zaterdag, januari 16, 2021

Rotterdams transportbedrijf stilgelegd na manipulatie tachografen

Rotterdam – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op 2 oktober 2019 een voorlopige maatregel opgelegd aan een transportbedrijf uit de regio Rotterdam, waardoor alle vrachtauto’s van het bedrijf de openbare weg niet meer op mogen tot het moment dat het bedrijf bij het OM kan aantonen dat iedere vrachtauto aan de wettelijke vereisten voldoet.

Het OM verdenkt het bedrijf van het manipuleren van tachografen, vermoedelijk om de Arbeidstijdenwet te omzeilen. Het bedrijf is aangemerkt als verdachte in twee strafrechtelijke onderzoeken. De onderzoeken worden uitgevoerd door de Inlichtingen en Opsporingsdienst van de ILT en de Landelijke Eenheid van de politie.

Doorzoekingen
In het eerste strafrechtelijke onderzoek vond begin vorig jaar een doorzoeking plaats in het bedrijfspand van het transportbedrijf. Tijdens deze doorzoeking werden meerdere gemanipuleerde tachografen met toebehoren en vrachtauto’s met gemanipuleerde tachografen aangetroffen.

Onlangs is in het tweede strafrechtelijk onderzoek opnieuw een doorzoeking bij het transportbedrijf uitgevoerd. Daarbij werden wederom een gemanipuleerde vrachtauto en manipulatiemateriaal aangetroffen. Op een elders in beslag genomen laptop werd software aangetroffen waarmee tachografen gemanipuleerd kunnen worden.

Tachograven
Chauffeurs moeten zich wettelijk houden aan rij- en rusttijden. Dit voorkomt dat chauffeurs vermoeid achter het stuur zitten. Bedrijven die zich niet houden aan de tijden zorgen voor onveiligheid in het verkeer, maar plegen ook een economisch delict. Als zij zich niet aan de tijden houden, kunnen zij meer transporten verzorgen, waardoor zij een voordeel krijgen op bedrijven die zich wel aan de regels houden.

Transportbedrijf stilgelegd
Het OM heeft de bevoegdheid een bedrijf stil te leggen middels een voorlopige maatregel als er een zware verdenking is dat de wet wordt overtreden en er onmiddellijk ingrijpen vereist is. Het niet naleven van de voorlopige maatregel is een misdrijf. Door de maatregel staan alle – enkele tientallen – vrachtwagens stil.

Related Articles

Politie haalt auto van de weg met gladde bandjes

0
Rotterdam - De verkeerspolitie in Rotterdam heeft zaterdagmorgen een automobilist van de weg gehaald hij...

Meerdere aanhouding voor overlast metrostation Capelsebrug Rotterdam

0
Rotterdam - De politie heeft donderdag meerdere personen aangehouden voor overlast rondom het metrostation de...

Man (27) aangehouden voor bezit slag- en steekwapens in Krimpen aan de Lek

0
Krimpen aan den IJssel - De politie heeft vrijdagavond een 27-jarige man uit Krimpen aan...

Laatste Nieuws

Stay Connected

9,198FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg