Listeriabacterie in vleeswaren oorzaak van drie doden en miskraam

Date:

Deel bericht:

Van 20 patiënten met Listeria is het zo goed als zeker dat zij in de afgelopen 2 jaar besmet zijn geraakt via vleeswaren. Hiervan zijn drie patiënten overleden en één vrouw heeft een miskraam gehad. Producent Vleeswarensnijderij Offerman heeft inmiddels een veiligheidswaarschuwing uitgestuurd. De producten zijn uit de schappen van de Jumbo gehaald en mensen zijn opgeroepen om deze producten niet te eten.

De listeriabacterie kan voorkomen in voedsel, vooral op rauwe voeding en producten die lang in de koelkast hebben gelegen. Gezonde personen krijgen meestal geen of milde klachten, die lijken op griep of buikgriep. Jaarlijks worden ongeveer 80 patiënten met een listeria-infectie gemeld bij het RIVM.

- Advertisement -

De ziekte kan ernstiger verlopen bij heel jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Een deel van deze patiënten kan overlijden. Zwangere vrouwen hoeven zelf niet ziek te worden van een infectie met Listeria, maar lopen wel een kans op een miskraam, vroeggeboorte of ernstige ziekte van het kind wanneer het besmet raakt tijdens de geboorte.

Onderzoek
De bron van de patiënten is opgespoord door samenwerking tussen Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hierbij is gebruik gemaakt van een nieuwe techniek waarbij gegevens uit het DNA worden vergeleken met DNA-gegevens uit voedsel- en bedrijfsbemonstering.

Productie stopgezet
Vleeswarensnijderij Offerman, de leverancier van deze vleeswaren, heeft de productie van vleeswaren met ingang van 3 oktober op hun locatie Aalsmeer stopgezet. Offerman mag de productie van vleeswaren pas hervatten nadat de productie-locaties grondig schoongemaakt en heringericht zijn en na goedkeuring van de NVWA.

Uit de schappen
De producten lagen in de schappen bij de Jumbo. De supermarktketen vraagt klanten om gesneden voorverpakte vleeswaren niet te consumeren en terug te brengen naar één van haar winkels. Vleeswaren die nu nog in de schappen liggen, zijn veilig om te consumeren.

Klanten die het product gekocht hebben, kunnen het terugbrengen naar de winkel. Zij krijgen hun geld terug. Een aankoopbon is niet nodig. Voor meer informatie kunnen klanten contact opnemen met de klantenservice van Jumbo via 0800-0220 161.

 

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Woningen ontruimd door brand tegen geval Korte Vest Gouda

Gouda - Donderdagmorgen rond 06.00 uur zijn zes woningen ontruimd door een brand tegen de gevel. Op de...

Vrachtwagen en auto botsen op Vondelingenplaat in Rotterdam, chauffeur bekneld

Rotterdam - Om 16:00 uur vanmiddag heeft zich een botsing voorgedaan tussen een vrachtwagen en een auto voor...

Wandelaar valt in sloot in Ridderkerk

Ridderkerk - Woensdagochtend 27 maart rond 12.00 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden waar een wandelaar op een...

Bestuurder van bestelbus schept fietster bij uitrijden parkeervak, vrouw gewond Grote Visserijstraat Rotterdam

Rotterdam - Dinsdagmiddag 26 maart rond 17.00 uur heeft er op de Grote Visserijstraat in Rotterdam een ongeval...