donderdag, december 3, 2020

Twee Roemenen aangehouden in Rotterdam in onderzoek naar katvangers

Rotterdam – De politie heeft dinsdag 24 september twee mannen aangehouden in Rotterdam in verband met onderzoek met betrekking tot katvangers.

Het gaat om een 31-jarige inwoner uit de stad met een Roemeense nationaliteit en een 32-jarige Roemeen zonder vaste woon- of verblijfplaats die in dezelfde woning als de eerste verdachte werd aangehouden. De 32-jarige verdachte wordt verdacht van mensenhandel en oplichting. De tweede wordt enkel verdacht van oplichting.

Katvangers
Bij de aanpak van mobiel banditisme stuitten medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid ook op het fenomeen ‘katvangers’. Veel verdachten van mobiel banditisme bleken zich namelijk te verplaatsen in auto’s op naam van katvangers.

Na verder onderzoek bleek dat deze katvangers personen zijn die vanuit andere landen, vooral Roemenië, naar Nederland komen om hier verschillende goederen op hun naam te registreren. Dit betreffen onder andere voertuigen, telecomabonnementen, bedrijven en bankrekeningen. Hierbij wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van een vals adres.

Het kennelijke doel van de inzet van deze katvangers is het verhullen van de daadwerkelijke eigenaar van deze goederen om anoniem criminele activiteiten te kunnen ontplooien én het frauderen met onder andere telefoonabonnementen.

Uitbuiting
In het onderzoek dat gestart werd, kwam ook naar voren dat een 31-jarige verdachte uit Rotterdam sinds 2016 vermoedelijk optrad als de grote facilitator van tientallen katvangers. Hij haalde ze naar Nederland en met de Roemeense ID-kaart van de katvanger werd hij/zij ingeschreven bij de gemeente en kreeg een BSN-nummer. Vervolgens werd het Roemeense rijbewijs ingeruild voor een Nederlands rijbewijs en met een echt Nederlands identiteitsbewijs op zak kon het echte rondje langs de loketten beginnen.

Bankrekeningen werden geopend op naam van de katvanger en auto’s, bedrijven en telefoonabonnementen werden op zijn/haar naam gezet. Uiteindelijk werden de katvangers weer op het vliegtuig naar Roemenië gezet en had de facilitator de macht over de zaken die de katvangers feitelijk op naam hadden staan. De criminelen die uiteindelijk vermogensdelicten plegen met die zaken bleven zo onder de radar.

Mensenhandel
Naast oplichting wordt de Rotterdammer ook van mensenhandel verdacht. De politie vermoedt dat hij de katvangers bijvoorbeeld door misleiding of door misbruik van hun kwetsbare positie naar Nederland heeft gebracht om ze uit te buiten.

Bankpassen
Bij de huiszoeking bij de verdachte die na de aanhouding plaats vond, zijn een grote hoeveelheid administratie, telefoons, enkele computers en tientallen bankpassen en tankpassen in beslag genomen. Ook zijn twee auto’s in beslag genomen die op naam van katvangers stonden.

De 31-jarige verdachte is vrijdag door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. De 32-jarige verdachte is inmiddels heengezonden, maar hij blijft wel verdachte

Related Articles

Bestuurder van scooter gewond na ongeval in Zuidland

Zuidland - Op de Kerkweg in Zuidland is donderdagmiddag de bestuurder van een scooter gewond geraakt nadat deze in de flank van een auto...

Vaten met vermoedelijk drugsafval gedumpt Oude maaspad Rhoon

Rhoon - De brandweer heeft vanmiddag een onderzoek verricht naar de inhoud van een aantal gedumpte vaten in het bosgebied langs het Oude Maaspad...

Elf verdachten aangehouden na invallen in Gouda en Rotterdam

Rotterdam en Gouda - Naar aanleiding van een inval dinsdag 1 december in een versnijdingspand aan de Dunantsingel in Gouda en aan de Bergweg...

Laatste Nieuws

Bestuurder van scooter gewond na ongeval in Zuidland

Zuidland - Op de Kerkweg in Zuidland is donderdagmiddag de bestuurder van een scooter gewond geraakt nadat deze in de flank van een auto...

Vaten met vermoedelijk drugsafval gedumpt Oude maaspad Rhoon

Rhoon - De brandweer heeft vanmiddag een onderzoek verricht naar de inhoud van een aantal gedumpte vaten in het bosgebied langs het Oude Maaspad...

Elf verdachten aangehouden na invallen in Gouda en Rotterdam

Rotterdam en Gouda - Naar aanleiding van een inval dinsdag 1 december in een versnijdingspand aan de Dunantsingel in Gouda en aan de Bergweg...

Werkstraf voor Rotterdamse voormalige postbode die fraudeerde met identiteiten

Rotterdam - De 20-jarige verdachte die terecht stond voor identiteitsfraude en oplichting tijdens zijn werkzaamheden als postbode, heeft een werkstraf van 240 uur opgelegd...

Vandalen vernielen tekstkar in Gouda

Gouda - In de nacht van woensdag op donderdag hebben een aantal jongeren een tekstkar van de gemeente opgeblazen. De kar stond er om...

Stay Connected

9,097FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg