donderdag, mei 13, 2021
11.4 C
Rotterdam
donderdag 13 mei 2021

Drie aangeklaagde Haagse agenten vrijgesproken van meineed en valsheid in geschrift

De rechtbank heeft vandaag drie Haagse politieagenten vrijgesproken van meineed en valsheid in geschrift. Daarnaast is eén van hen vrijgesproken van de mishandeling van een arrestant. Een ander, die bij de arrestatie een politiehond in het been van de arrestant liet bijten, heeft zich volgens de rechtbank niet schuldig gemaakt aan het gebruik van buitensporig geweld. Hij is dan ook ontslagen van alle rechtsvervolging.

Op 21 januari 2018 belde een vrouw de meldkamer van de politie. Zij vertelde dat zich in een café een gewapende man bevond die mensen sloeg en bedreigde. De drie agenten gingen daarop samen met andere collega’s naar dat café waar zij een man hebben aangehouden.

De verdachten zouden opzettelijk een vals proces-verbaal van aanhouding dan wel opzettelijk een vals proces-verbaal van bevindingen hebben opgemaakt. Zo is opgeschreven dat de man zijn handen bij de arrestatie niet liet zien, terwijl dat wel het geval was.

Dreigende situatie
Aan de hand van camerabeelden die in het café zijn gemaakt, oordeelt de rechtbank dat de verdachten in een aantal gevallen niet onjuist hebben verklaard. Van een aantal delen van hun verklaringen stelde de rechtbank vast dat die wel onjuist zijn.

De rechtbank is echter tot de conclusie gekomen dat de politieagenten hierbij niet opzettelijk een verkeerde voorstelling van zaken gaven. Volgens de rechtbank moet rekening worden gehouden met de dreigende situatie waarin zij moesten optreden. Zo verwachtten zij dat zich een man met een vuurwapen in het café bevond.

Verder rapporteerde een rechtspsycholoog dat aandachtsvernauwing als gevolg van stress van invloed kan zijn geweest op hun waarneming en herinnering. Daarnaast ontbreken concrete aanwijzingen dat de verdachten bewust een verkeerd beeld hebben willen geven van wat er is gebeurd.

Inzet politiehond en mishandeling
Bij de arrestatie liet een van de verdachten een politiehond in het been van de gearresteerde man bijten. Gezien de dreigende situatie gebruikte hij volgens de rechtbank geen buitensporig geweld en is hij voor het inzetten van de politiehond van alle rechtsvervolging ontslagen.

Een andere verdachte zou volgens twee collega’s later op de binnenplaats van het politiebureau opzettelijk op het verwonde been van de arrestant zijn gaan staan. Volgens de rechtbank staat het niet buiten redelijke twijfel dat de verdachte de arrestant inderdaad mishandelde. De verdachte ontkent dit, de arrestant kan het zich niet herinneren, andere aanwezigen hebben dit niet gezien en ander bewijs ontbreekt. Daarom is hij ook hiervan vrijgesproken.

Related Articles

Brand verwoest woning Groenlust Gouda

0
Gouda - Een flinke brand die begon in een slaapkamer van een woning aan het...

Gewonde man zwaait met mes Zweedsestraat Rotterdam

0
Rotterdam - De politie heeft donderdagavond op de Zweedsestraat in Rotterdam een man aangehouden. De...

Auto net niet te water Oudelandselaan Berkel en Rodenrijs

0
Berkel en Rodenrijs - Een automobilist is donderdagmiddag door een nog onbekende oorzaak van de...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Diergaarde Blijdorp vernoemt pinguïn naar Patricia Paay

Diergaarde Blijdorp vernoemt pinguïn naar Patricia Paay [...]

Auto schiet van snelweg en raakt personen bij McDonald's

Auto schiet van snelweg en raakt personen bij McDonald's [...]

Feyenoord-trainer Advocaat boos op arbitrage

Feyenoord-trainer Advocaat boos op arbitrage [...]

Feyenoord snakt naar einde seizoen, maar moet nog even door

Feyenoord snakt naar einde seizoen, maar moet nog even door [...]

Sparta en FC Utrecht scoren niet op Het Kasteel

Sparta en FC Utrecht scoren niet op Het Kasteel [...]

Stay Connected

9,390FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg