Gemeenteraad Capelle aan den IJssel zendt als tweede gemeente in Nederland raadsvergaderingen uit met live ondertiteling

Date:

Deel bericht:

Capelle aan den IJssel – Vanaf 30 september zijn alle Capelse raadsvergaderingen live te volgen via videobeeld met live ondertiteling. De gemeenteraad van Capelle aan den IJssel is de tweede gemeente, na de gemeenteraad van Amsterdam, die gebruik maakt van live ondertiteling.

Met de uitzending van de raadsvergaderingen op beeld, live ondertiteling en woordelijke verslagen, wordt de toegankelijkheid verder vergroot. Hiermee kan iedereen goed volgen wat er tijdens de Capelse raadsvergaderingen wordt besproken.

- Advertisement -

Besluit digitale toegankelijkheid
Per 1 juli 2018 is het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid in werking getreden. Dit besluit zet een Europese richtlijn om in bindende nationale wetgeving waardoor overheidsinstanties moeten zorgen voor toegankelijkheid van websites en mobiele applicaties voor mensen met een functionele of cognitieve beperking. Ook het aanbieden van ondertiteling valt onder deze wetgeving.

Live ondertiteling
Door niet alleen achteraf ondertiteling aan te bieden aan Capellenaren, zoals wordt verplicht in de nieuwe wetgeving, maar deze juist ook live beschikbaar te maken, neemt de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel een belangrijke stap in het volledig toegankelijk maken van de besluitvorming.

Mensen met een auditieve beperking, zoals doven en slechthorenden, kunnen met live ondertiteling vanaf 30 september de raadsvergaderingen, net als alle andere inwoners, volledig volgen tijdens de livestream.

Spraakherkenning
De ondertiteling gebeurt via automatische spraakherkenning. Deze unieke spraaktechnologie is ontwikkeld in samenwerking met diverse universiteiten in Nederland en wordt aangeboden via Notubiz.

Het gaat om een lerend systeem waarbij de kwaliteit hoger wordt naarmate meer vergaderingen ondertiteld zijn. Daarnaast wordt bij raadsvergaderingen de live ondertiteling achteraf aan de hand van het woordelijk verslag gecorrigeerd. Hiermee hopen de ontwikkelaars de nauwkeurigheid van de software boven de 90% te krijgen.

Achteraf bekijken
De raadsvergaderingen kunt u ook achteraf bekijken op spreker en op onderwerp via de raadskalender.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Woningbrand tijdens werkzaamheden aan Paganinistraat in Capelle aan den IJssel

Capelle aan den IJssel - Donderdagochtend 28 maart rond 12.10 uur is er brand uitgebroken bij een woning...

Rotterdammer gearresteerd in Capelle aan den IJssel voor drugshandel na ontsleutelde cryptocommunicatie

Capelle aan den IJssel - De politie heeft woensdag een 47-jarige Rotterdammer gearresteerd in Capelle aan den IJssel...

Verfbrander zorgt voor kleine brand Plantsoenstraat Capelle aan den IJssel

Capelle aan den IJssel - Paniek vanmiddag in de Plantsoenstraat in Capelle aan den IJssel. Tijdens werkzaamheden rondom...

Beveiliger ernstig gewond na mishandeling metrostation De Terp Capelle aan den IJssel

Capelle aan den IJssel - Een 51-jarige Rotterdamse beveiliger raakte woensdag 20 maart jl. rond 01.00 ernstig gewond...