Tot twee jaar celstraf geëist tegen online oplichters

Date:

Share post:

- Advertisement -

Internet is niet meer weg te denken uit de maatschappij, online kopen en verkopen is net zo gewoon als in een fysieke winkel. Juist daardoor is het steeds gebruikelijker dat dieven ook op het internet hun slag slaan om van mensen te stelen. Een oplichtersbende die 42 slachtoffers maakte in Rotterdam en omstreken staan voor de rechter en hoorden tot twee jaar celstraf tegen hun eisen.

De bende bestaat uit vier jonge hoofdverdachten die verantwoordelijk worden gehouden voor de oplichtingspraktijken. Daarnaast worden vijftien personen beschuldigd van medeplichtigheid, doordat zij fungeerden als zogeheten katvangers, waarbij zij hun bankrekening beschikbaar stelden aan de hoofdverdachten.

Geen levering, wel geld kwijt
De vier mannen worden ervan verdacht tussen oktober 2018 en januari 2019 stelselmatig slachtoffers te hebben opgelicht. Dit ging door diverse goederen te verkopen op het internet: van audio-apparatuur tot concert- en voetbalkaarten. De slachtoffers kregen de spullen alleen nooit geleverd, maar raakten wel hun geld kwijt.

Het Openbaar Ministerie stelt de vier mannen verantwoordelijk en eiste gevangenisstraffen tot 24 maanden. Tegen één minderjarige verdachte werd een straf van 15 maanden jeugddetentie waarvan 5 voorwaardelijk geëist.

Katvangers
Om zelf buiten beeld te blijven gebruikten de verdachten zogenoemde katvangers. Die stellen hun bankrekening beschikbaar voor de fraude.  Nadeel hiervan is dat zij via hun rekeningnummer vrij snel te vinden zijn door de politie. In dit onderzoek zijn er vijftien katvangers in beeld gekomen. Zij worden allen vervolgd wegens medeplichtigheid, omdat aannemelijk is dat zij zijn betaald voor het beschikbaar stellen van hun rekeningnummer.

Eigen schuld
De officier van justitie benadrukte vandaag op zitting dat zij alleen de verdachten de oplichting verwijt: “Bij oplichting via internet wordt nog wel eens gesteld dat je geen kaartjes online moet kopen. Maar de gedachte dat slachtoffers zelf ook schuld hebben is onjuist. Internet is niet meer weg te denken uit de maatschappij, online kopen en verkopen is net zo gewoon als in een fysieke winkel. Dat verdachten door hun handelen het vertrouwen van de maatschappij in online handelsverkeer hebben geschaad reken ik hen zeer aan.”

Naast de gevangenisstraffen diende het OM ook een vordering tot schadevergoeding in namens de gedupeerden.

- Advertisement -

Gerelateerd