‘Samenspel van factoren’ oorzaak vliegvuur tijdens jaarwisseling 2018-2019 in Scheveningen

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Donderdag 3 oktober 2019 heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) het onderzoeksrapport gepubliceerd over het Vliegvuur op Scheveningen gedurende de jaarwisseling 2018-2019.

Traditiegetrouw barstte afgelopen jaarwisseling wederom de strijd los tussen Scheveningen en Duindorp om wie het grootste vreugdevuur kon bouwen. Deze keer verliep de viering van de jaarwisseling echter anders.

- Advertisement -

Kort na middernacht brandde het Scheveningse vreugdevuur ongecontroleerd en daalde vliegvuur neer op Scheveningen. Dit richtte aanzienlijke schade aan en had diverse brandjes tot gevolg. Inwoners en bezoekers beleefden angstige uren. De hulpdiensten moesten alle zeilen bijzetten om erger te voorkomen en de ontstane situatie onder controle te krijgen.

Materiële schade en lichtgewonden
De gevolgen bleven beperkt tot materiële schade en enkele lichtgewonden. De OvV heeft onderzoek verricht naar het vliegvuur, de vuurstapel en naar de organisatie van dit jaarlijkse evenement.

Samenspel van factoren
Een samenspel van factoren heeft het vliegvuur op Scheveningen veroorzaakt: de hoogte van de vuurstapel, de trapsgewijze piramidevorm, het volume en de snelle volledige verbranding van pallets van droog brandbaar vurenhout.

Door het gebruik van brandversnellende stoffen (waaronder diesel) en de aanwezigheid van losse pallets aan de voet van de stapel, brandde de stapel ook al snel van onderen. De stapel brandde derhalve niet geleidelijk af als een kaars van boven naar beneden. Integendeel, in korte tijd stond de stapel in zijn totaliteit in brand. Dit zorgde voor een intens vuur, waardoor met de westenwind vuurdelen over de stad vlogen.

Aanbevelingen
Volgens de Onderzoeksraad moet de organisatie van de vreugdevuren ‘fundamenteel anders’. Zo moet de gemeente een vergunningstraject opstarten voor de bouw van de vreugdevuren. Ook moeten zij en de hulpdiensten gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen en zorgen dat de regels worden nageleefd.

De gemeente moet binnen zes maanden reactie geven op de aanbevelingen.


Onderstaande video werd gepubliceerd door de OvV over het Vliegvuur. Het complete rapport is te vinden op de website van de OvV.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Drugslab 5e Industriestraat in Vlaardingen ontmanteld

Vlaardingen - Een groot drugslab in een bedrijfspand aan de 5e Industriestraat in Vlaardingen is woensdag door een...

Politie houdt 18e verdachte aan voor reeks explosies in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Den Haag

Rotterdam - Woensdagochtend werd een 19-jarige man uit Wassenaar van zijn bed gelicht omdat hij wordt verdacht van...

Overvallers slaan op de vlucht na mislukte overval Oudendijk Rotterdam

Rotterdam Dinsdag aan het eind van de middag heeft er een overval plaatsgevonden. De overval werd gepleegd door twee...

Twee Rotterdammers (17 en 28) aangehouden voor explosiedreiging bij woning in Den Haag

Den Haag, Rotterdam - Dinsdagochtend 16 april zijn twee Rotterdammers van 28 en 17 jaar oud aangehouden in...