegen de politie. Zij verwijten de politie dat deze ten onrechte aan de schutter verlof heeft verleend voor het voorhanden hebben van vuurwapens.

Wapenvergunning
De wapenvergunning van Tristan werd toegekend en goedgekeurd door de politie. De uitspraak van vandaag heeft mogelijk gevolgen voor hoe de politie in de toekomst met aanvragen voor wapenvergunningen zal omgaan, nu blijkt dat de politie aansprakelijk wordt gehouden voor wat verlofhouders met de toegestane wapens doen.

De politie respecteert de uitspraak van de Hoge Raad. ‘Deze uitspraak betekent iets voor onze professionaliteit en ons vakmanschap. Wij moeten ons nu bezinnen op onze verantwoordelijkheid en hoe wij deze professioneel kunnen blijven uitvoeren. Voor alle betrokkenen is er nu duidelijkheid over de aansprakelijkheid. Vooral voor de slachtoffers en nabestaanden van deze vreselijke gebeurtenis, die in ons collectieve geheugen gegrift staat’, aldus korpschef Erik Akerboom.

Uitspraak
De Hoge Raad heeft beslist dat de gedupeerden vanwege het feit dat de politie het verlof voor de vuurwapens niet had mogen verlenen, recht op schadevergoeding hebben. Het hof had dit recht beperkt tot alleen letselschade en overlijdensschade. De Hoge Raad heeft beslist dat de politie mogelijk ook andere schade zal moeten vergoeden.

Met de uitspraak van de Hoge Raad staat de aansprakelijkheid van de politie definitief vast. Over de hoogte van de schadevergoeding moet in een aparte procedure nog verder worden geprocedeerd.

Maatregelen
Het proces van verlofverlening is sinds de gebeurtenissen in Alphen al sterk aangescherpt. Een belangrijke maatregel is dat niet alleen wordt gekeken naar strafrechtelijke veroordelingen van een aanvrager, maar dat meer risicofactoren meewegen, zoals psychische problematiek of bepaalde levensgebeurtenissen. Iedere aanleiding tot geringe twijfel over de betrouwbaarheid van de verlofhouder heeft gevolgen voor het toekennen of intrekken van een verlof.

De aanvrager moet tegenwoordig ook drie referenties opgeven, die door de politie worden benaderd. Ook heeft de politie diverse interne processen aangescherpt. Zo wordt een vergunningsaanvraag tegenwoordig altijd door minstens twee politieambtenaren beoordeeld.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Enorme ravage nadat metro’s tegen omgevallen boom aan rijden in Rotterdam!

Rotterdam - Op de metrolijn richting Metrostation Slinge is maandagavond een grote boom omgevallen. De boom viel door...

Forse rookontwikkeling bij brand in portiek Asterlo Rotterdam

Rotterdam - In een kelderbox van een portiekwoning aan de Asterlo in Rotterdam is zondagavond rond 22.22 uur...

Politie onderzoek na te water raken man Weizigtpark Dordrecht

Dordrecht - Vrijdagavond omstreeks 23:30 uur zijn de hulpdiensten groots gealarmeerd voor een persoon te water in het...

OM eist 14 jaar cel voor Youness el K. voor moord op Knut Rietveld

Rotterdam, 7 juni 2024 - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van 14 jaar geëist tegen de...