‘Samenspel van factoren’ oorzaak vliegvuur tijdens jaarwisseling 2018-2019 in Scheveningen

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Donderdag 3 oktober 2019 heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) het onderzoeksrapport gepubliceerd over het Vliegvuur op Scheveningen gedurende de jaarwisseling 2018-2019.

Traditiegetrouw barstte afgelopen jaarwisseling wederom de strijd los tussen Scheveningen en Duindorp om wie het grootste vreugdevuur kon bouwen. Deze keer verliep de viering van de jaarwisseling echter anders.

- Advertisement -

Kort na middernacht brandde het Scheveningse vreugdevuur ongecontroleerd en daalde vliegvuur neer op Scheveningen. Dit richtte aanzienlijke schade aan en had diverse brandjes tot gevolg. Inwoners en bezoekers beleefden angstige uren. De hulpdiensten moesten alle zeilen bijzetten om erger te voorkomen en de ontstane situatie onder controle te krijgen.

Materiële schade en lichtgewonden
De gevolgen bleven beperkt tot materiële schade en enkele lichtgewonden. De OvV heeft onderzoek verricht naar het vliegvuur, de vuurstapel en naar de organisatie van dit jaarlijkse evenement.

Samenspel van factoren
Een samenspel van factoren heeft het vliegvuur op Scheveningen veroorzaakt: de hoogte van de vuurstapel, de trapsgewijze piramidevorm, het volume en de snelle volledige verbranding van pallets van droog brandbaar vurenhout.

Door het gebruik van brandversnellende stoffen (waaronder diesel) en de aanwezigheid van losse pallets aan de voet van de stapel, brandde de stapel ook al snel van onderen. De stapel brandde derhalve niet geleidelijk af als een kaars van boven naar beneden. Integendeel, in korte tijd stond de stapel in zijn totaliteit in brand. Dit zorgde voor een intens vuur, waardoor met de westenwind vuurdelen over de stad vlogen.

Aanbevelingen
Volgens de Onderzoeksraad moet de organisatie van de vreugdevuren ‘fundamenteel anders’. Zo moet de gemeente een vergunningstraject opstarten voor de bouw van de vreugdevuren. Ook moeten zij en de hulpdiensten gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen en zorgen dat de regels worden nageleefd.

De gemeente moet binnen zes maanden reactie geven op de aanbevelingen.


Onderstaande video werd gepubliceerd door de OvV over het Vliegvuur. Het complete rapport is te vinden op de website van de OvV.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Explosie zorgt voor schade aan voordeur van woning Lijnzaaddreef Spijkenisse

Spijkenisse - Donderdagnacht 20 juni rond 2.14 uur heeft er een explosie plaatsgevonden op de Lijnzaaddreef in Spijkenisse. Door...

Politie onderzoekt schietpartij Fresiastraat Rotterdam-Schiebroek

Rotterdam - Op de Fresiastraat in de Rotterdamse wijk Schiebroek heeft dinsdagavond rond 23:15 uur een mogelijke beschieting plaatsgevonden....

Opnieuw een autobrand in Spijkenisse Andries van Bronckhorstlaan Spijkenisse

Spijkenisse - Vanavond is er brand ontstaan bij een auto aan de Andries van Bronckhorstlaan op een parkeerplaats...

Surfer (51) overleden aangetroffen na zoekactie Grevelingenmeer Bruinisse

Zeeland / Goeree - Overflakkee - Zaterdagavond 15 juni is het stoffelijk overschot aangetroffen van de vermiste 51-...