Listeriabacterie in vleeswaren oorzaak van drie doden en miskraam

Date:

Deel bericht:

Van 20 patiënten met Listeria is het zo goed als zeker dat zij in de afgelopen 2 jaar besmet zijn geraakt via vleeswaren. Hiervan zijn drie patiënten overleden en één vrouw heeft een miskraam gehad. Producent Vleeswarensnijderij Offerman heeft inmiddels een veiligheidswaarschuwing uitgestuurd. De producten zijn uit de schappen van de Jumbo gehaald en mensen zijn opgeroepen om deze producten niet te eten.

De listeriabacterie kan voorkomen in voedsel, vooral op rauwe voeding en producten die lang in de koelkast hebben gelegen. Gezonde personen krijgen meestal geen of milde klachten, die lijken op griep of buikgriep. Jaarlijks worden ongeveer 80 patiënten met een listeria-infectie gemeld bij het RIVM.

- Advertisement -

De ziekte kan ernstiger verlopen bij heel jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Een deel van deze patiënten kan overlijden. Zwangere vrouwen hoeven zelf niet ziek te worden van een infectie met Listeria, maar lopen wel een kans op een miskraam, vroeggeboorte of ernstige ziekte van het kind wanneer het besmet raakt tijdens de geboorte.

Onderzoek
De bron van de patiënten is opgespoord door samenwerking tussen Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hierbij is gebruik gemaakt van een nieuwe techniek waarbij gegevens uit het DNA worden vergeleken met DNA-gegevens uit voedsel- en bedrijfsbemonstering.

Productie stopgezet
Vleeswarensnijderij Offerman, de leverancier van deze vleeswaren, heeft de productie van vleeswaren met ingang van 3 oktober op hun locatie Aalsmeer stopgezet. Offerman mag de productie van vleeswaren pas hervatten nadat de productie-locaties grondig schoongemaakt en heringericht zijn en na goedkeuring van de NVWA.

Uit de schappen
De producten lagen in de schappen bij de Jumbo. De supermarktketen vraagt klanten om gesneden voorverpakte vleeswaren niet te consumeren en terug te brengen naar één van haar winkels. Vleeswaren die nu nog in de schappen liggen, zijn veilig om te consumeren.

Klanten die het product gekocht hebben, kunnen het terugbrengen naar de winkel. Zij krijgen hun geld terug. Een aankoopbon is niet nodig. Voor meer informatie kunnen klanten contact opnemen met de klantenservice van Jumbo via 0800-0220 161.

 

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Auto raakte te water na inschattingsfout Hatostraat Rotterdam

Rotterdam - Zaterdagavond 9 december rond 21.45 uur is een automobilist met zijn auto op de Hatostraat het...

Extinction Rebellion blokkeert meerdere wegen in de Europoort

Eind van de ochtend, om 11:30 uur, is Extinction Rebellion gestart met het blokkeren van de Moezelweg in...

Man overleden in politiecel, Rijksrecherche doet onderzoek Rotterdam

Rotterdam - Een 60-jarige man uit Rotterdam is op 7 december na een verblijf in een politiecel in...

Zeer grote uitslaande brand verwoest gerefomeerde Bethelkerk Oranjestraat Rotterdam-Overschie (video)

Rotterdam - In de Bethelkerk aan de Oranjestraat in Rotterdam-Overschie is woensdagavond 6 december rond 22.40 uur een...