donderdag, december 3, 2020

Drie aangeklaagde Haagse agenten vrijgesproken van meineed en valsheid in geschrift

De rechtbank heeft vandaag drie Haagse politieagenten vrijgesproken van meineed en valsheid in geschrift. Daarnaast is eén van hen vrijgesproken van de mishandeling van een arrestant. Een ander, die bij de arrestatie een politiehond in het been van de arrestant liet bijten, heeft zich volgens de rechtbank niet schuldig gemaakt aan het gebruik van buitensporig geweld. Hij is dan ook ontslagen van alle rechtsvervolging.

Op 21 januari 2018 belde een vrouw de meldkamer van de politie. Zij vertelde dat zich in een café een gewapende man bevond die mensen sloeg en bedreigde. De drie agenten gingen daarop samen met andere collega’s naar dat café waar zij een man hebben aangehouden.

De verdachten zouden opzettelijk een vals proces-verbaal van aanhouding dan wel opzettelijk een vals proces-verbaal van bevindingen hebben opgemaakt. Zo is opgeschreven dat de man zijn handen bij de arrestatie niet liet zien, terwijl dat wel het geval was.

Dreigende situatie
Aan de hand van camerabeelden die in het café zijn gemaakt, oordeelt de rechtbank dat de verdachten in een aantal gevallen niet onjuist hebben verklaard. Van een aantal delen van hun verklaringen stelde de rechtbank vast dat die wel onjuist zijn.

De rechtbank is echter tot de conclusie gekomen dat de politieagenten hierbij niet opzettelijk een verkeerde voorstelling van zaken gaven. Volgens de rechtbank moet rekening worden gehouden met de dreigende situatie waarin zij moesten optreden. Zo verwachtten zij dat zich een man met een vuurwapen in het café bevond.

Verder rapporteerde een rechtspsycholoog dat aandachtsvernauwing als gevolg van stress van invloed kan zijn geweest op hun waarneming en herinnering. Daarnaast ontbreken concrete aanwijzingen dat de verdachten bewust een verkeerd beeld hebben willen geven van wat er is gebeurd.

Inzet politiehond en mishandeling
Bij de arrestatie liet een van de verdachten een politiehond in het been van de gearresteerde man bijten. Gezien de dreigende situatie gebruikte hij volgens de rechtbank geen buitensporig geweld en is hij voor het inzetten van de politiehond van alle rechtsvervolging ontslagen.

Een andere verdachte zou volgens twee collega’s later op de binnenplaats van het politiebureau opzettelijk op het verwonde been van de arrestant zijn gaan staan. Volgens de rechtbank staat het niet buiten redelijke twijfel dat de verdachte de arrestant inderdaad mishandelde. De verdachte ontkent dit, de arrestant kan het zich niet herinneren, andere aanwezigen hebben dit niet gezien en ander bewijs ontbreekt. Daarom is hij ook hiervan vrijgesproken.

Related Articles

Bestuurder van scooter gewond na ongeval in Zuidland

Zuidland - Op de Kerkweg in Zuidland is donderdagmiddag de bestuurder van een scooter gewond geraakt nadat deze in de flank van een auto...

Vaten met vermoedelijk drugsafval gedumpt Oude maaspad Rhoon

Rhoon - De brandweer heeft vanmiddag een onderzoek verricht naar de inhoud van een aantal gedumpte vaten in het bosgebied langs het Oude Maaspad...

Elf verdachten aangehouden na invallen in Gouda en Rotterdam

Rotterdam en Gouda - Naar aanleiding van een inval dinsdag 1 december in een versnijdingspand aan de Dunantsingel in Gouda en aan de Bergweg...

Laatste Nieuws

Bestuurder van scooter gewond na ongeval in Zuidland

Zuidland - Op de Kerkweg in Zuidland is donderdagmiddag de bestuurder van een scooter gewond geraakt nadat deze in de flank van een auto...

Vaten met vermoedelijk drugsafval gedumpt Oude maaspad Rhoon

Rhoon - De brandweer heeft vanmiddag een onderzoek verricht naar de inhoud van een aantal gedumpte vaten in het bosgebied langs het Oude Maaspad...

Elf verdachten aangehouden na invallen in Gouda en Rotterdam

Rotterdam en Gouda - Naar aanleiding van een inval dinsdag 1 december in een versnijdingspand aan de Dunantsingel in Gouda en aan de Bergweg...

Werkstraf voor Rotterdamse voormalige postbode die fraudeerde met identiteiten

Rotterdam - De 20-jarige verdachte die terecht stond voor identiteitsfraude en oplichting tijdens zijn werkzaamheden als postbode, heeft een werkstraf van 240 uur opgelegd...

Vandalen vernielen tekstkar in Gouda

Gouda - In de nacht van woensdag op donderdag hebben een aantal jongeren een tekstkar van de gemeente opgeblazen. De kar stond er om...

Stay Connected

9,097FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg