maandag, september 27, 2021
15.6 C
Rotterdam
maandag 27 september 2021

Listeriabacterie in vleeswaren oorzaak van drie doden en miskraam

Van 20 patiënten met Listeria is het zo goed als zeker dat zij in de afgelopen 2 jaar besmet zijn geraakt via vleeswaren. Hiervan zijn drie patiënten overleden en één vrouw heeft een miskraam gehad. Producent Vleeswarensnijderij Offerman heeft inmiddels een veiligheidswaarschuwing uitgestuurd. De producten zijn uit de schappen van de Jumbo gehaald en mensen zijn opgeroepen om deze producten niet te eten.

De listeriabacterie kan voorkomen in voedsel, vooral op rauwe voeding en producten die lang in de koelkast hebben gelegen. Gezonde personen krijgen meestal geen of milde klachten, die lijken op griep of buikgriep. Jaarlijks worden ongeveer 80 patiënten met een listeria-infectie gemeld bij het RIVM.

De ziekte kan ernstiger verlopen bij heel jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Een deel van deze patiënten kan overlijden. Zwangere vrouwen hoeven zelf niet ziek te worden van een infectie met Listeria, maar lopen wel een kans op een miskraam, vroeggeboorte of ernstige ziekte van het kind wanneer het besmet raakt tijdens de geboorte.

Onderzoek
De bron van de patiënten is opgespoord door samenwerking tussen Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hierbij is gebruik gemaakt van een nieuwe techniek waarbij gegevens uit het DNA worden vergeleken met DNA-gegevens uit voedsel- en bedrijfsbemonstering.

Productie stopgezet
Vleeswarensnijderij Offerman, de leverancier van deze vleeswaren, heeft de productie van vleeswaren met ingang van 3 oktober op hun locatie Aalsmeer stopgezet. Offerman mag de productie van vleeswaren pas hervatten nadat de productie-locaties grondig schoongemaakt en heringericht zijn en na goedkeuring van de NVWA.

Uit de schappen
De producten lagen in de schappen bij de Jumbo. De supermarktketen vraagt klanten om gesneden voorverpakte vleeswaren niet te consumeren en terug te brengen naar één van haar winkels. Vleeswaren die nu nog in de schappen liggen, zijn veilig om te consumeren.

Klanten die het product gekocht hebben, kunnen het terugbrengen naar de winkel. Zij krijgen hun geld terug. Een aankoopbon is niet nodig. Voor meer informatie kunnen klanten contact opnemen met de klantenservice van Jumbo via 0800-0220 161.

 

Related Articles

Man (34) meldt zich bij politie als verdachte ongeval Amerikaweg Zoetermeer

0
Zoetermeer - De politie heeft een 34-jarige man uit Zoetermeer aangehouden als verdachten voor het...

Aantal moorden in 2020 onder jongeren bijna verdubbeld, totaal aantal moorden iets afgenomen

0
In 2020 zijn minder mensen om het leven gekomen door moord of doodslag. Dat zijn...

Premier Mark Rutte extra beveiligd, signalen van aanslag of ontvoeringuit georganiseerde misdaad

0
Demissionair Premier Mark Rutte wordt extra zwaarbeveiligd na signalen van ontvoering of een aanslag. Dat...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Kunstwerk van plastic afval uit Noordzee en Rotte geopend

Kunstwerk van plastic afval uit Noordzee en Rotte geopend [...]

Woonstad maakt Tarwewijk duurder

Woonstad maakt Tarwewijk duurder [...]

Filmopnamen In Narcissenstraat; Lange Hilleweg even dicht

Filmopnamen In Narcissenstraat; Lange Hilleweg even dicht [...]

Aandacht voor Rotterdam Cycling on Tour

Aandacht voor Rotterdam Cycling on Tour [...]

Oude terrein TOGR volledig overwoekerd

Oude terrein TOGR volledig overwoekerd [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,068VolgersVolg